Lexus LF-Z Electrified concept car

LF-Z Electrified concept car is veelbelovend voorproefje van nieuwe Lexus-modellen

Het Japanse premiummerk Lexus was er vroeg bij met hybrides. Alleen heeft Lexus op dit moment maar één volledig elektrisch model, de UX 300e. Maar Lexus wil de komende jaren meer elektrische auto’s aanbieden. De zojuist onthulde LF-Z Electrified concept car is daar een voorproefje van.

Op naar klimaatneutraliteit

Lexus wil tegen 2025 maar liefst twintig nieuwe of vernieuwde modellen te introduceren, waaronder naast een groot aantal volledig elektrische varianten ook plug-in hybrides en hybrides. Het Japanse merk wil zijn aanbod bij d sedans en SUV’s te versterken. Ook overweegt Lexus om nieuwe soorten voertuigen te introduceren. Hierbij moeten we denken aan sportievere modellen en zelfs modellen in geheel nieuwe categorieën. Sowieso wil Lexus tegen 2025 van alle modellen een geëlektrificeerde variant aanbieden. Maar dat zijn voor de goede orde dus nog niet altijd volledig elektrische varianten. Tegen 2050 wil het merk klimaatneutraliteit bereiken voor de volledige levenscyclus van alle voertuigen, met inbegrip van productie, onderdelen en voertuiglogistiek, en verwijdering en recycling.

Lexus LF-Z Electrified concept car

Lexus LF-Z Electrified

De Lexus LF-Z Electrified is met 4,88 meter niet zo erg lang maar des te breder. Met een breedte van 1,96 meter moet je op smalle wegen en in de stad toch iets meer op je hoede zijn. Volgend Lexus is de LF-Z Electrified de blauwdruk voor een model dat het Japanse merk in het midden van het decennium op de markt wil brengen. Dat moet helemaal gericht zijn op design, prestaties en technologie. Een volledig elektrische auto, die uiteraard is gebaseerd op een speciaal voor elektrische auto’s ontworpen architectuur.

Steer-by-wire

De stuurimpulsen worden bij de LF-Z Electrified via een draad – dus zonder enige mechanische verbinding – naar de stuuras overgebracht. Volgens de ontwikkelaars maakt dit een directer verband mogelijk tussen de stuurbeweging en de aandrijfkracht. Daardoor kan het voertuig met minder stuuruitslag van richting veranderen en ervaren de bestuurders een grotere stuurprecisie. Het volledig elektronische systeem filtert ook ongewenste trillingen van het wegdek. De stuurfeedback maakt een “actieve en opwindende” rijervaring mogelijk.

Lexus LF-Z Electrified concept car

Direct4-aandrijving

Hierbij moet het vorig jaar onthulde Direct4-aandrijfsysteem voor de nodige dynamiek zorgen. Dit nieuwe systeem maakt een vrije en onafhankelijke verdeling van de aandrijfkrachten van de elektromotor over alle vier de wielen mogelijk. Hierbij kan er, afhankelijk van de omstandigheden, kan worden gekozen voor voorwiel-, achterwiel- of vierwielaandrijving. De Direct4-aandrijflijn van de Lexus LF-Z Electrified levert 400 kW (544 pk). Dit maakt een topsnelheid van meer dan 200 km/u en een acceleratie van nul tot honderd in 3,0 seconden mogelijk. Voor de energieopslag plaatst Lexus een 90 kWh Li-Ion accupakket. Dat moet een actieradius van 600 kilometer volgens de WLTP-norm mogelijk maken. Nog geen high-tech 800 volt systeem bij Lexus, men heeft het over een DC-laadsnelheid tot 150 kW.

Kunstmatige intelligentie

De kunstmatige intelligentie van de Lexus LF-Z Electrified leert de persoonlijke voorkeuren en gedragingen van de bestuurder kennen om suggesties te doen over zaken als routegeleiding en bestemmingsinformatie. “Op de weg zorgt het ook voor veiligheidsaspecten, wat bijdraagt aan de gemoedsrust van de bestuurder,” zegt het bedrijf. De geavanceerde infotainmentfuncties aan boord van de LF-Z Electrified moeten binnenkort al beschikbaar zijn voor Lexus-klanten.

Lexus LF-Z Electrified concept car

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven