woensdag, 7 december, 2022
Homee-NieuwsLucid Air heeft extreem lage CW-waarde

Lucid Air heeft extreem lage CW-waarde

De door Lucid Motors aangekondigde Air blijkt zijn naam eer aan te doen. De cw-waarde, die samen met de frontale oppervlakte de luchtweerstand van een auto bepaalt, van de Air blijkt slechts 0,21 te zijn. Precies de waarde die Elon Musk bij de Tesla Model 3 na wilde streven, maar die bleef steken op 0,23.

Luchtweerstand van grote invloed op actieradius

Lucid Motors heeft de Air, in de aanloop naar de lancering, in de windtunnel gezet. Uit de tests die daar zijn gedaan, blijkt dat de Lucid Air een cw-waarde van 0,21 heeft. Als Air eenmaal in productie is zal het de meest aerodynamische in serie geproduceerde personenauto zijn. De luchtweerstand is een van de belangrijkste factoren voor de actieradius van een elektrische auto. Een elektromotor heeft een gigantisch koppel zodat accelereren hem het beste af gaat. Daarom is een elektrische auto, in tegenstelling tot een auto met verbrandingsmotor, ook zo zuinig in het stadsverkeer.

Maar zodra we het over lange afstanden hebben is het een ander verhaal. Dan is de luchtweerstand de grootste factor. Dat is ook te merken bij mensen die een caravan achter hun Tesla hangen. Die rijden dan nog net niet rechtstreeks van de ene naar de andere Supercharger, maar de actieradius van hun auto is dan vaak meer dan gehalveerd.

Aerodynamica perfectioneren

Wie Tesla het vuur aan de schenen wil leggen, moet van goeden huize komen. Stunten met de prijs is een zwaktebod en Tesla is ook zo in staat om de prijzen nogmaals te verlagen om de concurrentiepositie te versterken. Daarom moet je het zoeken in andere zaken. Peter Rawlinson, CEO en technisch directeur van Lucid Motors, besloot het daarom te zoeken in het perfectioneren van de actieradius. De luchtweerstand is een van de meest bepalende factoren. Lucid Motors is daarom bezig om alles wat invloed heeft op de luchtweerstand, te perfectioneren. Rawlinson weet overigens waar hij het over heeft. Hij was in het verleden bij Tesla verantwoordelijk voor het design van de Model S.

https://www.facebook.com/LucidMotors/videos/296779241444730/

Alles in het teken van de laagste luchtweerstand

Rawlinson is met behulp van gerenommeerde motorsporttechnici, waarvan sommigen een achtergrond in de Formule 1 hebben, op zoek naar de allerlaagste luchtweerstand. Hierbij moeten we denken aan zijwaartse luchtinlaten in de voorskirt, een aerodynamisch geoptimaliseerde wielen en dat soort zaken. Ook heeft Rawlinson het over een systeem dat wervelingen achter de voorbumper veroorzaakt om de best mogelijke koelprestaties te bereiken. Dat maakt een kleinere luchtinlaat en dus een verdere verbetering van de aerodynamica mogelijk. Rawlinson noemt verder de bodem, die naar achteren toe steeds meer naar boven gebogen is en als aerodynamische diffuser functioneert.

Actieradius boven magische grens van 400 mijl

Volgens Rawlinson moet de Air een actieradius van 400 mijl (644 km) kunnen halen. Dat heeft de Lucid Air in de praktijk ook al bewezen. In tests onder reële omstandigheden zouden de huidige pre-productievoertuigen van de Air gemakkelijk meer dan 400 mijl op de openbare weg met hoge snelheid hebben afgelegd. Daarbij is bovendien een topsnelheid van bijna 278 km/u bereikt.

“Wanneer we in september de productieversie van Lucid Air presenteren, zal de wereld een prachtig ontwerp zien dat een nieuwe standaard voor elektrische auto’s en een mijlpaal voor auto’s in het algemeen zal zetten”, belooft Rawlinson.

Eerste leveringen volgend jaar

De productieversie en verdere informatie over productie, specificaties en prijzen worden in september gepresenteerd. De eerste leveringen in de VS zijn gepland voor begin 2021. Daarna wil Lucid Motors snel uitbreiden naar Europa en Azië.

 

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Stem op de EV van het jaar 2023 en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed

Kies de auto waarvan jij vindt dat dit de meest interessante nieuwe EV is, per segment. Je mag er een onderbouwing bijleveren. Uit alle inzendingen verloten wij weer € 1.000 gratis laadtegoed. Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 km gratis elektrisch rijden - afhankelijk van laadtarieven en verbruik.

e-Videos