Lang op je nieuwe elektrische auto gewacht, maar nog steeds niet gekregen… Wat nu?

elektrische auto besteld, te laat geleverd

Hoe leuk is het, om een nieuwe auto te kunnen bestellen. Als lezer van e-Drivers.com is dat natuurlijk wel een elektrische auto. Maar stel dat die auto niet op het afgesproken moment komt? Of als er iets anders niet klopt? Heb je dan een poot om op te staan? Kun je dan ergens op terugvallen? Legion Automotive Legal vertelt er meer over.

Als er een nieuwe auto wordt besteld, loopt het zakelijke en administratieve proces daarvan in de reguliere markt langs vaste lijnen. En uiteraard vrijwel geheel geautomatiseerd. Als de keuze is gemaakt, wordt deze ingevoerd in het productiesysteem van de fabrikant. Onder het nodige voorbehoud wordt daarbij de planning en de te verwachten levertijd opgenomen.

Informeren

Aan de dealer de taak om daarover de klant goed te informeren en eventuele afwijkingen tijdig aan te geven. Immers is de dealer het aanspreekpunt van de klant en daarbij degene die direct of indirect kan informeren bij de fabrikant naar de voortgang. In de regel loopt het in goede orde en binnen de gemaakte afspraken.

En als het nu anders loopt?

Maar hoe zit het, met name juridisch, als het toch anders loopt dan gedacht? Duidelijk is dat er een rechtsgeldige overeenkomst is tot levering (van een auto) binnen een bepaalde termijn. Vaak is er ook reeds een aanbetaling gedaan met verplichting tot afname. De overeenkomst zit aan beide kanten dicht.

Gewijzigde omstandigheden

Maar bij de fabrikant kunnen de zaken en omstandigheden wijzigen; om strategische redenen, maar zelfs vanuit overheidsmaatregelen kan worden besloten om productieaantallen of uitvoeringen voor bepaalde landen te wijzigen. Waardoor de koper mogelijk niet de auto in de gewenste uitvoering of binnen de verwachte tijd geleverd krijgt. In dat geval zal de koper zich wenden tot de dealer.

Wanprestatie

Feitelijk is er sprake van niet-nakoming van de overeenkomst, wanprestatie derhalve. Zeker zal een goede dealer er alles aan doen om tot een oplossing of alternatief te komen. Maar voor het geval dat niet mogelijk of gewenst is, hebben de goed georganiseerde dealerorganisaties zich juridisch ingedekt. In vrijwel alle gevallen langs de wettelijke regelingen van overmacht of onvoorziene omstandigheden, als opgenomen in de algemene voorwaarden of koopvoorwaarden, waardoor de verwijtbaarheid, toerekenbaarheid en daarmee aansprakelijkheid voor de dealer wordt afgewend.

Lege handen

Men zal begrijpen dat de fabrikant ook niet kan worden aangesproken, in ieder geval is dat een lange weg met weinig tot geen kans op succes. Nu de dealer zich ook heeft gevrijwaard, staat de koper, vaak na lange tijd wachten, toch met lege handen, althans, hij/zij krijgt niet wat mocht worden verwacht.

Rechter bekijkt het per geval

Hoe kijkt de rechter hier tegenaan? Zoals al te raden, verschillend en afhankelijk van de omstandigheden per geval. In beginsel is vermelding van een beroep op overmacht of onvoorziene omstandigheden in de (algemene) voorwaarden van de dealer geen onredelijk bezwarend beding en dient dit tot bescherming van de dealer. Begrijpelijk, want de dealer kan, met vele bestellingen, niet het risico van niet- of niet conforme levering op zich nemen.

Zorg- en informatieplicht

Wel heeft de dealer, vanuit zijn bedrijfsvoering, tot bepaalde hoogte een zorgplicht voor zorgvuldig toezicht op de voortgang van de order en vooral, tijdige en volledige informatie naar de koper als het anders wordt of lijkt te worden. Als het bij de dealer aantoonbaar aan die zorg- of informatieplicht schort, kan er zeker een grond voor compensatie door de dealer ontstaan. Dat is ook het standpunt van de rechter in diverse uitspraken; de dealer mag zich afdoende beschermen en vrijwaren maar daaraan worden wel grenzen gesteld.

Legion Automotive Legal Services

Met regelmaat doen zich soortgelijke bijzondere vragen of situaties voor op juridisch gebied. Je zou dan een beroep kunnen doen op de advocaten en adviseurs van Legion Automotive Legal Services. Zij zijn uitsluitend werkzaam in het segment van de exclusieve classic-, sports- en luxury automobielen en al hetgeen daaraan gerelateerd is.

Vorig artikelNikola’s elektrische pick-up met brandstofcel moet game changer worden
Volgend artikelVeel nuttige verbeteringen in de Hyundai Kona Electric model 2020

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in