Meer goedkope EV’s: Xpeng komt met de Mona budgetlijn

De Chinese automaker Xpeng komt met een budget-EV lijn met de naam Mona, en dat staat voor “Made Of New AI”. De eerste Mona is de M03, een gestroomlijnde compacte sedan.

Hoe gaat het met Xpeng in China

Xpeng is een relatief nieuw Chinees automerk, opgericht in 2014 en gevestigd in Guangzhou, hoofdstad van de provincie Guangdong. Xpeng verkoopt vijf modellen in China: de X9 MPV, de G9, de P7, de G6, de P5 sedan en de P7. Xpeng is niet groot in China: in maart stond het merk op de 36ste plaats in de ranglijst met een verkoop van 10.146 auto’s, ver onder BYD (1ste plaats), Tesla (10), Aito (14), en zelfs onder NIO (22) en Leap (25). De top drie van Xpeng best verkopende auto’s zijn de G6, de G9, en de X9 MPV.

Xpeng Mona

Mona is geen apart merk of een sub-merk, maar een lijn onder het Xpeng merk. Chinese automakers houden van lijnen onder merken, bekende voorbeelden zijn Geely Galaxy, BYD Ocean & Dynasty en Uni onder Changan. Mona heeft een complexe ontstaansgeschiedenis. Het begon als een taxi project van ride-hailing gigant DiDi, die het vervolgens verkocht aan Xpeng voor 744 miljoen dollar. Als onderdeel van deze deal kreeg DiDi een belang van 3.25% in Xpeng. Mona komt op de markt als een budget-EV lijn. De verkoop gaat in eerste instantie via het bestaande Xpeng dealers maar in de toekomst krijgt Mona een eigen dealernetwerk.

De Xpeng Mona M03

De Xpeng Mona M03 is een compacte sedan die gebaseerd is op het nieuwe MONA platform. M03 is vermoedelijk een codenaam. Op eerdere spyshots was de echte naam al te zien: 想往03 (Wangxiang 03). Het is in China heel normaal dat merken eerst alleen de codenaam noemen en pas bij de officiële introductie de ware naam bekendmaken. De M03 komt in twee varianten: één voor de consumentenmarkt en een taxiversie voor DiDi.

Technische gegevens

De M03 mag dan een budgetauto zijn maar het is geen klein voertuig: 4780/1896/1445, met een wielbasis van 2815 en een leeggewicht van 1739 kilo. Het LFP Blade accupakket komt van BYD FinDreams. De Mona M03 heeft een enkele elektromotor met 140 kW of 160 kW, beide hebben een gelimiteerde topsnelheid van 150 km/u.

Prijs en de toekomst

De consumentenversie gaat rond de 12.700 euro kosten. Ter vergelijking: de goedkoopste Xpeng van dit moment is de P5 met een vanaf prijs van 19.000 euro. De taxiversie is mede ontwikkeld door DiDi, die krijgt een eenvoudiger interieur en speciale software voor ride-hailing. De M03/Wangxiang 03 komt in het derde kwartaal op de markt. De volgende Mona is een compacte crossover die op de rol staat voor begin 2025. Xpeng gaat de Mona lijn op termijn ook exporteren, maar gezien de onzekerheid over tarieven waarschijnlijk voorlopig niet naar Europa.

Vorig artikelAlpine A290: Geen sportwagen maar elektrische hot hatch
Volgend artikelNIO wil met high-tech SUV EL8 de premiummarkt op zijn kop zetten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in