Les Elektrisch stimuleert rijlessen met elektrische auto’s

Les Elektrisch stimuleert rijlessen met elektrische auto's

Les Elektrisch gaat rijscholen helpen om op een goede manier elektrisch te rijden. Op dit moment zijn er nog best wat hobbels op de weg voor rijscholen. Het initiatief moet er voor zorgen dat rijscholen veilig rijlessen kunnen geven met elektrische auto’s. 

Het idee is dat vraagstukken over elektrisch rijden worden beantwoord, en dat er oplossingsgericht wordt gekeken naar hoe de rijlessen beter vormgegeven kunnen worden.

Automaat wordt de standaard

In een elektrische auto wordt niet gewerkt met een schakelbak, en ook niet met een automaat. Het rijden gaan wel alsof er een automatische versnellingsbak aanwezig is. Vanaf 2030 moeten alle auto’s die worden verkocht emissieloos zijn. En daarmee wordt rijden ‘met een automaat’ vanzelf de standaard. Dat zal voor veel mensen even wennen, omdat ze aan de schakelbak gewend zijn.

Rijschoolhouders moeten overstappen naar elektrische auto’s om de automobilist klaar te maken voor de toekomst. Het heeft twee voordelen: aan de ene kant stoot de auto tijdens rijles zelf al minder schadelijke stoffen uit en aan de andere kant krijgen aspirant-bestuurders de kans om de nodige ervaring op te doen met het rijden in een elektrische auto.

Vooroordelen over elektrisch rijden wegnemen

Volgens Les Elektrisch zijn er nog aardig wat vooroordelen over elektrisch rijden. Rijscholen lijken het elektrisch rijden nog niet echt te omarmen. Vooroordelen zijn onder meer dat elektrische auto’s duur zijn, gevaarlijk zijn en ook geen voordeel opleveren voor het milieu: bestuurders moeten nog steeds opladen aan het elektriciteitsnet, wat voor een deel door kolencentrales wordt gevoed. Die vooroordelen moeten worden weggenomen.

Gelukkig zijn er in Nederland al meer dan 100 rijscholen in Nederland overgestapt op rijlessen voor elektrisch rijden, en krijgen hun leerlingen dus een zogenaamd automaatrijbewijs – met de code 78.

Berekening maken

Rijschoolhouders kunnen via Les Elektrisch ook gebruikmaken van de TCO Calculator. Dat is een rekenmachine waarmee rijscholen de kosten van diverse elektrische auto’s kunnen vergelijken met de huidige brandstof lesauto’s. Daarnaast biedt het initiatief mogelijkheden om gratis elektrische lesauto’s uit te proberen. Op die manier kunnen rijschoolhouders de verschillen met het ‘oude rijden’ ontdekken.

Duurzaam gedrag aanleren

In de toekomst rijden we alleen nog met uitstootvrije auto’s. Dat is niet het enige waar het initiatief ‘Les Elektrisch’ zich op richt. Men wil ook duurzaam gedrag aanleren door meer de nadruk op fietsen en het openbaar vervoer te leggen. De rijlessen krijgen dan ook een duurzaam karakter.

Vorig artikelLouwman gaat in Nederland EV’s van BYD verkopen
Volgend artikelJaguar werkt waarschijnlijk aan nieuwe, hoogwaardigere line-up, te beginnen met drie elektrische SUV’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in