donderdag, 28 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsLast Mile voertuigen in opmars

    Last Mile voertuigen in opmars

    Vorige week bereikte ons het nieuws dat er in de omgeving van Berlijn diverse pilots met autonoom rijdende busjes zijn gestart. Geen personenbusjes, maar zogenaamde “last mile”-voertuigen. Busjes die met een beperkte snelheid van rond de 25 km/uur rijden. Ook Toyota is bezig met de ontwikkeling van zo’n busje.

    Dit soort busjes zouden in de toekomst wel eens dé oplossing kunnen zijn voor het vervoer in de grote steden. Elektrisch aangedreven busjes, die autonoom rijden en je door middel van een app op kunt roepen. Als ze modulair zijn uitgevoerd kunnen ze daarnaast ook worden ingezet voor het goederenvervoer in de stad. Op die manier kan bijna al het vervoer in een stad geheel emissievrij zijn.

    Toyota’s “Accessible People Mover” in Tokyo

    Het voertuig wat Toyota momenteel ontwikkelt zal APM (Accessible People Mover) gaan heten en wordt ingezet op de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in Tokio. Het is een volledig elektrische, duurzame en veilige oplossing om maximaal zes personen gedurende een relatie korte afstand te vervoeren. In Tokyo gebeurt dat in het kader van “Mobility for All”. De voertuigen zijn beschikbaar voor atleten, medewerkers en bezoekers en zijn ook geschikt voor met een lichamelijke beperking. Toyota wil tijdens de spelen ongeveer 200 exemplaren van de APM inzetten om het vervoer van bezoekers en personeel rond verschillende faciliteiten te ondersteunen. Voorbeelden zijn plekken waar evenementen en/of wedstrijden worden gehouden en het olympisch dorp waar de sporters zijn ondergebracht.

    Ligier EasyMile EZ10 in Duitsland

    In een Duits dorpje, in de buurt van Berlijn is vorige week begonnen met een pilot waarbij een soortgelijk busje autonoom pendeldiensten tussen het station en het centrum uitvoert. Dit gebeurt onder regie van het DEKRA Technology Center. Dit busje rijdt zonder bestuurder op de openbare weg. Wel is er een begeleider aan boord die eventueel in kan grijpen. DEKA meldt dat er binnenkort nog een tweede pilot wordt gestart.

    Ook pilots in Nederland

    Per 1 juli is de Experimenteerwet van kracht gegaan. Dat houdt in dat zelfrijdende auto’s onder zeer strikte voorwaarden op de openbare weg mogen worden getest. Hierbij gaat het om testritten met autonoom rijdende voertuigen zonder bestuurder. De aanvraag voor zo’n experiment voor zo’n test dien te worden beoordeeld door de RDW, de politie, de wegbeheerder en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Er wordt in Nederland overigens al langer getest met zelfsturende busjes, maar dan mét bestuurder. Zo rijdt er al een hele tijd een busje tussen het Ommelander Ziekenhuis en de bushalte aan de Molenstraat in Scheemda. In Den Haag is er al een proef met een shuttlebusje zonder bestuurder van de Leyweg naar het Haga-ziekenhuis. Ook gaan er vanaf volgend jaar zelfrijdende elektrische minibussen rijden tussen de OV-halte Meijersplein en de terminal van Rotterdam The Hague Airport. Ook in Drimmelen loopt er sinds begin deze maand een pilot.

    De keerzijde in Wenen

    We willen niet zeggen dat het autonome rijden in de kinderschoenen staat. Integendeel zelfs. Maar het is en blijft techniek en hoe slim er ook van kunstmatige intelligentie gebruik wordt gemaakt, het kan niet altijd goed gaan. In Wenen ging het deze week helaas mis. Daar reed vorige week donderdag een autonoom rijdende bus tegen een voetganger aan. Het autonoom rijdende Navya-busje reed met een snelheid van 12 kilometer per uur tegen een 30-jarige vrouw op. Gelukkig heeft de vrouw geen ernstige verwondingen aan het incident overgehouden. De pilot met de autonome busjes is gedurende het onderzoek naar de oorzaak van de botsing tijdelijk stopgezet.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos