Lotus Evija

Lotus Evija: de krachtigste productieauto ter wereld is uiteraard elektrisch

Gisteren vond de wereldpremière plaats van de nieuwe Lotus Evija. Er was een grote belangstelling voor de onthulling. Logisch, het is alweer even geleden dat Lotus een volledig nieuw model onthulde. Maar de onthulling van de Evija was ook extra bijzonder omdat deze nieuwe, volledig elektrische Lotus een vermogen van maar liefst 2000 pk heeft.

Daarmee is de Lotus Evija de krachtigste productieauto ter wereld. Laten we daarbij vooral niet vergeten dat de Lotus Evija volledig elektrisch is. De Evija illustreert overduidelijk de grenzeloze ambities van de legendarische Britse sportwagenfabrikant die sinds kort onder de hoede van het Chinese Geely opereert.

Veel belangstelling

Er waren bij de onthulling 350 mensen van de internationale media en VIP-gasten aanwezig. De onthulling van de Lotus Evija werd begeleid door een konvooi van 12 gele Lotus-sportauto’s dat uiteraard heel wat belangstelling wekte in Londen. Ook op de sociale media was de belangstelling groot: er waren in 12 uur tijd meer dan 500.000 views op YouTube.

Eerste elektrische Britse hypercar

Tijdens de periode dat de nieuwe Lotus werd ontwikkeld, ging hij door het leven onder de codenaam Type 130. Tijdens het Goodwood Festival of Speed maakte Lotus bekend dat de nieuwe hypercar Evija zou gaan heten. Net als alle andere modellen van Lotus is er nu gekozen voor een naam die met een E begint. De Evija wordt aangedreven door vier elektromotoren. Uiteraard drijven deze samen alle vier de wielen aan. Samen leveren ze ook een ‘streefvermogen’ van 2000 pk. Het exacte vermogen is nog niet bekend (al heeft Topgear het over 1972 pk). Duidelijk is wel, dat de Evija met dat vermogen de krachtigste auto is die ooit in serie wordt geproduceerd. En tevens ook de eerste in serie gebouwde vierwiel aangedreven Lotus, wat dus geen SUV is zoals wel eens werd gesuggereerd.

Duizelingwekkende acceleratie

De 2000 pk en het koppel van 1700 Nm zorgen voor een duizelingwekkende acceleratie. De 1680 kilo wegende Lotus Evija accelereert in minder tijd naar de 300 km/uur dan de allereerste VW Golf GTI nodig had om de 100 km/uur te bereiken. Die 300 km/uur wordt namelijk in minder dan 9 seconden bereikt. Inhaalacties op de snelweg zijn ongetwijfeld een waar genot in een auto die slechts drie seconden nodig heeft om van 100 naar 200 km/uur te accelereren. Wie het ‘gas’pedaal in blijft trappen zit vier tellen later op 300 km/uur om vervolgens op een topsnelheid van 320 km/uur uit te komen. Dat moet je uiteraard niet al te vaak doen als je de door Lotus opgegeven actieradius van 400 kilometer wilt halen.

Snelladen met 800 kW

Het accupakket van de Lotus Evija is in het midden van de auto geplaatst Het heeft een capaciteit van 70kWh en kan een vermogen van 2000kW afleveren. De accu van de Evija kan volgens Lotus met een 350kW-lader in twaalf minuten tot tachtig procent worden opgeladen. Zes minuten later is het accupakket helemaal opgeladen. Maar het kan nog veel sneller. De auto is namelijk geschikt om met 800 kW te laden. Die technologie is nog maar amper verkrijgbaar maar daarmee kun je de accu van de Lotis Evija in slechts negen minuten opladen tot honderd procent.

Lang, laag en breed

De Evija zal zonder twijfel de grootste Lotus aller tijden zijn. De Engelse fabrikant specialiseerde zich immers in compacte, lichte sportwagens. Wijlen Colin Chapman, de grote man achter Lotus, zou zich in zijn graf omdraaien als hij zo horen dat de Evija 4,66 meter lang is en 2 meter breed. De hoogte van slechts 1,12 meter zou echter absoluut zijn goedkeuring kunnen wegdragen. Ook qua vormgeving wijkt de Evija af van wat we van Lotus gewend zijn. Zo heeft de Evija indrukwekkende luchtinlaten en ook het ‘dikke’ is natuurlijk iets waar we aan moeten wennen. Maar de ingenieurs van Lotus hebben ontzettend hun best gedaan en hebben een auto ontworpen die zonder meer af is. Van opzij een typische supercar die aan de voorzijde en met name de achterzijde een en al power uitstraalt. Het interieur is zonder meer futuristisch.

Futuristisch

Zoals het bij een echte hypercar hoort, heeft ook de Lotus Evija de nodige technologische snufjes. De koplampen hebben bijvoorbeeld niet alleen leds, de Evija is ook de eerste productieauto die is uitgevoerd met de nieuwe laserlampen van Osram. Buitenspiegels zijn er niet, de beelden van de omgeving worden via camera’s op de drie beeldschermen in het interieur getoond. Het meest opvallend is zie je niet aan de auto, dat is het koolstof chassis. Dat chassis moet het brute geweld van 2000 pk moet kunnen weerstaan maar weegt slechts 129 kilo.

Ook om te racen

De Lotus Evija is niet alleen bedoeld om op de weg te rijden, Lotus gaat er vanuit dat hij ook klaar moet zijn voor het nodige racewerk op het circuit. Daarbij moet er extra aandacht worden geschonken aan de koeling van het accupakket. Dat wordt warm tijdens zware belastingen en gaat dan minder goed presteren. Om dat te voorkomen, is de Evija voorzien van vier radiatoren om het accupakket tijdens zware belastingen te koelen. Mede dankzij de lage plaatsing van de accu, de geringe hoogte en een bodemvrijheid van slechts 10,5 centimeter ligt het zwaartepunt van de Evija extreem laag. Om de wegligging nog verder te verbeteren is de Evija voorzien van een adaptief onderstel. Hierbij kun je kiezen uit drie standen.

Prijs

De Evija zal in een gelimiteerd aantal van 130 stuks worden geproduceerd. Dat lijkt weinig, maar voor zo’n exclusieve auto is dat een heel respectabel aantal. Want de Lotus Evija is inderdaad exclusief, hij zal minimaal 1,7 miljoen pond gaan kosten. Omgerekend is dat 1,88 miljoen euro. Dat is nog zonder de belastingen. Daar komen nog de belastingen en eventuele invoerrechten bij (leve de Brexit) bij. De productie zal in de loop van 2020 van start gaan. Goede kans dat je dan in ieder geval niet die 360 euro aan BPM hoeft te betalen, die per 2025 van toepassing is. Daarmee zou deze auto natuurlijk toch net even te duur worden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven