Laadpalen bij een VvE? Lees hoe deze Amsterdamse VvE dit heeft aangepakt

Laadpalen realiseren binnen een VvE doe je zo

Door E-Flux

Bewoners van een VvE gaan in de komende jaren elektrisch rijden en laden. Hiervoor zal de bewoner een laadpaal willen aanschaffen bij zijn parkeerplaats of in de parkeergarage. Als VvE sta je voor een nieuwe uitdaging en weet je nog niet hoe zo’n installatie en het verrekenen van stroomkosten in zijn werk gaat. Daarom is het fijn om te zien hoe andere VvE’s dit aanpakken. In deze case vertelt een Amsterdamse VvE hoe ze te werk zijn gegaan.

Vergelijken van offertes

“Als VvE wisten wij op dat moment nog niets over dit soort installaties. We hebben bij verschillende aanbieders offertes opgevraagd en al snel bleek dat er op dit gebied nog niet veel kennis was, maar wel veel praatjes. Na veel wikken en wegen hebben we bij de huisinstallateur het juiste advies gevonden en zijn we met de kosten aan de slag gegaan. Een goede laadoplossing voor een parkeergarage maakt gebruik van Load Balancing waardoor in de piekuren iedereen in de garage voldoende vermogen krijgt om te laden. Het bleek dat, los van de laadpunten, de basis installaties met o.a. Load Balancing en alle kabels, verzwaarde aansluiting (3x250A) en werkzaamheden een behoorlijk dure grap werd waar geen geld voor was gereserveerd. Als VvE is handig om met dit soort kosten rekening te houden.”

Load balancing: voor optimale stroomverdeling

Load balancing is een term die vaak voorbijkomt als je in aanraking komt met laadpalen. Het houdt in dat het systeem meet wat het beschikbare actuele vermogen is. Hierdoor kan de elektra-aansluiting optimaal benut worden. Het is per laadpaalfabrikant afhankelijk hoe load balancing werkt, maar het is altijd een hardware oplossing. Meestal wordt er een koppeling gemaakt tussen de laadpaal en de (slimme) energiemeter.

Alles financieel haalbaar maken

“Na inventarisatie onder de bewoners bleek het plaatje financieel niet haalbaar omdat de groep van EV-rijders te klein was om de laadpunten én de basisinstallatie te financieren. We hebben toen een alternatief opgezet waarbij bewoners de keuze hadden uit twee opties:”

  • A: je betaalt voor een laadpunt incl. een aandeel in de basisinstallatie (loadbalancing, kabelgoten etc). Je krijgt dan een compleet en werkend laadpunt bij je parkeerplaats.
  • B: je betaalt alleen voor de basisinstallatie van het laadsysteem. Je krijgt dan geen laadpunt maar investeert alvast in het systeem waardoor de realisatie van het geheel mogelijk wordt. Ga je later elektrisch rijden, dan hoef je alleen nog maar het laadpunt aan te schaffen.

Automatische verrekening laadkosten door E-Flux

“De grootste bottleneck was de verrekening die handmatig plaatsvond. Hierdoor moest de VVE losse facturen sturen naar de gebruikers. Dit bracht een hoop werk met zich mee waar we als VvE niet op zaten te wachten. Alternatief was om het de VVE-administrateur te laten doen, maar dat bracht ook weer extra kosten. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een onafhankelijke aanbieder die de verrekening van stroom voor o.a. een VvE kan verzorgen. Nadeel van deze aanbieders is dat ze vaak abonnementskosten bij de VvE neerleggen. Via onze installateur zijn we bij E-Flux uitgekomen. Zij ontzorgen ons volledig op het gebied van de automatische verrekening, maar bieden ook 24/7 support bij laadproblemen. Het feit dat zij de kosten bij de gebruiker neerleggen én ons vrij laten een eigen kWh-tarief te bepalen was doorslaggevend om voor hen te kiezen. We zijn toch steeds erg blij met de keuze voor E-Flux.”

E-Flux oplossing voor VvE

Met de onafhankelijke backoffice biedt E-Flux een oplossing voor o.a. VvE’s voor het automatisch verrekenen van stroom. De bewoner wordt elke maand gefactureerd voor de geladen stroom, en de vergoeding wordt uitgekeerd op de rekening van de VvE. Omdat het platform van E-Flux geschikt is voor verschillende merken laadpalen geeft dit vrijheid en flexibiliteit om een keuze te maken. Naast verrekening en inzicht biedt E-Flux altijd 24/7 support in geval van laadproblemen.

Tips & Tricks voor VvE’s die ook bezig zijn met het plaatsen van laadpalen

  1. Zo vroeg mogelijk starten, het liefst tijdens de bouw indien mogelijk.
  2. Zorg dat je de kosten voor het systeem (basis installatie) scheidt van de kosten voor een individuele laadpaal. Op die manier wordt een systeem voor een VvE meer betaalbaar.
  3. Zorg dat je inzichtelijk hebt wat de verbruikskosten moeten zijn per kWh (dus incl alle bijkomende kosten).
  4. Zorg ten alle tijden voor een automatische verrekening (d.m.v. E-Flux).

Waarom E-Flux?

Wij als VvE zijn erg tevreden over E-Flux. De installatie en de samenwerking met de installateur liep perfect en de bereikbaarheid was (zelfs ’s avonds) prima. Sinds we als VvE zijn overgestapt op E-Flux hebben we gek genoeg eigenlijk ‘geen ervaring’ meer met E-Flux terwijl alles gewoon prima draait zonder klachten of problemen. Dat zegt wat mij betreft genoeg. Wij zijn als VvE volledig ontzorgd door E-Flux.

Met welk cijfer zou je E-Flux beoordelen?

  • Service: 9
  • Contact met medewerkers: 9
  • Gebruiksgemak systeem: 9

 

Meer weten? Neem contact op.

Bent u als VvE ook op zoek naar een systeem voor automatische verrekening van laadkosten? Neem contact met ons op via: E-Flux VvE

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven