Lohscheller gaat aan de slag bij Nikola

Michael Lohscheller, vooral bekend als ex-topman van Opel, nam vanwege persoonlijke redenen onlangs afscheid van Vinfast. Maar Lohscheller keert terug in de automobielindustrie en gaat bij de Nikola Corporation aan de slag.

Van personenwagens naar vrachtwagens

De 53-jarige Lohscheller stapt dus over van personenauto’s op vrachtwagens. Hij zal bij Nikola verantwoordelijk zijn voor de schaalvergroting van de truckactiviteiten en rechtstreeks rapporteren aan CEO Mark Russell. Nikola maakte niet bekend of Lohscheller voor zijn nieuwe betrekking naar Amerika gaat verhuizen. Lohscheller was CEO van Opel van 2017 tot september 2021. Daarna verhuisde hij naar Vietnam om bij de startup Vinfast te gaan werken. Hij legde zijn functie Maar reeds in december legde hij zijn functie als CEO. Hij vond het, mede vanwege de coronaperikelen, moeilijk om steeds zo ver weg van zijn familie te zijn.

Nieuwe start

En nu gaat hij dus een nieuwe start maken bij de Amerikaanse start-up Nikola. De Amerikaanse startup is vol lof over de manager. Het bedrijf wijst op de ommekeer hij bij Opel heeft weten te realiseren. CEO Mark Russell: “Michael Lohscheller voegt tientallen jaren directe expertise in de auto-industrie toe aan ons toch al succesvolle leiderschapsteam bij Nikola. Zijn rol zal onmiddellijk van cruciaal belang zijn wanneer de Nikola Tre BEV in productie wordt genomen en wanneer we verder gaan met het bereiken van mijlpalen in de ontwikkeling van de Nikola Tre FCEV.”

Steve Girsky, voorzitter van de raad van bestuur van Nikola, zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld bij het aantrekken van Lohscheller. Hij was namelijk voorzitter van de raad van commissarissen van Opel toen Lohscheller in 2012 werd benoemd in de raad van bestuur van het Duitse bedrijf. Vervolgens werkten zij daar enkele jaren samen. Lohscheller legde in die tijd de basis voor de overgang van Opel naar een volledig elektrisch merk. Ook was hij betrokken bij de ontwikkeling van brandstofceltechnologie binnen de PSA Group en later de Stellantis Group. Die ervaring met waterstof zal Lohscheller goed kunnen gebruiken bij Nikola.

Eindelijk weer rust

Nikola zit als het ware te springen om de stap van veelbelovende maar soms ook sjoemelende startup naar een échte fabrikant van elektrische (en waterstof aangedreven) vrachtwagens te maken. Het bedrijf beleefde een behoorlijk onrustige periode na de fraudebeschuldigingen en de daaruit voortkomende mislukte deal met GM.

Onder leiding van Russel is Nikola in een rustiger vaarwater gekomen. Het bedrijf moest door de onrust zijn leveringsdoelen verlagen maar kon kort voor de kerst de eerste Nikola Tre BEV afleveren. Sindsdien kon het bedrijf nog meer orders en intentieverklaringen ontvangen.

Beslissend moment

Michael Lohscheller gaat aan de slag bij NikolaWat dat betreft komt Lohscheller op het goede moment. Girsky: “Nu Nikola overgaat op wereldwijde productie, versterkt een ervaren en gerespecteerde industrieveteraan als Michael het Nikola-team. Hij kent de weg op de productievloer, in directiekamers en showrooms en heeft gedurende zijn carrière met de nieuwste technologieën gewerkt. We zijn blij Michael in het team te mogen verwelkomen.”

Lohscheller zegt er zelf het volgende over: “Het spreekt voor zich dat waterstof-, brandstofcel- en batterij-elektrische nul-emissievoertuigen de toekomst van de mobiliteit zijn en ik ben er erg trots op dat ik deel mag uitmaken van een bedrijf dat de weg baant voor deze wereldwijde transformatie. Mijn carrière heeft me goed voorbereid om de ambitieuze mijlpalen te bereiken die nodig zijn om dit te realiseren.”

Vorig artikelOok Fiat en Abarth worden een ‘elektrisch automerk’
Volgend artikelOver twee jaar komt er al een geheel nieuwe Dacia Spring

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in