zondag, 7 augustus, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsMastercard geeft steun aan opzetten open betaalsysteem voor laadpalen

  Mastercard geeft steun aan opzetten open betaalsysteem voor laadpalen

  Veel elektrische rijders hebben niet genoeg aan één laadpas en hebben er doorgaans meerdere op zak. Veel mensen vinden het überhaupt niet acceptabel dat je een laadpas nodig hebt en zien liever dat je bij een laadpunt met je pinpas kunt betalen. Mastercard zet een eerste stap in die richting.

  Puntje van ergernis

  Tot nu toe worden de meeste betalingstransacties bij oplaadstations verwerkt met smartphone-apps of de RFID-kaarten (laadpassen) van de verschillende Mobility Service Providers. Helaas kom je meestal niet uit met één laadpas, met name als je ook met de elektrische auto naar het buitenland op vakantie gaat. Een puntje waar veel elektrische rijders zich aan ergeren. Veel mensen zien zelfs liever dat je helemaal geen laadpas nodig hebt en gewoon kunt pinnen aan de laadpaal. Maar dat laatste heeft, zoals we onderaan uitleggen, wel wat consequenties.

  Vanuit de diverse overheden komt dan ook de wens naar meer duidelijkheid en standaardisatie. Providers moeten hun data over de beschikbaarheid van hun laadpalen delen, evenals de tarieven. Ook is er meerdere malen de wens geuit voor een ‘open’, universele betaalstructuur. De Duitse regering wil dit ook wettelijk vastleggen in de nieuwe ‘Ladesäulenverordnung’.

  Sustainable Mobility Program

  Met het ‘Sustainable Mobility Program’, dat Mastercard vorige week in Duitsland lanceerde, wil de betaaldienstverlener “consumentvriendelijke betalingssystemen creëren bij laadstations voor elektrische auto’s”, aldus een persbericht. Het programma begint in Duitsland en zal in heel Europa worden uitgerold. Mastercard biedt zijn partners op het gebied van e-mobiliteit tot eind 2022 financiële steun voor het opzetten van een uniforme en open betalingsinfrastructuur op openbare laadpunten.

  Open betaalsystemen

  Volgens haar eigen verklaring heeft het bedrijf zich gecommitteerd aan open betaalsystemen en wil het deze samen met partners implementeren zodat gebruikers gemakkelijk en zonder beperkingen of verplichtingen van de leverancier elektriciteit in rekening kunnen brengen. Open betaalsystemen zijn operator-onafhankelijke systemen en vertrouwen op infrastructuuroplossingen die de gebruiker al heeft. Dit zijn bijvoorbeeld contactloze creditcards en pinpassen en ook mobiele betaalapplicaties op smartphones of smartwatches.

  Peter Bakenecker, voorzitter van de Duitse en Zwitserse divisie van Mastercard, zei: “Uniforme normen en veilige, open betaalsystemen zijn belangrijk om de acceptatie door de consument te bevorderen en duurzame e-mobiliteit verder te ontwikkelen. Met het Sustainable Mobility Program lanceren we een initiatief om deze uniforme en veilige betaaloplossingen voor e-oplaadstations aan te sturen. Het opladen van elektrische auto’s moet net zo eenvoudig zijn als het tanken bij een conventioneel tankstation.”

  Grote omslag

  Het klinkt zo leuk, gewoon pinnen bij de laadpaal. En het is ergens ook zo logisch. Bij een tankstation kun je ook gewoon met je pinpas of cash betalen. Maar het ligt naar ons idee toch wat ingewikkelder. Laten we de snelladers van Ionity als voorbeeld nemen. Daar kun je nu wel met je creditcard betalen. Dan betaal je automatisch het volle pond en lang niet iedereen wordt vrolijk van die 79 cent per kWh. Maar als je daar betaalt met je app, laadpas of laaddruppel van een Mobility Service Provider, kun je daar voor een veel lager tarief laden. Soms betaal je zelfs minder dan de helft.

  Dat lagere tarief is niet zomaar mogelijk als je bij de laadpaal met een creditcard of pinpas betaalt. Om dat voor elkaar te krijgen, zullen die betalingsdienstverleners een koppeling met Mobility Service Providers moeten realiseren. Een andere mogelijkheid is dat ze zelf deals sluiten met de CPO’s (Charge Point Providers). Daardoor zouden de betalingsdienstverleners zelf Mobility Service Providers worden. Bij de creditcardmaatschappijen kunnen we ons voorstellen dat die dat wel willen, bij banken is dat misschien een ander verhaal. Het is ons ook niet bekend of ze dat überhaupt wel mogen. Al met al is het dus niet zo eenvoudig als het lijkt.

  Gerelateerd

  1 REACTIE

  1. Word gewoon moeilijk gemaakt. En dat ligt puur aan de aanbieders. Uitgangspunt, is geld verdienen… Begrijpelijk en typisch voor de tijd waarin we leven…

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Nooit meer een lekke band met de Michelin X Tweel

  Iedere fietser heeft wel eens een lekke band gehad. Dit ongemak behoort nu tot het verleden, want Michelin komt met een nieuw soort band, dat niet lek te krijgen is. Speciaal voor cargobikes, dus ideaal voor een probleemloze pakket- en maaltijdbezorging.

  e-Videos