Lucid Motors Air efficiency

Lucid Motors streeft bij de Air naar de allerhoogste efficiency

De Amerikaanse startup Lucid Motors streeft bij de productieversie van de Air naar de allerhoogste efficiency. CEO Peter Rawlinson onthulde die zelfs hoger moet liggen dan wat Tesla tot nu toe heeft bereikt. Rawlinson blijft ook volhouden dat het topmodel van de Air een actieradius van 644 kilometer krijgt.

Laden met 900 Volt

Lucid Motors zal de productieversie de Air, het elektrische model dat in productie gaat, Air uitrusten met een 900-volt systeem. Hij zei letterlijk in een interview met het Amerikaanse magazine Electrek: “Tesla laadt met 400 Volt. Porsche introduceerde een 800 Volt-systeem. Wij gaan naar een systeem met meer dan 900 volt.” Lucid Motors zal de voordelen van een 900 Volt-systeem vooral in het voertuig zelf kunnen benutten. Dat kan bijvoorbeeld door kleinere kabeldiameters te gebruiken, waardoor het gewicht vermindert. Tijdens het snelladen blijft de spanning van het laadstation zeer belangrijk. Dat merk je ook bij de 800 Volt die de Porsche Taycan nodig heeft. Dergelijke 800 Volt-laders zijn zeldzaam, laat staan dat er laders met 900 Volt zijn. In Europa valt dat nog mee maar in de VS zijn er nog steeds veel DC-laders die maximaal 450 Volt bieden.

Efficiënte aandrijving

Net als Tesla met Model Y doet, wil ook Lucid Motors de efficiëntie van de aandrijving aanzienlijk verbeteren. Dat kan onder andere door een nieuw ontwikkelde transmissie die de efficiëntie van het hele systeem moet verbeteren. Daarom kon het bereik van 644 km worden bereikt met een kleiner (en dus lichter en goedkoper) accupakket dan de oorspronkelijk aangekondigde capaciteit van 130 kWh. Rawlinson heeft echter geen nieuwe waarde genoemd.  Maar Rawlinson gaf wel een iets preciezere waarde voor de naar verluidt bereikte efficiëntie. Lucid Motors wil een bereik van vier of zelfs vijf mijl per kilowattuur bereiken. Hiermee wil men overtreffen zowel qua bereik als efficiency Tesla overtreffen. Tesla belooft namelijk een verbruik van 4,1 mijl per kilowattuur voor het komende model Y. Lucid wil de definitieve specificaties in april op de New York Auto Show aankondigen.

Komst 130 kW accupakket is onzeker

Rawlinson gaf niet aan of de Air later wel met een grotere accu wordt aangeboden, aangezien er toch ruimte voor een 130 kWh-pakket in het ontwerp is opgenomen. Op dit moment wil zich eerst concentreren op de topversies, die in de VS waarschijnlijk meer dan 100.000 dollar zullen kosten. De aangekondigde versie voor 60.000 dollar komt later – maar Rawlinson zei niet wanneer die komt.

Nog dit jaar in productie

De bouw van de productiefaciliteit in Arizona is al begonnen. Momenteel wordt het dak op de constructie van de fabriek geplaatst waarna de bouw van de productielijnen kan beginnen. Oorspronkelijk was de productie van de Lucid Air, die in 2017 zal worden gelanceerd, gepland voor 2018. Door enkele problemen met de financiering van het project liep het plan nogal wat vertraging op. Met een investering van miljarden euro’s uit Saoedi-Arabië zou de bouw in 2019 kunnen beginnen. Dat wordt uiteindelijk dit jaar.

Ook naar Europa

Lucid Motors is twee weken geleden begonnen met het accepteren van reserveringen van klanten in Europa voor de Air. Het bedrijf kondigde aan dat de leveringen in Europa eind 2021 zullen beginnen. De Lucid Air zal onder anderen worden geleverd naar België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, IJsland, Italië, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Klanten moeten daar een aanbetaling van $1.000 doen om een productieplaats te reserveren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven