MAN produceert kleine serie volledig elektrische vrachtwagens

MAN Truck & Bus is een van de eerste Europese fabrikanten van bedrijfsvoertuigen die samen met haar klanten eMobility succesvol heeft toegepast. Nu bouwt MAN een kleine serie van de MAN TGM 26.360 E LL distributietruck. Het voertuig wordt geproduceerd in de MAN-fabriek in Steyr, Oostenrijk.

Sinds het najaar van 2018 test MAN Truck & Bus e-trucks in de praktijk samen met negen Oostenrijkse klanten van het consortium CNL (Council for Sustainable Logistics). De negen bedrijven Gebrüder Weiss, HOFER, Magna Steyr, METRO, Quehenberger Logistics, REWE, Schachinger Logistics, SPAR en de Stiegl brouwerij hebben elk een elektrische vrachtwagen van het type MAN eTGM ingezet en dragen hiermee daadwerkelijk bij aan de duurzame mobiliteit van morgen. Met de lancering van een kleine serie van de MAN eTGM wordt er nu een volgende stap op weg naar klimaatneutrale distributie gezet.

Geschikt voor middelzwaar en zwaar transport

De MAN eTGM voldoet aan alle essentiële voorwaarden voor toekomstige levering in binnensteden. De e-truck is emissievrij en stil. Daarnaast is het laadvermogen vergelijkbaar met die van een vrachtwagen met een conventionele verbrandingsmotor. De eTGM is geschikt voor middelzwaar en zwaar transport en kan als koelwagen, met wissellaadbak of als drankenwagen worden opgebouwd.

De eTGM truck wordt uitgerust met een 6×2-4 drie-assig chassis en verkocht als 26-tonner met bestuurbare en hefbare sleepas en met volledige luchtvering. Het elektrische aandrijving bestaat uit een elektromotor van 264 kW, met een koppel van max. 3.100 Nm. Hulpapparatuur zoals stuurbekrachtiging, luchtcompressor en de airconditioning worden elektrisch aangedreven en worden naar behoefte van stroom voorzien via een energiebesparend energiemanagement systeem.

Lithium-ionbatterijen van de Volkswagen Group

Het bereik is maximaal 200 kilometer en uiteraard afhankelijk van o.a. de rijstijl, het gewicht van de lading, klimatologische en topografische omstandigheden. Met terugwinning van remenergie door het zogenaamde regenererend remmen kan het bereik aanzienlijk worden vergroot.. Via een display in de cabine kan de bestuurder zien hoe vol de batterij nog is. De truck wordt aangedreven door krachtige lithium-ionbatterijen van de Volkswagen Group, die onder de bestuurderscabine boven de vooras zijn geïnstalleerd. Dit is de plek waar bij de conventionele voertuigen de dieselaandrijving wordt geplaatst. Daarnaast zijn er nog batterijen op het voertuig frame geplaatst.

Voordat klanten overgaan tot de aanschaf van een eTGM worden ze uitvoerig geïnformeerd en geadviseerd en krijgen de chauffeurs een speciale rij instructie waarin alle aspecten van elektrisch rijden aan bod komen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven