bidirectioneel laadplein bij kantoor Triodos Bank

Laadpaal Operators plannen roaming-overeenkomst in het VK

Een aantal belangrijke aanbieders binnen Europa van slimme laadoplossingen heeft vandaag een intentieverklaring getekend om gezamenlijk ervoor te pleiten dat hun netwerken voor elektrische rijders binnen Groot Brittannië toegankelijk worden. Hiervoor zou een roaming partnerschap nog voor het eind van dit jaar moeten zijn opgericht. Initiatiefnemers zijn:  Allego, EVBox en NewMotion. Samen met Chargemap, ChargePoint, Charge4Europe, Engenie, Franklin Energy en Travelcard willen ze laten zien dat gemakkelijke toegang tot laadinfrastructuur de overstap naar e-mobiliteit binnen het VK zal bevorderen.

Wanneer de overeenkomst wordt uitgevoerd, kunnen EV-bestuurders in Engeland met één abonnement toegang krijgen tot openbare laadstations die door de ondertekenaars worden beheerd. Naast het accepteren van elkaars abonnees, zullen de operators informatie over het laadstation delen, en de gegevens gebruiken om de laadervaring voor klanten te verbeteren. Daarnaast kunnen EV-bestuurders gemakkelijk zien waar en of er een oplaadpunt beschikbaar is en wat een oplaadsessie kost.

De overeenkomst tussen de laadpuntproviders is overigens gebaseerd op de Open Charge Point Interface, een gestandaardiseerd en open-sourceprotocol dat in Europa veel wordt gebruikt.

Belangrijke stap voorwaarts voor EV laden

Deze intentieverklaring is een belangrijke stap voorwaarts voor openbare laadinfrastructuur in het VK. Deze loopt nu flink achter op andere Europese markten voor wat betreft interoperabiliteitsovereenkomsten. Elektrische rijders hebben nu verschillende abonnementen nodig om toegang te hebben tot elk beschikbaar openbaar laadpunt. Dit is niet bevorderlijk voor de klantervaring. Binnen markten zoals Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn er al diverse interoperabiliteitsovereenkomsten om de omschakeling naar elektrisch rijden te bevorderen.

Het creëren van een meer verbonden en coherent openbaar laadnetwerk binnen Groot Brittannië is met name van belang gezien de intentie om auto’s met een verbrandingsmotor tegen 2040 van de weg te bannen. Op Europees niveau wordt verwacht dat tegen 2025 ten minste 1,2 miljoen openbare laadstations nodig zijn om te voldoen aan de groeiende behoefte aan EV-opladen.

Betere gebruikerservaring door roaming

Toegankelijke roaming voor laadinfrastructuur biedt de volgende voordelen:

  • Meer keuze uit mobiliteitsaanbieders (MSP) en dus meer laadopties;
  • Eén abonnement is voldoende;
  • Alle laadsessies op één factuur;
  • Eén organisatie als aanspreekpunt

Betere roaming-toegang tot laadinfrastructuur zal ook leiden tot meer concurrentie en productinnovatie. Dit leidt eveneens tot een betere gebruikerservaring omdat de benodigde applicaties zullen verbeteren. Hierdoor zal het gebruik van EV’s beter aansluiten bij de verwachtingen die autorijders hebben na een eeuw met fossiele brandstofauto’s te hebben gereden en de overstap naar elektrisch rijden wellicht versnellen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven