Waymo Driver test iPace

Meer details bekend van vijfde generatie Waymo Driver

De sensorset van de Jaguar I-Paces waarmee Waymo de technologie van Waymo Driver-systeem test, ziet de laatste tijd er iets anders uit. Dat komt omdat bedrijf de vijfde generatie van het Waymo Driver-systeem aan het testen is. De nieuwste versie van Waymo Driver wordt al maanden live getest in de San Francisco Bay Area.

Altijd een combinatie van hardware en software

Veel mensen denken dat autonome auto’s vooral op speciale, intelligente software werken. Maar het gaat ook om de hardware. Ook Waymo Driver is een complexe combinatie van hardware en software die samen auto’s autonoom kunnen laten rijden. De software kan niets zien zonder hardware (sensors etc) en een sensor kan de omgeving rond de auto alleen maar waarnemen maar begrijpt er niets van. Autonome auto’s zijn alleen mogelijk door combinatie van een intelligente, zelflerende software die de gegevens van een groot aantal sensoren gebruiken om complexe omgevingen te monitoren.

Ingenieus samenspel tussen camera’s, lidar en radar

De vijfde generatie Waymo Driver is voorzien van lidar, camera’s en radars, waaronder een rondom kijkend systeem voor het monitoren van objecten in de buurt van de auto en in de dode hoek van de auto. Volgens Waymo zijn dit 360-vision-systeem en de langeafstandscamera’s ook in staat om over grotere afstanden te kijken. Het systeem van de auto kan bijvoorbeeld ook voetgangers waarnemen die zich op meer dan 500 meter afstand bevinden.

De camera’s werken naast de lidar om de voertuigen te voorzien van een 360 graden beeld van de volledige omgeving. Daardoor is het mogelijk om de afstand en de grootte te bepalen van objecten die zich tot op 300 meter afstand bevinden. Het nieuwe 360-lidarsysteem en de omgevingslidar werken om alle obstakels te detecteren, zowel ver weg als dichtbij. Ze detecteren ook stenen op de weg, geopende autodeuren, fietsers, en nog veel meer. De radar vult dit alles weer aan, zodat de voertuigen de snelheid van een nabijgelegen object direct kunnen waarnemen en meten, zelfs als het sneeuwt, regent of mistig is.

Waymo Driver radarbeeld

Beeldvormend radarsysteem

De vijfde generatie van Waymo Driver is voorzien van het allereerste beeldvormende radarsysteem dat gemaakt is voor zelfrijdende voertuigen. Het bedrijf zegt dat het een ‘ongeëvenaarde resolutie, bereik en gezichtsveld’ biedt die de hele omgeving bestrijkt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven