Lucid Air Sapphire is de langverwachte overtreffende trap

Lucid Air Sapphire

De Lucid Air is een van de meest begeerlijke elektrische auto’s van dit moment. Een oogstrelend design en veel ruimte en comfort, gecombineerd met de modernste technieken en een toonaangevende actieradius. Maar als het op prestaties aankomt, is de Tesla Model S Plaid een stukje sneller. Dat zal alleen niet lang meer duren.

Sapphire komt wat sneller dan verwacht

Gezien de torenhoge ambities was het te verwachten dat Lucid Motors te zijner tijd een supersnelle versie van de Lucid Air zou lanceren. Je kon er gewoon op wachten. Maar gezien de problemen die Lucid Motors heeft om de productie op het gewenste tempo te krijgen, was te voorzien dat het nog even kon duren voordat die snelle versie op de markt zou komen. Daarom is het toch een beetje onverwacht dat Lucid Motors een nieuw, sportief submerk met de naam Sapphire lanceert, waaronder het een ultrasnelle versie van de Lucid Air gaat aanbieden.

Lucid Air Sapphire

Drie motoren

De Lucid Air Sapphire krijgt onder anderen drie motoren en een aangepast accusysteem, waarmee hij de concurrentie met de Tesla Model S Plaid moet aangaan. En dat zou heel goed kunnen lukken. Volgens Lucid Motors beschikt de auto over ongeveer 1.200 pk en heeft hij een maximum snelheid van ruim 320 km/u. De sprint van 0 naar 96 km/u gaat in minder dan 2 seconden en nog geen 2 tellen later zit je al op 160 km/u.

Drie motoren zullen het nodige vermogen leveren om deze topprestaties te leveren, met een nieuwe tweemotorige achteraandrijving en een eenmotorige vooraandrijving. Elk van de motoren zal gebruik maken van de ‘microjet stator’ koeling en ‘wave winding’ van het bedrijf, terwijl de dubbele achteraandrijving ook zal beschikken over een nieuwe warmtewisselaar technologie en een verhoogde omloopsnelheid van de koelvloeistof.

Lucid Air Sapphire

Nog meer aanpassingen

Ook heeft het accusysteem van de auto een upgrade gekregen. Hierdoor kan er niet alleen meer vermogen worden geleverd maar is de temperatuurhuishouding nog verder verbeterd. Qua actieradius mogen we verwachten dat die niet erg veel afwijkt van de normale Lucid Air, die tot 830 kilometer (volgens de EPA-cyclus) op een acculading haalt.

Lucid Air Sapphire

Om al dat vermogen goed op de weg te kunnen brengen en houden, rust Lucid Motors de Sapphire uit met stijvere voor- en achterveren en zijn de dempers anders ingesteld. De Sapphire staat op speciaal ontwikkelde Michelin PS4S banden in de maten 265/35R20 voor en 295/30R21 achter, die aerodynamische velgen omhullen. Die hebben op hun beurt afneembare koolstofvezel ‘aero disk’ wieldeksels die de aerodynamica van de auto verder kunnen optimaliseren. Verder heeft Lucid Motors een andere, unieke afstelling voor ABS, tractie, stabiliteitscontrole en elektronische stuurbekrachtiging ontwikkeld. Uiteraard zijn ook de remmen aangepast, in de vorm van keramische remmen.

Ook bij de Sapphere heeft Lucid Motors de ontwikkeling voor het grootste deel in eigen huis uitgevoerd. Eric Bach, senior vice president product en chief engineering van Lucid Group, vertelt dat de drie ultramoderne elektromotoren van de Sapphere door Lucid zelf zijn ontwikkeld en worden geproduceerd.

Uiteraard heeft al dat moois ook zijn prijs. Lucid Motors vraagt 249.000 dollar voor de Lucid Air Sapphire. Dat wordt toch even sparen.

Lucid Air Sapphire

Vorig artikelSpecialized lanceert Globe als nieuw merk utility bikes
Volgend artikelBYD Atto 3. Vergeet die naam, de rest is goed

2 REACTIES

  1. EEN STUK SNELLER,,,,?????????
    in de wereld van vandaag zou dat allang geen thema meer mogen zijn…
    terwijl haast iedereen wakker ligt van de huidige energieproblematiek praten over 1200pk of van 0 naar 100 in 2sec lijkt mij eerder degoutant dan een voordeel!
    hopelijk komt de overheid op het idee om zulke verspilzieke klojo’s te taxeren in verhouding,ipv ze met allerlei fin voordelen te belonen.

  2. Zie het maar zo: laat iemand zijn geld liever in een emissievrije elektrische auto steken, dan in een auto met een dikke, brandstof slurpende V8 verbrandingsmotor. Of in een grote speedboot met verbrandingsmotor, want die dingen zijn nog vele malen slechter voor het milieu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in