Ionity EnBW mobility+

Klanten van EnBW mobility+ kunnen niet meer terecht bij Ionity

Ionity, de Duitse exploitant van snellaadstations langs de snelwegen, heeft de tarieven onlangs ingrijpend verhoogd. De joint venture hanteerde eerst een flat fee van 8 euro maar stapte over naar een tarief van € 0,79 per kWh. Reden voor EnBW mobility+ om afscheid van Ionity te nemen.

EnBW mobility+, dochter van het grote Duitse energiebedrijf EnBW, is niet de eerste beste uitgever van laadpassen. Klanten kunnen met de mobility+ laadpas – die alleen voor Duitse ingezetenen beschikbaar is – gebruik maken van meer dan 30.000 oplaadpunten van het EnBW mobility+ oplaadnetwerk in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Dit zijn merendeels ‘normale’ laders maar er zitten ook een groot aantal snelladers bij. Daarmee zou je denken dat de ruim 200 snellaadstations (al zijn dat er straks ongeveer 400) van Ionity daarbij in het niet vallen.

Snelle laders op premium locaties

Maar de laders van Ionity staan wel op premium locaties langs de voornaamste doorgangsroutes. Bovendien zijn de laders van Ionity ook erg snel. Er zijn maar weinig andere providers die een laadvermogen van 350 kW halen. Wat dat betreft zullen de klanten van EnBW mobility+ het ontbreken van de laders van Ionity toch wel als een gemis ervaren.

Prijsverhoging leidde tot opschudding

Maar dat is wel een gemis waar ze anders veel voor zouden moeten betalen. Tot nu toe kostte het opladen in het snellaadnetwerk van Ionity slechts 8 euro – ongeacht hoeveel kWh je ook laadde. Ionity verklaarde dat dit een kennismakingstarief bedroeg. Dat kan natuurlijk wel wezen maar om de prijzen daarna zo drastisch te verhogen dat ze in één keer het allerhoogste zijn, is best wel een stap. Dat veroorzaakte dan ook de nodige opschudding en leidde zelfs tot vragen in het parlement. Laden kost bij Ionity – tenzij je een laadabonnement van een van de aangesloten automerken hebt – namelijk 79 cent per kWh. Bij de concurrentie betaal je hooguit 59 cent per kWh en bij EnBW zelf kost een kWh bij de snellader 49 cent.

EnBW mobility+ laadpunt

Vanwaar het prijsverschil?

Om het nog krommer en ingewikkelder te maken, betaal je bij Ionity nog niet eens de helft van die 79 cent als je een laadabonnement hebt afgesloten bij een van de initiatiefnemers van Ionity. Deze treden via een omweg namelijk ook op als ‘Mobility Service Providers’. Gebruikers van BMW Charge Now betalen op die manier bijvoorbeeld maar 28 cent per minuut voor het opladen bij Ionity. Klanten van Mercedes me Charging Services betalen 29 cent per kWh en eigenaren van een Audi E-Tron vanaf begin februari 31 cent per kWh. Daar komen nog wel wat maandelijkse basistarieven bij maar het verschil is en blijft natuurlijk enorm.

Gemene truc?

Je zou bijna denken dat Ionity het de rijders van merken die niet tot de joint venture behoren, zoals Tesla, Renault en Nissan, extra moeilijk wil maken. Of dat inderdaad een niet al te nette methode is om de concurrentiepositie van andere automerken nadelig te beïnvloeden, durven wij uiteraard niet te beweren. Gelukkig kunnen die ‘andere’ klanten nog wel via andere providers zoals Maingau tegen een redelijk tarief laden bij Ionity. Met de ‘Einfach Strom Laden’ laadpas van Maingau kost het opladen bij Ionity 35 cent per kWh gedurende de eerste 60 minuten.

Volle accu voor ruim 60 euro

Terugkomend op die 79 cent per kWh: als we kijken wat het laden van een moderne elektrische auto tegen dit tarief kost, dan schrik je toch wel even. Het laden van EV’s zoals de Audi E-Tron 55 Quattro, de Jaguar i-Pace of zelfs de Tesla Model 3 wordt dan echt een kostbare zaak. Wie een EV met een accupakket van 100 kWh met 80 procent bijlaadt betaalt meer dan 60 euro. Daarmee wordt er door Ionity – hoogstwaarschijnlijk onbewust – het signaal afgegeven dat elektrisch rijden qua energie duurder is dan het rijden met een auto met verbrandingsmotor.

Geen Ionity meer voor EnBW-klanten

De combinatie van al deze zaken in het verkeerde keelgat geschoten bij het management van EnBW. Daarom heeft EnBW besloten je met een laadpas van mobility+ met ingang van 2 april 2020 niet meer kunt laden bij de laadstations van Ionity.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven