zaterdag, 14 september, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsLaadpaalkleven kan boete van 95 euro opleveren

    Laadpaalkleven kan boete van 95 euro opleveren

    Het zogenaamde laadpaalkleven, waarbij de elektrisch auto nog steeds op een parkeerplek bij een openbaar oplaadpunt staat terwijl de accu allang vol is, blijkt volgens de rechter strafbaar te zijn. Bestuurders van elektrische auto’s moeten hun auto na het opladen dus direct verplaatsen.

    Hoe lang is lang?

    Natuurlijk is het ook niet meer dan logisch. Zo maak je immers weer plaats voor een ander, die dan ook zijn elektrische auto op kan laden. Niet voor niets staat er bij de meeste openbare oplaadpunten ook een bord “opladen elektrische voertuigen”. Zodra er geen sprake meer is van opladen, mag er daar dus niet meer parkeren. Ook niet midden in de nacht. Hoe lang de auto er na het voltooien van het laadproces precies mag blijven staan, is echter niet altijd even duidelijk. Veel gemeentes hebben in hun APV staan dat het langdurig bezet houden van een gereserveerde parkeerplaats met een ander doel dan het opladen niet is toegestaan. Wat men precies onder dat “langdurig” verstaat, is niet exact omschreven. Volgens de rechter in onderstaand geval is twee uur in ieder geval te lang.

    Boete voor laadpaalkleven

    Het gaat hierbij om de bestuurder van een elektrische MG, die zijn auto bij een openbaar laadpunt had opgeladen en deze daarna nog ruim twee uur had laten staan. Ook in de APV van Noordwijk staat dat parkeerplekken met een oplaadpunt alleen gebruikt mogen worden om een elektrisch voertuig op te laden. Een ambtenaar van de gemeente Noordwijk zag dat de MG bij de laadpaal geparkeerd stond en dat de laadkabel was aangesloten, maar ook dat de laadpaal aangaf dat de accu al meer dan twee uur daarvoor was volgeladen. Daarom gaf de ambtenaar de bestuurder van de MG een boete van 95 euro. De bestuurder besloot die boete aan te vechten. Hij verloor de eerste rechtszaak en ging vervolgens in hoger beroep.

    Hoger beroep

    Ook het Gerechtshof van Leeuwarden stelde de ambtenaar in het gelijk. Het gerechtshof was van mening dat bestuurders van een elektrische auto waarvan de accu is volgeladen, deze niet bij een openbare laadpaal mogen laten staan. De rechter wilde niet ingaan op de vraag wat het “langdurig” uit de APV precies inhoudt, Hij was hij er wel van overtuigd dat de twee uur dat de MG na het laden bij de laadpaal geparkeerd stond, duidelijk te lang was.

    “Het hof stelt voorop dat geen sprake is van parkeren met het doel ‘opladen elektrische voertuigen’, wanneer het voertuig niet daadwerkelijk wordt opgeladen. Dat een voertuig gedurende enige tijd wordt opgeladen nadat het op een daarvoor bestemde parkeerplaats wordt neergezet, doet er niet aan af dat het parkeren niet meer met dit doel plaatsvindt wanneer de batterij vol is.”

    Ook stelt het gerechtshof dat het “tot de verantwoordelijkheid en het risico van de bestuurder” van een elektrische auto behoort om deze na het opladen te verplaatsen.

    Na het opladen auto verplaatsen

    Dat betekent dat bestuurders van elektrische auto’s dus moeten kijken en in de gaten moeten houden wanneer de accu van de auto helemaal is opgeladen, om het spoedig daarna ergens anders te parkeren. De laadpaal geeft dit vaak ook aan, en op het instrumentenpaneel van de EV is het ok vaak te zien. Bovendien hebben de meeste EV’s ook een app waarop je dit kunt zien. En anders, zo stelt het gerechtshof, moet de bestuurder zelf uitrekenen wanneer de auto is opgeladen.

    Het kan natuurlijk zo zijn dat de auto op een ontzettend onhandig tijdstip is opgeladen. Midden in de nacht bijvoorbeeld. Je zou er dan voor kunnen kiezen om de auto dan maar niet helemaal op te laden en hem voor het slapen gaan ergens anders te parkeren. Bij de meeste elektrische auto’s kun je natuurlijk ook een lagere laadsnelheid instellen, zodat de auto pas vlak voordat je hem nodig hebt opgeladen is. Maar daarmee maak je natuurlijk geen vrienden.

    Gerelateerd

    2 REACTIES

    1. EN?NIET MEER DAN NORMAAL.kom maar eens aan met een accu op 20% in domburg ,blijkt dat de laadpaal op een parking bezet is door een phevom9u30 welke er nog steeds staat om 20u30.ik vind het egoisten die je nog veel zwaarder mag beboeten.

    2. Idee en suggestie om laadpaalkleven tegen gaan:

      Een phenomeen van tegenwoordig, je E-auto aankoppelen aan een openbare laadpaal, dan geen zin hebben of doelbewust geparkeerd blijven staan… erg asociaal natuurlijk omdat je een ander geen kans geeft ook zijn/haar auto te laden.

      Het zou dan juist goed zijn, dat je nadat je je aangemeldhebt via je pas, je dan een signaal/ bericht ontvangt als je auto volgeladen is, en dit signaal wordt dan iedere 5 a 10 minuten herhaald door een geluidssignaal net zolang tot je je auto hebt verplaatst.

      Zo ga je laadpaal kleven tegen omdat je auto qel moet verplaatsen, doe je dit niet dan volgt er een automatische boete

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos