SVOLT kobaltvrije accucellen

Kobaltvrije accucellen van SVOLT Energy zijn nu te bestellen

De Chinese accufabrikant SVOLT Energy kondigde in mei een lijn kobaltvrije accu’s aan. De accutechnologie daarvan zou naar verluidt een actieradius van meer dan 800 kilometer mogelijk maken, en een ongekende levensduur. Nu meldt SVOLT dat de kobaltvrije accucellen wereldwijd te bestellen zijn.

Het betreft hier nikkel-mangaanbatterijcellen (NMX). Deze bevatten geen kobalt, het zware metaal wordt gebruikt voor de thermische stabilisatie van hoognikkel accucellen (NCM). Niet alleen de actieradius zou bijzonder groot zijn, de levensduur van de accucellen is indrukwekkend, namelijk meer dan 15 jaar of 1,2 miljoen kilometer. De kobaltvrije accucellen zijn nu dus wereldwijd te bestellen en worden aanvankelijk in twee formaten aangeboden. De serieproductie van accucellen gaat waarschijnlijk in juni 2021 van start in het Chinese Jintan. SVOLT bouwt ook een fabriek in het Duitse Saarland, daar start de productie van NMX-accucellen tegen het eind van 2023.

“Onze kobaltvrije accucellen zullen onder meer worden gebruikt in een elektrisch voertuig van Great Wall Motors, dat al in juli 2021 op de Chinese markt beschikbaar zal zijn. De belangstelling voor de nieuwe accutechnologie is ook buiten de grenzen van China groot,” zegt Maxim Hantsch-Kramskoj, Vice President Sales & Marketing van SVOLT Europa.

Duurzamer en goedkoper

Door het zware metaal kobalt volledig te elimineren en het aandeel nikkel te verminderen, zijn de NMX-cellen van SVOLT niet alleen duurzamer, maar ook ongeveer vijf procent goedkoper dan conventionele accucellen met een hoog nikkelgehalte. Bovendien zouden de SVOLT-cellen een energiedichtheid bereiken die slechts iets minder dan 5 procent lager ligt dan die van vergelijkbare NCM-accucellen.

Nanocoating

Met behulp van de nieuwe technologie is SVOLT er ook in geslaagd de cyclusveroudering en de kalenderveroudering van de NMX-cellen aanzienlijk te verbeteren in vergelijking met conventionele NCM-accucellen. Er kunnen bijvoorbeeld meer dan 2.500 laadcycli mee worden bereikt. SVOLT bereikt de lange levensduur van de NMX-accucellen door een speciaal ontwikkeld kathodemateriaal. Er wordt gebruik gemaakt van een enkel kristal met een flinterdunne oppervlaktecoating (“nano-coating”) die uit slechts enkele honderden moleculen bestaat.

Bovendien maakt SVOLT gebruik van een aanvullend doteringsproces. Daarbij worden vreemde atomen, het zogenaamde doteringsmateriaal, in het kathodemateriaal gebracht en daar ook gepositioneerd. Op die manier slaagt SVOLT er niet alleen in de NMX-cellen zonder kobalt te stabiliseren, maar ook de mobiliteit van de lithium-ionen in de kathode te verhogen, evenals het geleidingsvermogen – en dus ook de prestaties van de accu.

Twee soorten

Om te beginnen zijn er de kobaltvrije NMX-accucellen van 115 Ah. Deze hebben een spanning van 3,74 V, een capaciteit van 430 Wh en een energiedichtheid van 245 Wh/kg. Deze zijn beschikbaar in het MEB-formaat (33,4 x 220 x 102,5 mm). De 115 Ah-versie van de NMX accu van SVOLT bereikt een effectieve bruikbare capaciteit van 396 Wh. Deze versie zal naar verwachting vanaf het tweede kwartaal van 2021 beschikbaar zijn. Vanaf het vierde kwartaal van 2021 kan er ook een 226 Ah-versie worden besteld. Dit is SVOLT’s eigen L6 celformaat (21,5 x 574 x 118 mm), welke in dit geval een energiedichtheid van 240 Wh/kg heeft.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven