Lexus RZ 450e: steer by wire

Infinity paste de steer by wire techniek jaren geleden toe, in de Q50. Toen geen groot succes, met zelfs een omvangrijke terugroepactie als slotstuk. In de Lexus RZ 450e ontbreekt ook een stuurstang. En dat bevalt prima, zo ontdekten wij, na een dagje met de elektrische SUV te hebben gestuurd op een circuit in de buurt van Barcelona.

Geen rond stuurwiel

Steer bij wire, dus een besturing via bedrading, digitaal dus. Zo’n beetje elke personenauto heeft een fysieke verbinding tussen de voorwielen en het stuurwiel, in de vorm van een stuurhuis met daarin een stuurstang. In de RZ 450e verloopt dat principe min of meer gelijk, behalve dat het stuur van het type Yoke is. Dat is een term die komt uit de luchtvaart, waar dergelijke Formule 1-achtige stuurwielen gemeengoed zijn. Dus geen rond stuur, maar een exemplaar zonder boven- en onderkant. Herkenbaar uit de serie Knight Rider, met Kitt, de Pontiac die zelfstandig zijn weg kon vinden en ook was voorzien van een Yoke-stuur.

Overigens, als bovenstaande jou allemaal wat te ver gaat, maar er is toch interesse in een elektrische RZ 450, laat dan de steer by wire optie gewoon voor wat deze is. Op die manier kost de RZ zo’n 2500,- euro minder.

De exacte prijzen brengt Lexus vooralsnog niet naar buiten. Maar aangezien de elektrische Toyota Bz4x vanaf iets minder dan 50.000 euro verkrijgbaar is en technisch enigszins overeenkomt, maar dan met één elektromotor, dus voorzien van tweewielaandrijving tegen vierwielaandrijving voor deze RZ, verwachten we een basisprijs van 65.000 euro voor de elektrische Lexus.

Vergeet de stuurstang

Maar nog even terug naar die besturing. Zijn er voordelen, los van het futuristisch ogende stuurwiel? Jazeker, de besturing varieert enorm in overbrenging. En dus ervaar je koerswisselingen op hoge snelheid, bijvoorbeeld op de snelweg, als rustiger. Juist op lage snelheid hoef je nauwelijks aan het stuurwiel te draaien om wel volledige stuurwieluitslag te krijgen. In stadsverkeer, parkeeracties of haakse bochten op lage snelheid, volstaat het om het stuur amper een kwartslag te verdraaien. Je kunt je handen dan ook altijd aan het Yoke-stuur houden. Overpakken of doorgeven zoals we dat hebben geleerd tijdens onze rijlessen is niet meer nodig.

Een ander voordeel van het innovatieve stuursysteem is dat je geen reacties meer in het stuurwiel voelt van slecht wegdek. En zelfs een lekke band zal geen onverwachte wilde bewegingen in het stuurwiel veroorzaken. Nou staat Lexus niet bekend als fabrikant die inferieure kwaliteit levert, maar mocht er onverhoopt een storing in het systeem ontstaan, dan is er altijd een back-up. Elk onderdeel is dubbel uitgevoerd en een extra accu(tje) zorgt in zo’n situatie voor de juiste energievoorziening.

Accucapaciteit is een bewuste afweging

De energie voor de aandrijving in de RZ 450e komt uit een 71,4 kWh accupakket, hetgeen resulteert in een praktisch rijbereik van een kilometer of 400. Lexus heeft bij het vaststellen van het formaat van de accu een afweging gemaakt tussen gewicht, afmeting en prijs, en daar tegenover rijbereik. De auto moest niet te zwaar zijn, niet te groot en niet te kostbaar, maar wel minimaal 400 kilometer ver komen; daar is een accupakket van 71,4 kWh uit gekomen.

De accu laadt aan een AC-lader op maximaal 11 kW en aan een snellader aan maximaal 150 kW. Prima, zonder echt grensverleggend te zijn. De Toyota Bz4x laadt aan een AC-lader op slechts 1-fase, maximaal 7,4 kW. Bij Toyota moet je de 3-fase mogelijkheid op de optielijst aanvinken. De luxe afgeleide variant van deze Toyota doet het op dat gebied dus wat beter.

Vierwielaandrijving

Tussen de vooras bevindt zich een 150 kW sterke elektromotor, de achterwielen worden aangedreven door een 80 kW elektro-unit. Beide motoren (in totaal 313 pk aan vermogen) krijgen hun aansturing via een centraal geplaatste computer. Het resulteert in snelle en gevarieerde krachtoverbrengingen, die indien gewenst een mooi sportieve rijstijl zullen aanmoedigen. Maak je je kilometers iets meer beheerst, dan zou je maximaal 18 kWh per 100 kilometer kunnen verbruiken.

Da’s een mooie score. Die mede mogelijk wordt gemaakt door het handige verwarmingssysteem. Natuurlijk kun je het complete interieur verwarmen, maar je kunt ook kiezen voor een persoonlijke temperatuurhuishouding. Immers, waarom het complete interieur verwarmen als je alleen of met z’n tweeën in de auto zit. Vandaar dat Lexus in de buurt van de knieën en onderbenen een warmtestralingsunit heeft geplaatst. Dat systeem samen met stuur- en stoelverwarming zorgt voor een behagelijke temperatuur van het lijf, zonder dat veel energie verloren gaat naar het verwarmen van plekken waar niemand zit.

Zo kun je ook het enorme transparante dak verduisteren als de zon er stevig op staat te branden, zodat de airco minder hard hoeft te presteren. Schijnt er een winterzonnetje dan loont het juist om het glazen dak transparant te maken, zodat de zonnestralen het interieur enigszins opwarmen. Dan kun je de verwarming een tandje minder hard zetten.

Aankoopargumenten

Met zijn formaat van 4,81 meter valt de RZ 450e in het rijtje BMW iX3 en Ford Mustang Mach-e. Een van de aankoopargumenten kan het optioneel innovatieve stuursysteem zijn, maar ook de tienjarige garantietermijn van Lexus, of het meer dan uitstekend functionerende multimediasysteem dat gebruikmaakt van een fors display en een prettig werkende stemaansturing. Aan bewegingsruimte in het interieur kom je niks te kort, op zowel de achterbank als voorin.

Over het design zou je een discussie kunnen aangaan. Maar misschien was dat ook wel juist de bedoeling van de ontwerpafdeling van Lexus. De tijd van het inwisselbare uiterlijk bij een Toyota of Lexus ligt overduidelijk ver achter ons. Lexus geeft aan dat de 450e ergens eind dit jaar bij de dealers staat.

Lexus RZ 450e rij-impressie

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelArtega na faillissement overgenomen door Electric Brands
Volgend artikelGeneral Motors kondigt elektrische Corvette aan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in