Kun je plezier hebben met een elektrische auto?

BMW i3 rijplezier veluwe toeren

Een goede vriend van mij rijdt al enige tijd in een nieuwe BMW I3 met 4% bijtelling. Toen ik hoorde dat hij deze auto kreeg, was ik in eerste instantie erg sceptisch. Om mij ervan te overtuigen dat je naast fiscaal plezier ook rijplezier kunt hebben van een elektrische auto, zijn wij met dit mooie weer een dag gaan toeren.

De cijfers

Zoals gezegd gaat het hier om een BMW I3 Executive Edition 120 Ah 42 kWh uit 2019. De topsnelheid bedraagt 150 kilometer per uur, door de 170 pk motor duurt de sprint van 0 tot 100 km/u slechts 7,3 seconden, de nieuwprijs bedraagt € 47.446 en op papier kan er met een volle accu ongeveer 300 kilometer worden gereden.

BMW i3 veluwe toeren

De route

De dag begon in Arnhem. Vanuit Arnhem zijn wij naar het begin van de route gereden in de buurt van Amersfoort. De route is te vinden in de app “Roads” en heet De Veluweroute. De route zelf is 128 kilometer lang en eindigt in de buurt van Nunspeet. Vervolgens zijn wij binnendoor richting Apeldoorn gereden om van daaruit te eindigen op de Posbank.

De ervaring

Mijn e-drivers collega Max Erich heeft als eens een uitgebreid verslag gepubliceerd over het rijden met een BMW I3 als dagelijkse auto. Een elektrische auto is prima geschikt voor het dagelijkse verkeer, maar het idee achter mijn toertochtje is om te onderzoeken of een elektrische auto ook gebruikt kan worden voor een plezierritje.

We begonnen de dag in Arnhem met een volle accu. Vanuit Arnhem zijn wij via de snelweg naar het beginpunt van de route in de buurt van Amersfoort gereden. Bij aankomst hadden we nog 87% van de range beschikbaar en begonnen we aan ons dagje toeren. De route ging over allerlei rijkswegen en landweggetjes, de airco stond aan, de radio stond aan, de telefoons werden opgeladen en de BMW i3 werd ook aardig op de proef gesteld.

BMW i3 veluwe toeren rijplezier

Na een goed uur onderweg te zijn geweest hebben wij een stop gemaakt, omdat de innerlijke mens toe was aan iets te eten. Mijn idee was ook om te kijken of we onderweg konden laden en uiteindelijk kwamen we terecht bij een klein boerderijtje dat was omgebouwd tot lunchroom. Hier stonden ook enkele laadpalen, maar helaas was het allemaal gesloten en moesten we een nieuwe lunchplek vinden. Laden was niet nodig, maar de mogelijkheid was er dus wel.

Na de lunch vervolgden we onze weg richting het eindpunt. Wat ik al zei, de i3 werd op bepaalde momenten aardig op de proef gesteld en dat deed de auto goed. Het mooie aan zo’n elektromotor is dat het vermogen gelijk beschikbaar is en dat merk je ook. Ik zal niet zeggen dat de auto rijdt als een 911, maar doordat het vermogen direct beschikbaar is kun je leuk sturen met de i3. Al met al, prima rijgedrag voor een dagje rijden over landweggetjes.

Nog genoeg rijbereik over

Uiteindelijk eindigen wij in de buurt van Apeldoorn en zijn wij via Het Loo binnendoor richting Arnhem gereden om te eindigen op de Posbank. Op het eindpunt hadden we nog ongeveer 55 kilometer aan range over en eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht. Ik dacht dat de actieradius van de i3 niet voldoende zou zijn om een dag lang rond te rijden over allerlei binnenwegen met alle elektronica aangesloten en waar mogelijk enigszins “sportief” te rijden. Het tegendeel bleek waar. De enige discussie die wij hadden was of je nou liever een BMW i3 hebt of toch een Tesla Model 3, omdat beide auto’s ongeveer dezelfde catalogusprijs hebben. Persoonlijk vind ik de Tesla mooier om te zien, maar de BMW i3 biedt meer personalisatie mogelijkheden als het gaat om kleuren en velgen. Het is dus maar net wat je belangrijker vindt.

Conclusie

Enigszins verbaasd durf ik wel te zeggen dat je met een elektrische auto prima een dagje een toertocht kunt maken door Nederland. Natuurlijk biedt een elektrische auto niet de beleving als die van een auto met een verbrandingsmotor (ik ben natuurlijk ook best verwend met mijn Porsche), maar dat neemt niet weg dat een elektrische auto zeker lol kan bieden. De actieradius is meer dan voldoende, onderweg opladen is daarnaast geen enkel probleem dus naast fiscaal plezier biedt een elektrische auto ook rijplezier!

Vorig artikelSubsidiepotje voor nieuwe elektrische auto’s is al op
Volgend artikelVerstoppertje – Column door Maarten Hachmang

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in