Meer laadpunten in parkeergarages

laadpunten parkeergarages

Demissionair staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) en de parkeerbranche hebben afgesproken dat er in 2025 tien keer zoveel laadpunten in parkeergarages zijn als nu. Op dit moment is er in ongeveer twee derde van de garages nog geen mogelijkheid voor elektrische auto’s om op te laden.

Nederland telt zo’n 400 parkeergarages, met gemiddeld ongeveer 450 parkeerplekken. Uit onderzoek van parkeerplatform Vexpan blijkt dat er veel kansen liggen om te zorgen dat parkeergarages ook voor mensen met een elektrische auto een goede plek zijn waar ze hun auto veilig kunnen opladen.

Afspraken

Volgens staatssecretaris Van Veldhoven is het goed dat er nu afspraken komen. ,,Als je met auto op pad bent, is parkeren in een parkeergarage vaak een goede optie. Hoe fijn is het dan als je je auto makkelijk kwijt kunt en de batterij na je afspraak weer vol zit. Met deze afspraken komt dat een stap dichterbij.”

Europese regelgeving

Concreet komt er in 2025 bij gemiddeld één op de twintig plekken in parkeergarages een laadpunt, en in 2030 bij gemiddeld één op de tien plaatsen. Elk half jaar wordt in de gaten gehouden of de aanleg op schema ligt. Bij nieuwe garages en grote verbouwingen van bestaande garages zijn er volgens Europese regels al minimumeisen aan het aantal laadpunten. Deze deal gaat verder.

Niet meer risico’s

Het parkeren van elektrische auto’s in garages brengt overigens niet meer, maar wel andere risico’s met zich mee dan het parkeren van brandstofauto’s, zo toont recent onafhankelijk onderzoek aan. Een brand bijvoorbeeld moet anders worden bestreden.

In het klimaatakkoord is afgesproken dat alle nieuwe auto’s in 2030 helemaal emissievrij zijn. Overheden werken samen met netbeheerders en bedrijven om ervoor te zorgen dat er komende jaren voldoende laadpalen en waterstoftankstations zijn.

Bron: AD.nl/auto, Edwin van der Aa

Vorig artikelTrinity symboliseert de nieuwe strategie van Volkswagen
Volgend artikelArnhem krijgt internationaal testcentrum voor het laden van elektrische voertuigen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in