Marktaandeel elektrische auto’s stijgt komende vijf jaar naar 22 procent

Elektrische auto’s zullen de komende vijf jaar waarschijnlijk een aanzienlijk marktaandeel in Europa verwerven. Naar verwachting zal de productie van batterij-aangedreven voertuigen en plug-in hybriden tegen 2025 verzesvoudigen tot meer dan vier miljoen stuks. Dit komt overeen met een aandeel van 22 procent.

Dit is de conclusie van een nieuwe studie van de Europese Federatie voor Transport en Milieu (T&E).  De missie van T&E is het bevorderen, zowel op Europees als mondiaal niveau, van een vervoersbeleid dat gebaseerd is op de principes van duurzame ontwikkeling. De makers van de studie hebben de productieplannen van de autofabrikanten uitvoerig geëvalueerd.

Steeds meer modellen

Deze fabrikanten investeerden samen 145 miljard euro in elektromobiliteit. Ze brengen de komende jaren een groot aantal nieuwe modellen op de markt brengen. Daardoor zal het aanbod alleen al het komende jaar toenemen van 60 naar 176 modellen. In 2021 zal dat uitgroeien tot 214 modellen.

Modellen elektrische auto’s

Meeste EV’s van VW en PSA

Het betreft hier volledig elektrische voertuigen, plug-in hybriden en auto’s met brandstofcellen. Die laatste zullen volgens de deskundigen in de nabije toekomst waarschijnlijk geen rol van betekenis spelen. Verreweg de meeste elektrische modellen zullen worden gelanceerd door de VW Groep. De merken van de VW Groep zullen samen naar verwachting alleen al in 2025 ongeveer 50 verschillende elektrische auto’s aanbieden. Runner up is de Franse PSA-groep welke 23 modellen heeft gepland, gevolgd door Daimler met 17 modellen.

Fabrikanten vooral gedreven door regels over CO2-uitstoot

Volgens de nieuwe EU-regelgeving mag de gemiddelde CO2-uitstoot van het leveringsprogramma van een autofabrikanten per 1 januari 2020 de 95 gram per kilometer niet overschrijden. Is dat wel het geval, dan volgen er forse boetes. Volgens de auteurs is deze regelgeving voor een groot deel verantwoordelijk voor de snelle elektrificatie van het leveringsprogramma van de fabrikanten. Zie over dit onderwerp ook de column van Werner Budding.

Modellen elektrische auto’s in de EU

Autoproductie zal in de meeste EU-landen toenemen

De sterke groei van de elektrische mobiliteit zal volgens de studie van T&E waarschijnlijk ten koste gaan van de conventionele aandrijvingen. Men gaat er in de studie van uit dat de autoproductie in de meeste EU-landen – waaronder Duitsland, de belangrijkste productielocatie – zal toenemen.

Productie batterijcellen goed voor 120.000 banen

Zoals wij zelf al vaker schreven, worden er in Europa een groot aantal grootschalige productiefaciliteiten voor accu’s en accupakketten gebouwd. In de studie van T&E verwacht men dat de verwachte vestiging van de batterijcelproductie een positief effect op de werkgelegenheid zal hebben. De investeringsplannen die tot nu toe door Europese en Aziatische consortia zijn aangekondigd, komen volgens de studie neer op een capaciteit van 131 gigawattuur in 2023. Dit zou kunnen leiden tot “het scheppen van ongeveer 120.000 toekomstbestendige banen in de EU”.

Aandeel elektrische auto’s

 

Grote stijging EV’s in Nederland

Uit bovenstaande afeelding is goed te zien dat men verwacht dat het aantal EV’s in Nederland veel sterker zal stijgen dan in andere EU-landen. Het is ons niet bekend of de gegevens voor de studie zijn vergaard voordat of nadat de plannen voor het Nederlandse klimaatakkoord bekend waren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven