Lightyear One EV met zonnecellen

Lightyear One wordt op 25 juni onthuld

Geïntegreerde zonnecellen kunnen flink bijdragen aan het vergroten van het rijbereik van elektrische auto’s. De Duitse startup Sono Motors heeft al een concept wat hierop is gebaseerd en waarvan de productie volgend jaar gaat starten. Maar ook de Nederlandse startup Lightyear is zo’n zonneauto aan het ontwikkelen.

Lightyear One

De Lightyear One valt wel in een heel ander segment als de Sion van Sono Motors. Daar gaat het om een betaalbare stadsauto terwijl er bij de Lightyear One wordt gesproken over een aanschafprijs van ruim 140.000 euro. Maar daarvoor krijg je dan ook een grotere auto met een veel groter rijbereik. Bij de Lightyear One zouden de geïntegreerde zonnepanelen voor een extra bereik van 220 kilometer moeten zorgen. Het totale rijbereik zou hierdoor op 850 kilometer moeten komen.

Nog weinig details

Helaas zijn er verder nog niet veel details bekend. Hopelijk zal er meer bekend worden gemaakt op 25 juni, als het prototype wordt onthuld. Hij krijgt in ieder geval vier zitplaatsen terwijl de topsnelheid 150 kilometer zou bedragen. Voor de acceleratie van 0 tot 100 km/uur geeft men acht seconden op. De foto’s laten weliswaar een lage, gestroomlijnde auto zien maar qua prestaties zal de Lightyear One dus niet direct wedijveren met bekende EV’s zoals die van Tesla. De nadruk zal dus vooral op het rijbereik liggen.

Snelladen

Behalve het grote rijbereik zou ook de korte laadtijd een sterk punt van de LightYear One moeten worden. De makers claimen dan je hem aan de snellader binnen een uur helemaal kunt opladen. Thuis zou je met een uur laden een rijbereik van veertig kilometer bij kunnen laden.

 

Lightyear

De vierzits zonneauto wordt overigens gebouwd door oud-studenten van de TU in Eindhoven. Dezelfde studenten die ooit met de ‘Stella’ de Solar Challenge in Australië wonnen. Lightyear is ooit met vijf mensen begonnen maar heeft inmiddels meer dan honderd mensen in dienst.

Productie start volgend jaar

De productie van de Lightyear One zou volgend jaar moeten gaan beginnen in Helmond. Daar heeft men begin dit jaar een bedrijfshal op de Helmondse Autocampus in gebruik genomen. Het bedrijf wil in het eerste jaar ongeveer honderd voertuigen bouwen. Dat aantal ligt gelijk aan het aantal reserveringen voor de auto. Wie er nu dus eentje wil reserveren moer er dus niet op rekenen om volgend jaar al met de Lightspead One rond te kunnen rijden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven