Liux Geko: een duurzame Spaanse miniauto met grootse ambities

Liux Geko

Liux, een Spaans elektrische auto-start-up, verandert zijn plannen door eerst een kleine elektrische stadsauto te lanceren, de Liux Geko. Bij deze compacte tweezitter, die vóór de eerder aangekondigde Liux Animal cross-over op de markt komt, ligt de focus met name op ‘urban transport’ en duurzaamheid.

Verschuiving naar ‘urban transport’

De strategiewijziging van Liux is gebaseerd op de veranderende mobiliteitsbehoeften van mensen, die volgens Liux beter kunnen worden vervuld met een kleine auto voor stedelijk verkeer. De Geko is slechts 2,70 meter lang en 1,50 meter breed, wat hem bijna even kort maar 15 centimeter smaller maakt dan een Smart ForTwo. Met een gewicht van slechts 550 kilogram valt de Geko in de L7e-voertuigklasse.

Antonio Espinosa, mede-oprichter van Liux, legt uit: “Bij alles wat we hebben geleerd tijdens de ontwikkeling van de Liux Animal, vroegen we ons af: ‘Welke auto’s hebben mensen echt nodig in hun dagelijks leven? Welke auto’s heeft de planeet nodig? Zitten we op het juiste spoor om onze missie om de meest duurzame auto’s ter wereld te ontwikkelen te volbrengen?’ Onze conclusie was dat we de industrialisatie van onze lichtgewicht stadsauto, de Liux Geko, moesten versnellen.”

Specificaties nog niet helemaal duidelijk

Er is nog geen informatie over de elektrische aandrijving van de Geko. Het maximaal toegestane vermogen in de L7e-klasse is echter 15 kW (20 pk). Liux geeft al wel een begrensde topsnelheid van 100 km/u op. De accucapaciteit bedraagt minimaal 13 kWh, wat een bereik van 150 kilometer per lading mogelijk maakt.

Extra accumodules voor meer bereik

Liux gebruikt een modulair systeem met 13 kWh-modules, vergelijkbaar met het systeem in de Animal. De Geko kan worden opgewaardeerd met extra modules voor een grotere actieradius. De modules kunnen eenvoudig worden verwisseld en ook buiten het voertuig worden opgeladen.

Constructie van de Liux Geko

Hernieuwbare natuurvezels en natuurharsen uit de 3D-printer

Net als bij de Animal zal Liux bij de productie van de Geko alle overbodige componenten weglaten. Ook wil men de overige onderdelen zoveel mogelijk combineren tot grotere eenheden. Verder zal ook 3D-printen een belangrijke rol in het productieproces innemen. De Geko zal voornamelijk worden vervaardigd uit samengestelde materialen op basis van hernieuwbare natuurvezels en natuurharsen.

Minder dan 20 mille

Er is nog geen exacte introductiedatum bekend voor de Geko. De prijs is ook nog niet bekendgemaakt, maar Liux mikt op minder dan 20.000 euro. Of en wanneer de eerder aangekondigde Liux Animal nog zal komen, is dus afwachten. Eerder werd gezegd dat de cross-over vanaf begin 2024 te koop zou zijn vanaf 39.000 euro. Maar vooralsnog krijgt de kleine elektrische auto Geko dus voorrang.

Vorig artikelLucid Gravity wordt al op de openbare weg getest
Volgend artikelZal de Emily GT ooit gestalte geven aan de herrijzenis van NEVS?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in