donderdag, 29 februari, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsLightyear haalt geld op voor ontwikkeling tweede model

  Lightyear haalt geld op voor ontwikkeling tweede model

  Autofabrikant Lightyear heeft 81 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van het tweede model. Onder de investeerders zijn onder meer de Nederlandse overheid, de Provincie Noord-Brabant, Invest-NL en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

  Investeerders

  Onder de nieuwe investeerders is een consortium van publieke investeerders, met Invest-NL als centrale partij, waarvan het extra kapitaal de productiedoelen van Lightyear 0 garandeert en de ontwikkeling van Lightyear 2 mogelijk maakt. Het publieke consortium bestaat uit Invest-NL en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen van de provincies Noord-Brabant en Limburg (BOM en LIOF). Aanvullende investeringen zijn afkomstig van nieuwe particuliere fondsen en vervolginvesteringen van SHV en DELA. Zij voegen zich bij een bestaande groep van partnerschappen en investeerders, waaronder Bridgestone, Koenigsegg, Leaseplan, Valmet Automotive en NXP.

  Ontwikkeling Lightyear 2

  Terwijl het eerste model van Lightyear nog op de weg moet verschijnen, werkt Lightyear achter de schermen alweer aan de opvolger. Dat eerste model, de Lightyear 0, zal waarschijnlijk dit najaar in productie gaan. De veel goedkopere Lightyear 2 heeft een startprijs van 30.000 euro en zou in 2025 in productie moeten gaan.

  Voor de Lightyear 2 heeft de fabrikant al 10.000 reserveringen binnen. Om die auto te kunnen fabriceren, had men meerdere investeringsrondes nodig. Daarmee heeft Lightyear dus klinkende namen aan boord weten te krijgen. Zo investeert de Nederlandse overheid 30 miljoen euro in het bedrijf.

  Auto op zonnepanelen

  Lightyear wil een antwoord zijn op de huidige problemen met het elektriciteitsnet. Op het moment staat dat net onder druk, omdat steeds meer mensen een elektrische auto aanschaffen en deze moeten opladen aan het stroomnet. Daarom wil Lightyear een auto produceren die kan worden opgeladen aan de hand van ingebouwde zonnecellen. Dan hoeft de auto minder vaak aan de stekker.

  Naast het verschil in opladen, wil de fabrikant ook dat haar auto’s efficiënter zijn en minder energie per kilometer verbruiken. In combinatie met de ingebouwde zonnecellen is daardoor een grotere actieradius mogelijk, terwijl er een kleinere accu nodig is om de auto aan te drijven.

  Kan Lightyear de concurrentie aan?

  Natuurlijk heeft Lightyear wel wat concurrentie op de markt voor elektrische voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan de Tesla Model S van Elon Musk. Toch vreest de fabrikant niet voor die concurrentie. Het unieke aan de auto’s van Lightyear is immers het opladen op zonnepanelen, iets wat andere fabrikanten niet hebben, de veel kleinere Sono Sion uitgezonderd.

  Hoe populair Lightyear wordt, zullen we binnenkort zien. Zo rond november wordt de Lightyear 0 uitgeleverd aan de eerste klanten. Die hebben maar liefst 250.000 euro neergelegd voor de auto. De bedoeling is dat er vanaf 2025 dus wat meer betaalbare modellen van Lightyear op de markt komen, met een prijs vanaf 30.000 euro.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos