Klimaatakkoord elektrisch rijden

Klimaatakkoord maakt elektrisch rijden mogelijk duurder

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het klimaatakkoord. De NOS meldt dat er vanuit diverse bronnen berichten komen dat de coalitie de plannen waarmee men elektrisch rijden wil stimuleren, wil afzwakken. Uiteraard is dit iets om ons zorgen over te maken.

Dat doen ook Natuur & Milieu en vele leasebedrijven en wagenparkbeheerders. Door het afzwakken van die stimuleringsregelingen wordt de overstap naar elektrisch rijden namelijk moeilijker gemaakt. Natuur & Milieu maakt zich daarom zorgen omdat zij van mening is dat elektrisch rijden een wezenlijke bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot levert. De leasebedrijven en wagenparkbeheerders maken zich weer zorgen omdat zij juist druk bezig zijn om hun wagenparken te verduurzamen. Zij hebben flinke investeringen op het gebied van e-mobility gedaan en doen dat nog steeds. Veel auto’s – ook EV’s – worden immers met tientallen of honderden tegelijk ingekocht. Als deze auto’s door veranderende overheidsmaatregelen minder aantrekkelijk worden, hebben zij straks wellicht te kampen met een overschot aan EV’s.

Subsidie verlaagd, bijtelling verhoogd

Het is natuurlijk al langer bekend dat de bijtelling op elektrische auto’s onder vuur staat en dat deze langzamerhand verhoogd zou kunnen worden. Maar ook de subsidie op EV’s schijnt nu te worden verlaagd. Volgens de NOS wordt er door verschillende bronnen gemeld dat de coalitie de subsidie van 6000 euro op elektrische auto’s wil halveren. Ook zou de bijtelling op volledig elektrische auto’s op korte termijn al kunnen stijgen van 4 procent naar 8 of misschien zelfs wel 10 procent. Ook zou de bovengrens voor het lage tarief worden veranderd. In het conceptakkoord lag deze op 50.000 euro. Deze wordt mogelijk verlaagd naar 40.000 euro.

Vanaf 2030 alleen nieuwe elektrische auto’s

In het regeerakkoord staat dat de stimulering van elektrisch rijden en andere maatregelen moet leiden tot een vermindering van de CO2-uitstoot met 49 procent. Daarom staat in het regeerakkoord ook dat in 2030 alle nieuwe auto’s elektrisch moeten zijn. Als de overheid de stimuleringsregeling gaat afzwakken, zal het lastig worden om die belofte na te komen. Omdat de meeste nieuwe auto’s door zakelijke rijders worden gekocht of gereden, is het belangrijk om juist de zakelijke rijders op elektrisch rijden over te laten stappen. Dat was ook de reden om tot 2024 de bijtelling voor elektrische auto’s op 4 procent te handhaven. In de plannen die de coalitie vandaag en morgen wil bespreken zou echter staan dat het percentage eerder gaat stijgen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven