opladen elektrische auto minuten Enevate

Laden is straks slechts minutenwerk dankzij nieuwe technologie

Enevate werkt aan lithium-ion accu’s waarmee je elektrische auto’s in slechts enkele minuten op kunt laden. Het Amerikaanse bedrijf kondigde de vierde generatie van zijn op silicium gebaseerde technologie aan.

Geschikt voor massaproductie

Bij deze generatie is de revolutionaire accutechnologie geoptimaliseerd voor massaproductie in grote fabrieken, vertelt Enevate. Ook bij de nieuwste generatie van de technologie ligt de nadruk op het mogelijk maken van “extreem snel laden”. De cellen hebben een hoge energiedichtheid. Het vervaardigen kan tegen “lagere materiaalkosten dan conventionele lithium-ion accu’s”. Dat is nogal wat. Ook omdat Enevate de compatibiliteit met bestaande productiefaciliteiten waarborgt. Daaruit mag je concluderen dat de technologie op redelijk korte termijn geïmplementeerd kan worden.

Helaas is er nog geen informatie beschikbaar over wanneer de technologie geschikt is voor productievoertuigen. Volgens oprichter en technisch directeur Benjamin Park kan de XFC Energy-technologie van Enevate worden gebruikt voor grootformaat pouchcellen alsmede prismatische en cilindrische elektrische accucellen voor elektrische auto’s. Men maakt gebruik van een zuivere siliciumanode in combinatie met state-of-the-art nikkelrijke NCA-, NCM- en NCMA-kathoden.

Binnen 5 minuten laden tot 75%

Het klinkt nu nog als een utopie maar de nieuwe XFC Energy-technologie maakt het mogelijk om in 5 minuten tot 75 procent van de capaciteit te laden. Hierbij ligt de celenergiedichtheid volgens de ontwikkelaars op 800 Wh/L. Bij de lithium-ion accu’s waar de meeste elektrische auto’s momenteel mee rondrijden, varieert de celenergiedichtheid tussen de 500-600 Wh/L en ben je al gauw een half uur tot een uur kwijt om op accu helemaal te laden. Met een nikkelrijke kathode is de accu van Enevate in staat om meer dan 1000 laadcycli te doorlopen, zelfs bij temperaturen tot -20 °C. Enevate belooft bovendien een “superieure veiligheid”.

“Belemmeringen markttoegang e-mobiliteit wegnemen”

Deze ontwikkelingen zijn natuurlijk razend interessant. Tot de investeerders in Enevate behoort dan ook de Renault-Nissan-Mitsubishi alliantie. Deze investeerde eind 2018 via haar investeringstak Alliance Ventures in het bedrijf. “De massale introductie van elektrische voertuigen door consumenten en wagenparkexploitanten zal in grote mate afhangen van geavanceerde accutechnologie die de huidige belemmeringen voor markttoegang, zoals lange oplaadtijden en beperkte actieradius, zal wegnemen”, aldus Alliance Ventures in zijn commentaar op de laatste ontwikkeling. Enevate is “een belangrijke pionier in het leveren van elektrische voertuigen die betaalbaar, gemakkelijk, snel op te laden en schoon zijn”.

Nobelprijswinnaar in adviesraad

Tot de leden van de adviesraad van Enevate behoort ook John Goodenough. Hij kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn werk aan de ontwikkeling van lithium-ionaccu’s. Hij is –  met enig voorbehoud – enthousiast: “Ik feliciteer het Enevate-team met deze volgende belangrijke stap in het vervullen van de missie van het bedrijf om innovatieve accutechnologieën te ontwikkelen en te commercialiseren om de verspreiding van geëlektrificeerde mobiliteit te versnellen.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven