donderdag, 18 april, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsLexus introduceert met de RZ 450e zijn tweede elektrische model

  Lexus introduceert met de RZ 450e zijn tweede elektrische model

  Lexus presenteerde gisteren de RZ 450e, een volledig elektrische SUV met een geschatte actieradius van 400 kilometer. De RZ 450e is de eerste elektrische auto van het Japanse merk met een volledig elektrisch platform. Net als de Toyota bZ4X en de Subaru Solterra is de SUV gebaseerd op de e-TNGA architectuur.

  De informatie over de Lexus RZ 450e werd beetje voor beetje bekendgemaakt. Eerst afgelopen najaar de aankondiging van een nieuw elektrisch model. In december toonde Lexus de eerste foto’s van het nieuwe model. Begin april maakte men bekend dat de nieuwe Lexus de naam RZ 450e zal krijgen en konden we iets van het interieur zien, en nu volgen dus meer details.

  Niet helemaal een zustervoertuig

  Veel mensen zullen maar al te gauw denken dat de Lexus RZ 450e een zustervoertuig is van de Toyota bZ4X en de Subaru Solterra. Hoewel je de Toyota en Subaru wel als zodanig kunt beschouwen, is dat bij de Lexus niet het geval. De ontwerpers van Lexus hebben aardig hun best gedaan om de RZ 450e een onderscheidend uiterlijk te geven. Het front is uiteraard gesloten, en hier heeft Lexus zijn eigen draai aan gegeven in de vorm van een Spindle Shape, die de voor Lexus kenmerkende Spindle Grille vervangt. Gezien de marktpositie van Lexus wijkt ook de aandrijflijn, uitrusting en prijs behoorlijk af van de twee andere modellen.

  Vierwielaandrijving standaard

  De Lexus RZ 450e krijgt een lengte van 4,80 meter, en is dus iets groter dan de genoemde Toyota en Subaru. Ook is hij veel krachtiger. Hij krijgt uiteraard – stand verplicht – vierwielaandrijving die gebaseerd is op twee elektrische assen (eAxles). De voorste motor produceert 150 kW, de achterste 80 kW. Het systeemvermogen van de Lexus RZ 450e bedraagt dus 230 kW, wat behoorlijk wat meer is dan de 160 kW van de Toyota en de Subaru in de AWD-versie.

  Het nieuwe Direct4 vierwielaandrijvingssysteem past automatisch de krachtsverdeling op alle vier de wielen, wat leidt tot “verbeterde acceleratie bij het wegrijden, stabielere rijeigenschappen en een laag stroomverbruik”.

  Net als de Toyota en Subaru heeft ook de Lexus RZ 450e een accupakket van 71,4 kWh. Hiermee zal een actieradius van zo’n 400 kilometer mogelijk zijn. Helaas zijn de WLTP-actieradius alsmede de acceleratiecijfers, topsnelheden en dergelijke nog niet bekend.

  Yoke-stuurwiel is gelukkig optioneel

  Als we de auto van binnen bekijken, dan zien we een strak interieur met een 14-inch touchscreen en een optioneel panoramisch zonnedak dat zich over bijna de gehele lengte van het dak uitstrekt.

  Het rechthoekige yoke-stuurwiel, dat er heel fraai uitziet maar waar lang niet iedereen van gecharmeerd is, is gelukkig optioneel. De Steer-by-Wire besturing, waarbij de stuursignalen via elektronische wijze naar de voorwielen worden doorgegeven, is ook bij een normaal stuurwiel aanwezig. Hier zal het laatste woord nog niet over gezegd zijn.

  Verder zal Lexus de RZ 450e uiteraard voorzien van alle moderne veiligheids- en assistentiesystemen die er maar te vinden zijn, zoals het aan het Blind Spot Monitoring-systeem gekoppelde E-Latch-systeem, dat in de gaten houdt of er geen fietsers of auto’s naderen als je de deur open wilt doen.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos