Kia presenteert met de EV5 Concept ook een compacte elektrische SUV

elektrische Kia EV5 SUV

Tijdens het Chinese Kia EV Day-evenement heeft Kia vorige week haar nieuwste concept onthuld: de EV5. De compacte elektrische SUV zal gepositioneerd worden onder de onlangs gelanceerde EV6. Dat betekent dus dat hij ongeveer net zo groot zal zijn als de Kia Sportage. Helaas wordt de Kia EV5 vooralsnog alleen in China uitgebracht.

Compacte elektrische SUV

Uiteraard vertoont het ontwerp van de EV5 veel gelijkenissen met de EV9 en EV6. Maar hij is veel compacter, en ook ietwat gestroomlijnder dan de Kia EV9. Die laatste moet vanwege de derde zitrij natuurlijk ook een redelijk volumineuze achterkant hebben. Niet dat de EV5 zoveel gestroomlijnder is, het duidelijk een SUV en geen cross-over of iets van dien aard.

De afbeeldingen die Kia van het interieur van de EV5 toont, duiden duidelijk nog op een concept. Het interieur is volgens de Koreaanse autofabrikant gebaseerd op de thema’s “Healing, Caring en Re-Charging”. Het moet naar verluidt veel ruimte en comfort.

De EV5 Concept beschikt over achterwaarts scharnierende achterdeuren en een panoramisch zonnedak met geïntegreerde zonnepanelen. De zijwaarts draaiende pilotseats kunnen, in combinatie met de zijdeuren en een picknicktafel, een soort van loungezitje vormen. Qua zijdelingse steun stellen we wel wat vraagtekens bij het model van de stoelen.

Maar vergeet het niet: het getoonde interieur is duidelijk nog niet het definitieve interieur van de productieversie. Er zal ongetwijfeld het een en ander afwijken.

Waarschijnlijk op E-GMP-platform

De EV5 zal hoogstwaarschijnlijk op het E-GMP-platform worden gebouwd, net als de Kia EV6 en EV9 alsmede de Hyundai Ioniq 5 en 6, en natuurlijk ook de Genesis GV60. Als de EV5 inderdaad dezelfde technologie krijgt, dan krijgt hij dus ook het 800-volt systeem dat hoge laadsnelheden mogelijk maakt. Ook zal hij dan aandrijflijnen met zowel een als twee motoren krijgen, en dus achterwielaandrijving en vierwielaandrijving. Dat er ook qua accupakketten verschillende keuzes zullen zijn, lijkt ons ook vanzelfsprekend. Maar voor de definitieve details over de aandrijflijn en accupakketten zullen we nog even op Kia moeten wachten.

Ook naar Europa?

Hoewel de beschikbaarheid van de Kia EV5 buiten China nog niet bevestigd is, lijkt het ons heel waarschijnlijk dat de SUV op termijn ook in andere markten zal verschijnen. Met de toenemende vraag naar elektrische SUV’s in Europa, kan het haast niet anders of de Kia EV5 zal in de nabije toekomst een interessant alternatief op de Europese markt vormen.

Vorig artikelElektrische opvolger Opel Grandland gepland voor 2024
Volgend artikelElektrische Maxus T90 EV nu ook in Europa te bestellen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in