Brengt de Coronacrisis ons ‘gezonde boerenverstand’ terug? Column door Bas van der Weerd

corona gezondheid natuur gezond boerenverstand

De Coronacrisis heeft ons met de neus op de feiten gedrukt: onze gezondheid gaat voor alles. Ineens hebben we er heel veel voor over om onszelf of anderen niet met ‘het virus’ te besmetten. Maar realiseren we ons wel dat echt álles om heen van invloed op onze gezondheid is?

Gelukkig heeft ‘Corona’ het leefpatroon van veel mensen veranderd, in de goede zin van het woorden. We gaan – mede omdat de Horeca en sportscholen dicht zijn – meer naar buiten en zoeken vaker de natuur op. Je ziet soms mensen hardlopen waarvan je van honderd meter afstand al kunt zien dat ze eerst niet meer bewogen dan een klein rondje met de hond. Zo heeft ieder nadeel ook weer zijn voordeel, zou die bekende voetballer zeggen. Steeds meer mensen merken ook dat de natuur prima gedijt onder ‘Corona’. Dat is maar goed ook, want die natuur hebben we hard nodig. Hopelijk blijven we ons dat realiseren en hervinden we ons gezonde boerenverstand weer. Want het gaat absoluut niet goed met de natuur.

Geen gezondheid zonder natuur

Onze lichamelijke en geestelijke gezondheid is namelijk enorm afhankelijk van de lucht die we inademen, het voedsel wat we eten en alles wat we van onze omgeving ervaren. We hebben schone lucht en gezonde voeding nodig voor ons lichaam. Onze geest heeft op zijn tijd stilte en rust nodig, en ruimte en een prettige omgeving om te kunnen ontspannen. Lucht, voedsel, water, onze omgeving: de natuur ligt aan de basis van dit alles. Mensen hebben de natuur dus hard nodig. Die natuur kan zichzelf heel behoorlijk in stand houden. De enige boosdoener die de natuur voortdurend aantast, is de mens. Ondanks het feit dat we niet zonder de natuur kunnen overleven, zijn wij wel voortdurend bezig om de natuur aan te tasten. Gek hè?

Corna bewegen natuur buiten

Vooruitgang? Serieus?

Ik ben geen natuuractivist (of zit ik nog in de ontkennende fase?) maar vind het wel te gek voor woorden dat we nog steeds accepteren dat onze consumptiemaatschappij heel langzaam onze leefomgeving verpest. De natuur moet steeds verder wijken voor wat wij ‘vooruitgang’ noemen. Een vooruitgang die ons wel meer luxe en comfort brengt, maar eigenlijk helemaal niet goed voor ons is. Is dat eigenlijk wel een vooruitgang? Het vreemde is ook, dat we er allemaal vrolijk aan meedoen. Er is niemand die zich niet schuldig aan maakt aan het voortdurend verpesten van de natuur. Eigenlijk had ik had als voorbeeld de smartphone willen noemen. Ik heb besloten om jullie de 300 woorden te besparen waarmee ik duidelijk wilde maken hoe ‘noodzakelijk’ en ‘goed’ die dingen wel niet zijn.

Eigenlijk is een auto een onding

Laat ik maar gewoon lekker over het vervoer gaan klagen. Want daarover gaat het immers ook op e-Drivers.com. Begin deze maand was ik een paar dagen aan het wandelen in de omgeving van Winterswijk. Toen werd me voor de zoveelste keer overduidelijk wat een onding een auto eigenlijk is. Ja, natuurlijk, een auto kan je op een comfortabele manier brengen waar je naar toe wilt. Ook naar het begin/eindpunt van een wandeling of fietstocht. Maar een auto is eigenlijk een enorm onding. Ieder ritje wat we maken, of we nu op diesel, benzine of elektrisch rijden, tast de natuur aan. Uitstoot, energie, lawaai, noem maar op.

Tijdens het wandelen viel het ons ook goed op dat auto’s een voortdurende storende factor zijn. Waar je ook loopt of fietst, overal hoor je wel auto’s rijden of kom je auto’s tegen. Tot in de verste uithoeken van de Achterhoek zag of hoorde je auto’s. Er is in Nederland bijna geen plek meer te vinden waar je alleen maar de natuur hoort. Te gek voor woorden, vind je ook niet? En zelfs in ‘Coronatijd’ rijden mensen van hot naar her zonder dat het écht noodzakelijk is. Ja, wij waren ook met de auto naar ons begin/eindpunt van de wandeling gereden, ik weet het. Het gaat ook veel te makkelijk.

Je wilt niet weten hoeveel een auto uitstoot

Dat autorijden geeft een hele berg uitstoot. Je wilt niet weten hoe veel. Alleen de CO2 al. De gemiddelde uitstoot van het Nederlandse wagenpark was in 2016 zo’n 173 gram per kilometer. In Nederlandse rijden personenauto’s zo’n 13.000 kilometer per jaar. Dat betekent dat de gemiddelde Nederlandse personenauto in een jaar tijd 2.249 kilo CO2 produceert. Nu is CO2 een gas maar stel je eens voor dat je dat je die hoeveelheid ieder jaar in je achtertuintje zou moeten storten. En als decoratie kun je over die CO2-berg ook nog eens een laagje fijnstof gieten. Inderdaad, je wilt niet écht weten wat en hoeveel een auto uitstoot. Tel daar nog de grondstoffen en energie bij op die nodig zijn voor het maken, gebruiken en recyclen van auto’s, wegen en parkeerplaatsen. Vliegen mag dan steeds minder acceptabel zijn maar als we zo doorgaan dan is autorijden straks ook niet acceptabel.

De auto kost ook steeds meer ruimte

Het zou nog niet zo erg zijn, als al die ellende van het autorijden door de natuur zou kunnen worden gecompenseerd. Maar er zijn meer en meer auto’s, en ze worden steeds groter. We rijden in steeds grotere, sterkere en luxere auto’s (maar zitten er meestal alleen of met zijn tweetjes in). Er zijn meer wegen en parkeerplaatsen nodig, en die moeten ook nog eens ruimer worden. Naast de aanslag op de natuur die het aanleggen en onderhouden van die wegen en parkeerplaatsen kost, slokt de auto op die manier steeds meer ruimte van onze natuur op. We leggen meer en meer ‘asfalt’ aan om steeds makkelijker en comfortabeler van A naar B te kunnen rijden en om al die auto’s maar te kunnen parkeren. Maar de natuur krijgt zo steeds minder ruimte en kan onze uitstoot dus ook steeds minder goed opvangen en compenseren.

Nederland auto's

Comfort ten koste van de natuur

Ik kan me steeds meer verbazen over het feit dat we in auto’s rijden die vele malen sterker, luxer en groter zijn dan we nodig hebben. Omdat we in onze vakanties doorgaans met vier personen, caravan, bijtentje en bergsportuitrusting op pad gaan, rijd ik met een stevige stationwagen. Een youngtimer natuurlijk, zo gaat het dankzij de fiscale maatregelen. Een volledig elektrische auto is niet handig als caravantrekker, en Bruin kan die elektrische auto bovendien ook niet trekken.

Maar hoe vaak ga ik met de caravan op vakantie? Heb ik daar wel zo’n dikke auto voor nodig? De meeste ritjes die ik maak zijn alleen of met mijn vriendin. Haar jongens gaan ook wel eens mee, of mijn kinderen. Meestal pakken we de V70, terwijl het Pandaatje van mijn vriendin net zo goed voldoet. En zo kies ook ik te vaak voor comfort ten koste van de natuur. Heel fout, en dat wil ik ook graag proberen te veranderen.

Tijd voor verandering

We hebben sowieso al plannen voor andere auto’s (iets met garagerekeningen..). Dan kiezen we misschien wel voor kleinere auto’s die wat ‘groener’ zijn, en niet onnodig groot en luxe. Misschien is één auto wel genoeg. Dat is wat ingewikkeld bij een mix tussen een L.A.T.-relatie en een samengesteld gezin, maar moet wel mogelijk zijn. Voor die enkele keer dat we een tweede auto nodig hebben, bestaat er ook nog zoiets als een deelauto.

Verder moeten we wat ons vaker realiseren of het autoritje wel noodzakelijk genoeg is en als het even kan de kleinste/groenste auto pakken. Natuurlijk doen we ook dan nog wel de nodige recreatieve ritjes, maar kunnen we vooraf wel even goed nadenken of dat anders kan. Misschien is dat bos of park om de hoek ook wel leuk, of kunnen we op de fiets of lopend naar de winkels. Dat vergt de nodige discipline zal niet in één keer lukken. Maar je moet ergens beginnen, nietwaar?

Natuurlijk elektrisch

Als ik de mogelijkheid zou hebben, dan lagen er zonnepanelen op het dak, hadden we een energie- én klimaatneutraal huis en stond er een elektrische auto voor de deur. Dat heeft helemaal niets te maken met het feit dat ik voor e-Drivers.com schrijf. Dat doe ik puur voor het milieu. De elektrische auto is gewoon dé auto van de toekomst. Misschien kies ik dan (ook) wel voor een elektrische bestelbus/camper, zodat we ook geen ‘dikke’ caravantrekker nodig zouden hebben en toch naar onze geliefde bergen kunnen gaan. Maar zoals eerder gezegd is dat toekomstmuziek. Bruin kan dat nu absoluut niet trekken dus kiezen wij binnen ons budget voor een oplossing waarbij we het milieu toch zoveel mogelijk ontzien.

Het ‘Gezond Boerenverstand Plan’

Maar heel veel andere mensen hebben wél de keus tussen een auto met verbrandingsmotor of elektromotor. Jij ook? Vind jij het ook belangrijk dat we de natuur die we nog hebben, moeten behouden? Volg dan alsjeblieft de adviezen van mijn ter plekke bedachte ‘Gezond Boerenverstand Plan’ op:

a) Elektrisch

Een elektrische auto is, als je alle factoren meerekent, aantoonbaar beter voor het milieu. Geloof die onzinverhalen over de grondstoffen en dergelijke niet, er is geen enkel recent wetenschappelijk onderbouwd onderzoek te vinden dat het tegendeel aantoont tenzij het eenzijdig is en niet alle factoren in ogenschouw neemt.

b) Groen

Zelfs als je op grijze stroom rijdt, is een elektrische auto nog beter voor het milieu. Ook dat is al aangetoond. Bovendien wordt grijze stroom ook steeds groener. Maar echt groene stroom is natuurlijk beter. Thuis (natuurlijk ook voor het huishouden), én aan de laadpalen onderweg.

c) Niet te groot

Waarom een grote (elektrische) auto als het niet hoeft? Heb je wel eens in een kleinere auto gereden en gemerkt dat die tegenwoordig ook heel lekker rijden? Als budget een issue is, kies dan liever een kleinere elektrische auto dan een even dure, grotere auto met verbrandingsmotor. En status: daar doen we tegenwoordig niet meer aan.

d) Niet te veel

Heb je die (tweede) auto echt wel nodig? Is het OV of een deelauto misschien ook voldoende? Of een e-bike of elektrische scooter?

e) Niet te vaak

Natuurlijk lukt het niet om je te beperken tot uitsluitend noodzakelijke ritten, maar je kunt het wel als uitgangspunt hanteren. Sta gewoon wat vaker stil bij de noodzaak van dat ritje. Een stukje wandelen of fietsen is beter voor je lijf én beter voor de natuur.

Dit krijg je ervoor terug:

Een schonere lucht en minder geluidsoverlast. Meer ruimte voor de natuur. Dat is écht beter voor onze gezondheid. Voor die van jou, en van iedereen die jou lief is. En die natuur, daar kunnen we ook nog eens heerlijk van genieten. Die extra beweging door de auto wat vaker te laten staan is natuurlijk ook mooi meegenomen. Bovendien is elektrisch rijden een stuk goedkoper. Inderdaad, je kunt het ook zo uitrekenen in de e-Drivers check maar we komen daar binnenkort nog eens uitgebreid op terug. En een kleinere auto is ook goedkoper, in alle opzichten. Minder rijden maakt het rijden nóg goedkoper. Ben je je al rijk aan het rekenen? Misschien ook nog een lagere bijtelling erbij? Ook al aan de aanschafsubsidie gedacht? In ieder geval kun je er een heleboel geld aan overhouden. Kun je mooi aan andere dingen besteden. Een vliegvakantie bijvoorbeeld. Of toch maar zonnepanelen, en misschien ook een warmtepomp?

nederland natuur corona

Vorig artikelRegistratiecijfers april: even een pas op de plaats
Volgend artikelRegistratie BEV’s stijgt in Europa gewoon verder en de EU werkt aan groot herstelplan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in