Logo loyaliteit. Hoe hypocriet is dat eigenlijk? Column door Maarten Hachmang

Een logo is genoeg om mensen aan zich te binden. Hoe dit fenomeen werkt demonstreerde Shell afgelopen week door vakkundig het oude logo van de Newmotion app te vervangen door bovenstaand logo.  Ook op de brieven en mails die ze sturen naar eigenaren van hun laadpassen en laadpunten.

Op duizenden smartphones verandert in één klap het vertrouwde blauwe hartje in een geel-rode schelp , en ook bij de ‘laadpunten dichtbij’ widget op je homescherm tussen je nieuws en weersvoorspellingen verschijnt ineens het bekende schelpje.  Plots gaat het hele internet ballistic.

Ballistic

De negatieve associatie die veel mensen met het Shell logo hebben roept zoveel weerstand op dat mensen spontaan hun contracten bij NewMotion opzeggen, hun passen doorknippen en de apps verwijderen.

Bijvoorbeeld JanAndré, Frits, Reijmer, Hoxha, Yuri  en ook diverse internationale gebruikers spreken publiekelijk hun afkeer uit, willen geen onderdeel uitmaken van het Shell ecosysteem en verwijderen de app. Sommigen zeggen zelfs hun laadpaalcontract op en /of knippen hun laadpas door. Er zijn zelfs laadpas aanbieders die je een welkomstbonus schenken als je van NewMotion/Shell overstapt.

 

Hypocriet?

Maar hoe hypocriet is dit eigenlijk? Het vreemde is dat iedereen wist dat Shell al jaren eigenaar van NewMotion is, maar dat ons brein kennelijk pas triggert op de inconvenient truth als we deze waarheid dan ook daadwerkelijk aan het werk zien.  En wat je ook van het logo vindt, de bedrijfsvoering was natuurlijk allang veranderd.  In die zin zal er niets veranderen behalve dan dat je een goeie aanleiding hebt om een statement te maken.  Dat kan ook zonder aanleiding.

Toch had Shell had beter bij het oude NewMotion logo kunnen blijven.  Dat is wat mij betreft nog altijd handiger dan nu krampachtig in de reacties gaan roepen dat mensen nog steeds “NewMotion klant blijven”. Dan had je ook niet hoeven rebranden, denk ik dan.

 

1 Commentaar

 • Jansen| 27/10/2019 bij 00:44

  en heel toevallig gaat de prijs per kWh ook nog eens omhoog…. oh vandaar de naamsverandering

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven