vrijdag, 29 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsLaden met de bankpas in plaats van laadpas

    Laden met de bankpas in plaats van laadpas

    Het laden bij openbare laders is een stuk bereikbaarder aan het worden, nu het hier en daar al mogelijk is om daar ook met de bankpas te kunnen betalen. Dit wordt mogelijk gemaakt door het zogenaamde “Giro-e” van de GLS Bank in Bochum. Dit systeem zal de noodzaak van laadkaarten zeker niet doen verdwijnen maar opent wel nieuwe mogelijkheden.

    Dit nieuwe Giro-e systeem is na enkele geslaagde tests in gebruik genomen in het oplaadpark Kreuz Hilden in het Duitse Nordrhein-Westfalen, vlak bij de A3 en de A46 bij Düsseldorf. Hier kun je de kosten van het opladen dus niet alleen met een laadpas maar ook gewoon met de contactloze bankpas betalen. Deze nieuwe technische oplossing moet een einde maken aan de vloedgolf van laadkaarten.

    Vroeger betalen in de winkel, nu gewoon pinnen

    “Bijna ieder van ons heeft zonder het te weten een laadkaart in zijn portemonnee”, zegt de exploitant Roland Schüren, die eigenlijk bakker is maar ook een laadpark met 21 aansluitingen voor zijn bakkerij runt. “Wie een contactloze girokaart heeft, kan nu 24/7 bij ons laden.” Vroeger konden klanten van de bakkerij voor 3,50 euro per keer stroom afnemen. Snelladen met gelijkstroom kostte 6 euro. Omdat de betaling in de winkel moest worden afgehandeld, was dit alleen mogelijk tijdens de openingstijden. Nu heeft Schüren een AC-laadpaal (2x 22 kW) en een drievoudige snellader met 50 kW omgezet naar Giro-e. Klanten kunnen nu dus ook buiten de openingstijden betalen, zonder laadpas.

    Tarieven

    Er worden voor het AC-laden 19 cent per kWh en 1 cent per minuut in rekening gebracht. Het snelladen ongeveer 35 cent per kWh en twee cent per minuut. Omdat de snellader nog niet officieel geijkt is, wordt het uiteindelijke bedrag momenteel automatisch met 20 procent verlaagd. De exploitanten kunnen zelf de prijzen, start- en parkeertarieven bepalen, zoals Uwe Nehrkorn, leider Giro-e van de GLS bank, zegt.

    Eenvoudig

    Het Giro-e systeem van GLS Bank heeft een groot voordeel: er zijn geen hardwarewijzigingen nodig voor de laadpalen. De bestaande lezers voor de laadkaarten op de laadzuilen kunnen ook de contactloze girokaarten lezen. Het laadproces zelf is zeer eenvoudig: zodra de girokaart voor de lezer wordt gehouden, geeft het display de prijzen weer. Om dit te bevestigen moet de klant de kaart een tweede keer voor de kaartlezer houden – dan wordt het laden gestart.

    Creditcards nog niet mogelijk

    Creditcards kunnen momenteel niet worden gelezen met Giro-e. Hiervoor zijn PCI-gecertificeerde kaartlezers nodig. Dit zou betekenen dat de laadzuilen andere hardware zouden moeten krijgen. De extra kosten daarvan kunnen op de AC-laadpunten met slechts één of twee oplaadprocessen per dag nauwelijks kunnen worden terugverdiend. “Natuurlijk hebben we dit onderwerp op onze agenda staan, ook al is de noodzaak ervan slechts gering”, zegt Nehrkorn. “We hebben hier een aantal ideeën voor maar we merken ook dat de creditcardindustrie hier blijkbaar nog wat in te halen heeft.”

    Voor girokaarten en NFC-apparaten

    De girokaart is een Duits systeem. Giro-e werkt nog niet met de pinpas zoals wij die in Nederland hebben. Maar er is bij de ontwikkeling van Giro-e rekening gehouden met buitenlandse klanten. Elk RFID/NFC-apparaat kan namelijk via een webportaal aan een IBAN-rekening worden gekoppeld. Zelfs een pas van de sportschhol biedt die mogelijkheid maar een NFC-compatible smrtphone heeft natuurlijk de voorkeur. Volgens Nehrkorn zou dit via de smartphone in enkele minuten mogelijk moeten zijn als je bij het laadstation staat. Er wordt gewerkt aan een oplossing om ook met buitenlandse contactloze pinpassen te kunnen betalen.

    Bij AC & DC laadstations

    GLS Bank werkt momenteel samen met drie fabrikanten van laadpalen: De twee bekendere ondernemingen zijn EBG compleo en Ebee uit Berlijn. RTB is nog relatief onbekend in de wereld van elektrisch rijden maar kan in de toekomst een grotere rol spelen: Het bedrijf biedt onder andere parkeergarage-uitrusting aan en kan zo mogelijk een groot aantal oplaadpunten in openbare en particuliere parkeergarages inrichten. GSL is ook in vergevorderd overleg met twee andere fabrikanten.

    Al op meer plaatsen ingezet

    Het laadpark in Hilden is niet de enige locatie waar Giro-e wordt gebruikt. Sinds oktober is het ook in gebruik in Menden in het Sauerland. Daar kun je bij de openbare laadpalen betalen met Giro-e. Dat geldt ook voor de parkeergerage van Gesundheitswelt Chiemgau in Bad Endorf. Daar zijn vier laadpunten met Giro-e uitgerust. Ook bij Loherhof, een voormalig kloster in Geilenkirchen, zijn een aantal laadaansluitingen voorzien van Giro-e.

    Foto: © giro-e.de

    Gerelateerd

    3 REACTIES

    1. Graag lijst doormailen waar je kan laden in Nederland en Duitsland met bankpas.

    2. Beste Paul, wij beschikken niet over zo’n lijst en die is ook niet zo gauw te vinden. Maar met alleen een bankpas leg je jezelf ook veel beperkingen op. Ook betaal je dan altijd het hoogste tarief. Een laadpas is in veel gevallen gratis en biedt je toegang tot veel en veel meer laadpunten, en vaak tegen een voordeliger tarief: https://e-drivers.com/laadpassen-top-10/

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos