LG wil heel graag de nieuwe 4680-accu’s voor Tesla gaan maken

LG Tesla Model 3 Y 4680-accucellen

De Zuid-Koreaanse fabrikant LG Energy Solution wil heel graag accucellen voor Tesla gaan produceren. De cellen moeten het afgelopen najaar aangekondigde 4680-formaat krijgen dat vorig jaar door Tesla CEO Elon Musk werd gepresenteerd.

Vorige week kondigde LG al aan dat het in de VS een fabriek zou bouwen voor de productie van accucellen voor elektrische voertuigen en energieopslagsystemen. Persbureau Reuters meldt nu dat LG daar in de toekomst ook de nieuwe 4680-accucellen wil gaan produceren. Hierbij verwijst het persbureau naar twee informanten.

LG wil accu’s leveren aan Gigafabriek Berlijn-Brandenburg

LG plant volgens een van die bronnen een eigen productielijn voor de 4680 cellen. De Zuid-Koreaanse fabrikant zou de cellen aan de Gigafabriek Berlijn-Brandenburg gaan leveren. Afgelopen najaar kondigde Elon Musk aan dat de Model 3 en Model Y die Tesla in Grünheide gaat bouwen, inderdaad de nieuwe 4680-accucellen krijgen. Toen zei hij dat de productie van deze accucellen in de Amerikaanse fabriek in 2023 van start zou gaan. Men verwacht dat dit formaat het tot dusver gebruikte formaat in de komende jaren helemaal zal vervangen. LG Energy Solution overweegt volgens de bron van Reuters ook een fabriek in Europa te bouwen. Een van de mogelijke locaties is Spanje.

Tesla’s 4680-accucellen

Musk presenteerde de 4680 cellen op Tesla’s Battery Day in september. De naam verwijst naar het formaat: de batterijcellen hebben een diameter van 46 mm en zijn 80 mm hoog. Zij hebben 5,5 maal het volume van de 2170 cellen en 8 maal het volume van de 18650 cellen die in oudere Tesla modellen worden gebruikt. Hierdoor zijn er minder afzonderlijke cellen nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te slaan. Bovendien kan het volume in de grotere cellen beter worden benut. Het kleinere oppervlak betekent dat er minder materiaal nodig is in de stalen behuizing van de cel. Daardoor neemt ook de energiedichtheid toe.

Gewaagde actie

Het zou ergens een vreemd, gewaagde actie van LG zijn. Al zit LG ook een beetje in het nauw. Tesla zegt momenteel met verschillende accufabrikanten te onderhandelen over de 4680 cellen. Concurrent Panasonic wil in het komende boekjaar, dat op 1 april begint, al beginnen met de testproductie van deze cellen. Volgens de tweede informant heeft LG tot nu toe nooit zulke grote accucellen geproduceerd. Tesla is echter een belangrijke klant voor het bedrijf, zei hij. Daarom zou LG het risico wel willen nemen. Tot dusver heeft Tesla echter nog geen order geplaatst voor 4680 cellen, vertelt de informant. zei hij. Op dit moment bestelt de Amerikaanse autofabrikant steeds meer cellen in 2170-formaat voor de Model 3 en Model Y die in China worden gebouwd.

Vorig artikelCanoo’s nieuwe pick-up is toonbeeld van veelzijdigheid
Volgend artikelDacia Spring waarschijnlijk vanaf volgende week te bestellen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in