donderdag, 29 februari, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsMazda wil tegen 2025 drie nieuwe EV’s lanceren

  Mazda wil tegen 2025 drie nieuwe EV’s lanceren

  Mazda heeft lang gewacht met het lanceren van zijn eerste elektrische model. Met de MX30 ging men bovendien bewust tegen de stroom in. Maar ook Mazda ontkomt niet aan een verdere elektrificatie van het modellenpalet. Daarom heeft men drie nieuwe elektrische modellen in de planning.

  Hoewel Mazda haar gamma elektrische voertuigen uit gaat breiden, wil dat nog niet zeggen dat de Japanners erg veel nadruk op elektromobiliteit zullen leggen. Dat is ook te zien aan het behoudende tijdschema. In juni was er ook nieuws over deze modellen, en dat die pas tussen 2025 en 2030 op de markt moeten komen. Dat tijdschema heeft men volgens AutoExpress gelukkig vervroegd maar we moeten nog altijd drie jaar wachten voordat Mazda zijn tweede elektrische model op de markt brengt.

  Skyactiv EV Scalable Architecture

  De drie nieuwe elektrische Mazda’s zullen gebaseerd zijn op Mazda’s nieuwe Skyactiv EV Scalable Architecture. Die architectuur maakt het mogelijk om verschillende formaten auto’s op dezelfde productielijn te bouwen. En daarbij is schaalbaar écht schaalbaar. Het chassis van het nieuwe platform kan in het midden worden verlengd door middel van het tussenvoegen van een extra bodempaneel. Daardoor neemt niet alleen de wielbasis van het platform toe maar is er ruimte voor een groter accupakket. Theoretisch zou men op die manier op dezelfde assemblagelijn zowel een kleine elektrische hatchback als een grote elektrische SUV kunnen bouwen. Dat kan uiteraard heel efficiënt zijn in productietechnisch opzicht en bovendien ook zorgen voor de nodige flexibiliteit en schaalbaarheid. Op onderstaande foto is overigens de architectuur (inclusief range-extender) van de Mazda MX-30 te zien.

  Elektrische Mazda MX-30 platform

  Eerst een compacte EV?

  Mazda heeft nog geen specificaties voor het nieuwe platform opgegeven. De autofabrikant liet wel doorschemeren dat het van plan is om het platform eerst voor een wat kleiner model te gebruiken. Dat zou kunnen betekenen dat de eerste nieuwe EV van Mazda ongeveer even groot is als de Mazda 3 of de CX-30. Maar ook even groot als de MX-30. Laten we er daarom maar op gokken dat hij nog iets kleiner gaat worden, in het formaat van de Mazda 2 bijvoorbeeld.

  Maar ook: verbrandingsmotoren 🙁

  Waar andere fabrikanten vooral investeren in de ontwikkeling van elektrische aandrijflijnen, heeft Mazda de verbrandingsmotor nog niet opgegeven. Tegen 2030 zal slechts een kwart van de door Mazda verkochte voertuigen volledig elektrisch zijn. De rest zal bestaan uit auto’s met geëlektrificeerde verbrandingsmotoren, hybrides en plug-in hybrides dus. Die verhouding is een mondiaal gemiddelde. Het aandeel volledig elektrische aandrijvingen zal in Europa waarschijnlijk aanzienlijk hoger zijn.

  De Japanse autofabrikant is voornemens om tegen 2025 vijf nieuwe hybride auto’s en vijf nieuwe plug-in hybrides te lanceren. Mazda belooft dat zijn volgende generatie benzine- en dieselmotoren een lagere CO2-uitstoot, een lagere NOx-uitstoot, een beter brandstofrendement en meer vermogen zullen bieden. Om de CO2-uitstoot te verminderen, doet het Japanse merk ook onderzoek naar synthetische brandstoffen. Deze moeten worden geproduceerd uit CO2 uit de atmosfeer en waterstof. Daarnaast onderzoekt men de productie van biodiesel uit algen en gebruikte bak- en braadolie.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos