Laden tot 3.750 kW met MCS, de nieuwe standaard voor het snelladen van elektrische vrachtwagens

MCS-connector (Megawatt Charging System)

De CharIN Association presenteerde tijdens de Oslo EVS35 de naar eigen zeggen nieuwe, krachtige oplaadstandaard voor vrachtwagens, elektrische bussen en andere zware bedrijfsvoertuigen. Deze MCS-connector (Megawatt Charging System) maakt opladen mogelijk met maximaal 3.000 ampère laadstroom en 1.280 volt.

Dat houdt in dat de MCS-connnector in staat is om deze voertuigen op te laden met een vermogen van 3.750 kW. Dat is maar liefst tien keer zo veel als met de CCS Combo-connector kan worden bereikt Het aanbod van zware elektrische vrachtwagens groeit snel. Maar het opladen ervan is niet altijd even eenvoudig. Om een goede dekkende en universele laadinfrastructuur voor grote elektrische voertuigen te kunnen opbouwen, is een goed toepasbare oplaadconnector noodzakelijk, net zoals de CCS Combo-connector dat bij de personenwagens is geworden.

MCS-connector

In tegenstelling tot die Combo CCS-connector, die ook een type 2-connector voor AC-opladen bevat, is de MCS uitsluitend ontworpen voor het DC-snelladen van elektrische vrachtwagens en bussen.

De connector heeft een driehoekig formaat en heeft twee grote polen (de plus en min) die rechtstreeks naar de accu gaan, alsmede een massa-aansluiting. Ook heeft hij een “CP-pin“ en een “PP-pin”. Met de PP-pin moet door middel van “pre-insertion signaling” voorkomen worden dat het voertuig wordt gestart terwijl het is aangesloten. De CP-pin is voor de “post insertion signaling” en wordt gebruikt voor de communicatie tussen het voertuig en het laadstation.

MCS-connector (Megawatt Charging System) trucks

Ontwikkeling

In 2018 kondigde de CharIN Association, die de veralgemening van het opladen van elektrische voertuigen onder het CCS-protocol bevordert, al aan dat men een nieuwe hoogvermogen oplaadnorm ontwikkelde. Na vier jaar ontwikkeling en testen stelde men nu de MCS-connector (Megawatt Charging System) voor op de EVS35 in Oslo, met als doel deze standaardisatie te bereiken met een protocol dat geschikt is voor de behoeften van zware bedrijfsvoertuigen.

Men toonde in Oslo een prototype van de MCS-connector, die op een Alpitronic-lader was aangesloten en daar een elektrische Scania vrachtwagen kon opladen met een vermogen tot 1 MW.

Wereldwijde standaard

Volgens CharIN is MCS “gebaseerd op de wereldwijde eisen van een technische specificatie voor een mondiale norm”. Dat betekent dat er een goede hoop op de internationale invoering ervan is voor zowel elektrische vrachtwagens en bussen, en mogelijk ook andere zware elektrische voertuigen en bouwmaterieel in bijvoorbeeld de landbouw, mijnbouw en industrie.

Eind dit jaar zullen de CharIn-leden al diverse producten presenteren die de MCS-connector al zullen implementeren. Wanneer de definitieve ontwikkeling is voltooid, moet de MCS-connector in 2024 een oplaadnorm worden voor grote elektrische voertuigen. Aansluitend moet de Europese wetgeving de MCS-connector als standaard invoeren, net zoals dat met de CCS is gebeurd.

Schets MCS: Wikimedia.orgCC4.0 licentie

Vorig artikelHyundai onthult het design van de IONIQ 6
Volgend artikelTesla opent 800e Supercharger-locatie in Europa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in