zondag, 26 mei, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsLotus Eletre breekt met traditie

  Lotus Eletre breekt met traditie

  Steeds meer sportautofabrikanten begeven zich op de markt van EV’s. De eerste was Porsche met de Taycan, later volgde ook Rimac met de 100% elektrisch aangedreven Nevera, Audi met de e-tron GT en Lotus meent na de Evija ook een elektrische SUV te moeten aanbieden.

  Nieuw hoofdstuk

  Zeg je Lotus, dan zeg je lichte, compacte sportauto’s. Vanuit dit perspectief is de Életre absoluut een vreemde eend in de bijt. Niet alleen is dit de eerste elektrische SUV van Lotus, maar óók de eerste ‘zware’ auto van Lotus. De Lotus Eletre is maar liefst 5,10 meter lang, weegt 2000 kilogram en zou wel eens de meest controversiële Lotus aller tijden zijn. Want hiermee breekt Lotus met aspecten waar Lotus sinds jaar en dag voor staat: licht en laag. De Eletre is overigens alleen maar het begin. Het Britse merk, dat inmiddels in Chinese handen is, introduceert in de komende vier jaar nog twee zogenaamde lifestyle-EV’s.

  Lotus DNA

  Het concept ‘Simplify, the add lightness’ lijkt dus voorgoed losgelaten. Tegelijkertijd is er wel degelijk Lotus DNA te bespeuren in de Eletre. Zo zijn er in het ontwerp diverse knipogen terug te vinden naar andere Lotus modellen en is de Eletre voor een elektrische SUV van dit formaat aan de lichte kant. Dit is te danken aan de uit lichtgewicht koolstofvezel en aluminium vervaardigde carrosserie. Ook is de Eletre met zijn hoogte van 1,63 meter voor een SUV toch redelijk. Ter vergelijking: dit is dik 5 centimeter lager dan de Tesla Model X en slechts 2 centimeter hoger dan de Audi e-tron. Door zijn strakke vormgeving heeft de Lotus overigens ook meer weg van een cross-over.

  Specificaties

  Een hoger gewicht vereist doorgaans meer vermogen, tenzij je concessie aan de prestaties wilt doen. Daarom is de Eletre uitgerust met twee sterke elektromotoren, goed voor een vermogen van maar liefst 600 pk. Dit vermogen in combinatie met het relatief lage gewicht maken dat de Eletre binnen 3 seconden van 0 naar 100 km/u sprint en een topsnelheid van 260 kilometer per uur haalt.

  Dan het accupakket. De Lotus Eletre wordt naar alle waarschijnlijk uitgerust met een 105 kWh-accupakket, goed voor een bereik van zo’n 600 kilometer. Snelladen gaat met een snelheid van 350 kW, voor het ‘standaard’ AC-laden beschikt de Eletre over een 22 kW-boordlader.

  Lotus Eletre

  De derde elektrische Lotus?

  Natuurlijk kun je je afvragen of dit – na de Evija – inderdaad de tweede elektrische Lotus is. De Tesla Roadster, geïntroduceerd in 2008, is immers een geëlektrificeerde uitvoering van de conventioneel aangedreven Lotus Elise. Die Roadster is echter, ondanks het feit dat deze op de Lotus Elise gebaseerd is, een Tesla en niét een Lotus.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  Europese automarkt in april: EV’s maken een comeback, hybride blijft populair

  De Europese automarkt leek begin dit jaar even in het slop te raken, maar de cijfers van april 2024 laten een ander beeld zien. Met een groei van 13,7% in nieuwe autoregistraties ten opzichte van april 2023 is er weer sprake van een positieve trend. Auto’s met een hybride en volledig elektrische aandrijving winnen onverminderd aan populariteit.

  e-Videos