vrijdag, 9 juni, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsLightyear One haalt 710 kilometer met een 60 kWh accupakket

  Lightyear One haalt 710 kilometer met een 60 kWh accupakket

  Een prototype van de Lightyear One heeft een actieradius van 710 km bereikt. Een opmerkelijke prestatie voor een elektrische auto met een accupakket van slechts 60 kWh. Uiteraard helpen de geïntegreerde zonnepanelen mee. De enorme efficiëntie heeft echter de grootste invloed op de actieradius.

  Tijdens de testrit in het Duitse testcentrum bij Aldenhoven reed het prototype met een volle accu en een snelheid van 85 km/u. De totale rit duurde iets minder dan 10 uur waarbij de bestuurders om de twee uur wisselden. De uitgebreide tests varieerden van het controleren van de output van de zonnepanelen, tot de prestaties van de accu tot het energieverbruik van het koelsysteem, tot de werking van de wielnaven en de software.

  Efficiëntie

  Hoewel de snelheid natuurlijk vrij bescheiden is en er ook geen sprake van een normale verkeerssituatie was, bereikte men met de Lightyear One een enorm hoge efficiëntie. De Lightyear One verbruikte tijdens de rit namelijk maar 8,45 kWh per 100 kilometer, waarmee de auto nieuwe maatstaven zet.

  Zonnecellen

  Het was tijdens de rit redelijk bewolkt. Daardoor konden de zonnepanelen niet zo heel veel energie bijdragen. Op zonnige dagen geven die naar eigen zeggen een extra actieradius van maximaal 70 km. Tijdens de testrit was het een beetje bewolkt zodat slechts ongeveer 3,4 kWh kon worden opgeladen. Dat komt overeen met een extra actieradius van ongeveer 40 km.

  Het waren dus niet de zonnecellen die verantwoordelijk waren voor de grote actieradius. Lightyear concentreert zich op een bijzonder efficiënte motor en een energiebesparend koelsysteem voor de accu. Het bedrijf wil de aerodynamica, de aandrijflijn, de remmen en de ophanging van het voertuig overigens nog verder optimaliseren alvorens de serieproductie zal starten.

  Trots

  Lex Hoefsloot, CEO en mede-oprichter van Lightyear, is uiteraard trots op het nieuwe record dat is gevestigd door nagenoeg productieklare prototype. Want nog nooit eerder haalde een voertuig dat nagenoeg klaar is voor de serieproductie zo’n actieradius gehaald met een 60 kWh accu.

  Hoefsloot licht toe: “Na vier jaar hard werken en interne ontwikkeling is dit een zeer belangrijke technische en technologische mijlpaal. Het bevestigt de prestaties van onze gepatenteerde technologie. Ook toont het aan dat we onze belofte kunnen waarmaken om het meest efficiënte elektrische voertuig op de markt te brengen. Dit prototype heeft een bereik van meer dan 700 kilometer met een energieverbruik van slechts 8,45 kWh per 100 kilometer bij 85 km/u. Zelfs de meest efficiënte elektrische auto’s op de markt verbruiken ongeveer 50 procent meer energie bij deze relatief lage snelheid”.

  Toekomst

  Daarom beschouwt Hoefsloot dit als “een geweldige bevestiging van de schaalbaarheid” van het bedrijfsmodel van Lightyear om uiterst efficiënte elektrische voertuigen te bouwen, die worden ondersteund door zonnetechnologie. Het bedrijf kijkt reikhalzend uit naar de toekomst: “We hebben er alle vertrouwen in dat we in de komende maanden in staat zullen zijn om vergelijkbare niveaus van energieverbruik te bereiken bij snelwegsnelheden. Door het energieverbruik per kilometer van een EV te verlagen, kan men veel actieradius halen uit een kleine accu”.

  Hij vervolgt: “Aangezien accu’s het duurste onderdeel van een elektrische auto zijn, kan de aanschafprijs van de auto worden verlaagd en kunnen betaalbare elektrische auto’s met een grote actieradius worden gerealiseerd die niet veel hoeven te worden opgeladen. Energiezuinige auto’s hebben er ook veel baat bij om zonnepanelen op de auto te plaatsen en op een zonnige dag zo’n 70 kilometer op te laden.”

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Ontdek de BMW iX5 Hydrogen: is dit de toekomst van waterstofauto’s?

  Er zijn weinig vragen in de automotive die je vaker langs hoort komen; wordt het nou wat met die waterstofauto? BMW gooit met deze iX5 Hydrogen nog wat olie op het vuur...

  e-Videos