zondag, 1 oktober, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsKomt SAIC met ‘de doorbraak’ van een EV met solid-state accu?

  Komt SAIC met ‘de doorbraak’ van een EV met solid-state accu?

  Er is de laatste tijd al veel te doen geweest over de opkomst van de Chinese automerken in Europa. Die opkomst zou binnenkort nog wel eens een flinke boost kunnen krijgen. SAIC, een van de grootste autofabrikant van China, kondigt namelijk aan dat het in 2025 zijn eerste productiemodel met solid-state accu’s op de markt wil brengen.

  De beslissende fase voor de transitie?

  Solid-state accu’s zijn geen toekomstmuziek meer, zo schijnt het dus. Natuurlijk, ze zijn al jaren aangekondigd. SAIC deed dat al in 2021. Maar omdat de massaproductie ervan nog steeds een grote uitdaging lijkt te zijn, moeten we nog steeds geduld hebben. Maar Ganfeng Lithium, ’s werelds grootste lithiumproducent, zegt dat het nu is begonnen met de massaproductie van zijn eerste generatie solid-state accu’s. Het betreft hier mogelijk nog een testproductie, maar het begin is er tenminste.

  Ganfeng Lithium heeft flink geïnvesteerd in de productie van solid-state accu’s. In juli 2022 startte het bedrijf de bouw van een solid-state accuproductiebasis in Chongqing. Daarmee is een investering van 5,4 miljard yuan (ongeveer 758,61 miljoen dollar) gemoeid.

  Solid-state accu’s: krachtiger en veiliger

  Solid-state accu’s kunnen niet alleen een hogere energiedichtheid bereiken dan de huidige lithium-ion accu’s, maar kunnen ook aanzienlijk sneller worden opgeladen. De combinatie van een grotere actieradius en kortere oplaadtijd zou de acceptatie van elektrische voertuigen aanzienlijk kunnen versnellen.

  De solid-state accu’s die SAIC wil gaan gebruiken, beloven een aanzienlijke verbetering in energiedichtheid. De eerste generatie solid-state accu’s zal een energiedichtheid van 260 Wh/kg hebben. Dat is nog niet bijzonder, aangezien de huidige lithium-ion accu’s theoretisch een energiedichtheid van 350 Wh/kg kunnen bereiken. De tweede generatie solid-state accu’s moet echter 400 Wh/kg halen, en dat is dus wel een aanzienlijke verbetering.

  De naam ‘solid-state’ komt vanwege het feit dat deze accu’s een solide oxide-elektrolyt in plaats van een vloeistof tussen de anode en kathode hebben. Dat geeft de accu’s niet alleen een hogere energiedichtheid maar maakt ze ook veiliger en sneller oplaadbaar. Door het massieve scheidingsmateriaal tussen de twee polen kan er ook bij zware belasting of hoge laadsnelheden geen kortsluiting tussen de polen ontstaan, wat ze uiteraard een stuk veiliger maakt.

  Actieradius meer dan 1000 kilometer

  SAIC wil gebruik maken van die verbeterde energiedichtheid van de solid-state accu’s van Ganfeng Lithium en daarmee een elektrische auto met een bereik van minstens 1000 kilometer op de markt te brengen. Dat zal hoogstwaarschijnlijk volgens de toch wel erg optimistische CLTC-normen zijn, net zoals Zeekr nu claimt, maar dat magische getal klinkt natuurlijk wel overtuigend voor de aspirant autokoper.

  Laden binnen een kwartier

  Maar wat veel aantrekkelijker is, is het zogenaamd 4C Charging. Dat houdt namelijk in dat de accu in 1/4 uur kan worden opgeladen (tot 80% SoC). Dat is een stuk sneller dan we gewend zijn, al komen de elektrische auto’s met een 800 volt systeem al aardig in de buurt daarvan.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos