Madrid milieuzone

Madrid heeft gelukkig weer een milieuzone

Een merkwaardig verhaal. Madrid, waar de luchtkwaliteit in het verleden beneden peil was, stelde onder druk van de EU een milieuzone in. De hoeveelheid NO2 daalde toen enorm. Maar de nieuwe rechtse burgemeester wilde die milieuzone weer buiten werking stellen. Uiteindelijk werd de rechter ingeschakeld om dit te voorkomen.

Milieuzone

Alle Europese steden zijn verplicht om te voldoen aan de luchtkwaliteitsnormen die in 2010 zijn vastgesteld. Madrid heeft deze normen regelmatig overtreden. Daarom heeft de Europese Commissie gedreigd om Spanje voor het Europees Hof van Justitie te dagen als het niet onmiddellijk actie zou ondernemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het resultaat was dat burgemeester Manuela Carmena een milieuzone in het centrum van Madrid instelde. Daarin zijn alleen elektrische en hybride auto’s toegestaan. Op overtreding van het verbod staat een boete van € 90.

Hoeveelheid stikstof verminderde enorm

Het instellen van die milieuzone had het gewenste effect. In de eerste maanden was het niveau stikstofdioxide daar met 32% gezakt ten opzichte van 2018. Maar helaas, na de verkiezing van afgelopen voorjaar verloor burgemeester Carmena haar positie als burgemeester. De nieuwe burgemeester is José Luis Martínez-Almeida van de Partido Popular. Hij wordt ook gesteund door de Ciudadanos partij en de uiterst rechtse Vox. Binnen enkele weken kondigde hij aan dat hij de milieuzone met ingang van 1 juli zou opschorten.

Protesten

Die beslissing leidde tot massale straatprotesten van de lokale bewoners, die ook met succes de rechtbank inschakelden. Een week nadat de milieuzone niet meer actief was, oordeelde een rechter dat niet kon worden toegestaan dat de vervuiling weer zou stijgen. Eind goed, al goed. Het zou natuurlijk ook volkomen onacceptabel zijn als de luchtkwaliteit door een dergelijke beslissing weer veel slechter zou worden. En juist deze milieuzone is uitgerekend erg succesvol. De Spaanse hoofdstad behoort tot de steden met de beste NO2 reductie cijfers tot nu toe, ruim voor bijvoorbeeld Berlijn en Lissabon.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven