Kia onthult productieversie van de EV9

Design van de Kia EV9 onthuld

Gisteravond onthulde heeft Kia de langverwachte EV9 onthuld. Dit is de eerste grote elektrische SUV van de Koreaanse autofabrikant. Het exterieur blijkt zoals verwacht amper af te wijken van de designstudie EV9 Concept. De interieurfoto’s laten zien dat de productieversie van de Kia EV9 wel aanzienlijk verschilt van de studie.

Het exterieur van der Kia EV9

Het hoekige exterieur oogt bij de witte productieversie net zo futuristisch als bij de blauwe conceptstudie van november 2021. “Minimale, glanzend zwarte luchtinlaten en de robuuste beschermplaat benadrukken de vastberadenheid van de EV9 en geven aan dat hij alle soorten wegen en weersomstandigheden aankan”, aldus Kia.

Tiger Face

Waar bij verbrandingsmotoren de grille zit, heeft de EV9 zoals veel andere EV’s slechts een gesloten paneel. Het front van de EV9 heeft eenvoudige, scherp getekende lijnen en vlakken.  Uiteraard toont het de nieuwste ontwikkeling van Kia’s ‘Tiger Face’. Opvallende maar subtiele verticale koplampen worden gecombineerd met slanke dagrijlichten die horizontaal boven de voorste spatborden lopen. Samen vergroten ze optische breedte van de SUV. Helaas is er in de productieversie niets meer terug te vinden van de pixelachtige lichten van het studiemodel.

Kia EV9

Kia EV9

Kia EV9 heeft ‘duidelijke, krachtige SUV-identiteit’

Het hoekige zijprofiel wordt gekenmerkt door hoekige wieluitsparingen en een ver naar achteren geplaatst dak. De achterkant loopt bijna verticaal af. Het zijprofiel van de EV9 combineert “een duidelijke, krachtige SUV-identiteit met buitengewone aerodynamische efficiëntie”. De combinatie van dynamische driehoekige spatbordstructuren en sterk uitgesproken geometrische wielkasten met de romp van het voertuig polygonale elementen moet volgens Kia op een coherente structuur duiden die een vastberaden indruk maakt.

Tussen de wielen is er een dorpel met zwarte designelementen die de auto minder massief laten lijken. Daaronder suggereert een dikke chroomlijn een opstapje. Door de zwarte dakstijlen en de donkergetinte zijruiten lijkt het alsof het dak zweeft. Opvallend is ook de aan de D-stijl diagonaal oplopende carrosserielijn. De vlakke deurgrepen zijn waarschijnlijk eerder optisch dan aerodynamisch van aard. Het ontwerp van de EV9 is in aerodynamisch opzicht toch al vrij ongunstig, hoewel de voorruit wel redelijk vlak ligt.

Aan de achterkant heeft de Kia EV9 ook een zeer kenmerkende lichtsignatuur. De eigenzinnig ogende achterlichten bestaan uit drie lijnen, waarbij de naar beneden wijzende lijn nog een knik heeft.

Onderaan wordt een beschermplaat gesuggereerd. Verder tonen de afbeeldingen conventionele buitenspiegels; waarschijnlijk zijn er optioneel ook camera’s in plaats van spiegels verkrijgbaar.

Het interieur van de Kia EV9

Het interieur van de EV9 wijkt dus behoorlijk af van de eerder getoonde conceptversie. De blikvangers op het dashboard zijn de twee liggende 12,3-inch displays die naast elkaar zijn geplaatst. Het ontwerp van het dashboard lijkt verder redelijk veel overeenkomsten met dat van de andere modellen die zijn gebaseerd op het Electric Global Modular Platform (E-GMP) van Hyundai, Kia en Genesis. Het stuurwiel is nog enigszins hoekig, maar niet zo sterk als je aan de hand van de huidige trends zou verwachten. Voor het instellen van de rijmodus (P, N, R en D) heeft de Kia EV9 niet de bekende draaiknop in het midden van de console maar schakelaars rechts onder het stuurwiel.

Net als in het studiemodel heeft ook de productieversie van Kia EV9 drie zitrijen. De getoonde productieversie heeft vier achterstoelen die volledig kunnen worden neergeklapt. Verder zijn de stoelen van de tweede zitrij draaibaar zodat je er ook een soort van vergaderruimte van kunt maken, al komen de knietjes dan wel heel dicht bij elkaar. De uiteindelijke configuratie van de tweede en derde zitrij zou per markt wel eens kunnen verschillen. De achterstoelen kunnen volledig worden neergeklapt om zo een vlakke laadvloer te creëren. Voor kleine voorwerpen is er een opbergruimte onder de laadvloer.

Actieradius ongeveer 500 kilometer

Uiteraard is de Kia EV9 gebaseerd op de E-GMP architectuur. Kia heeft niet bekendgemaakt met welke accupakketten de Kia EV9 zal worden aangeboden. Laden met een spanning van 800 volt lijkt vanzelfsprekend, evenals het 74 kWh accupakket van de Kia EV6. Het zou ons gezien de lengte ook redelijk waarschijnlijk lijken dat er ook een groter accupakket (richting de 100 kWh?) zal worden aangeboden. Met het 74 kWh accupakket zal de WLTP-actieradius rond de 500 kilometer liggen. Gezien de minder gunstige stroomlijn mag je verwachten dat de actieradius sterk terugloopt als je relatief vaak op de snelweg of Autobahn rijdt.

Eind deze maand weten we meer

Eind deze maand zal de Koreaanse fabrikant meer informatie vrijgeven over de Kia EV9. Als we dan inderdaad wat meer van de specificaties en prijzen weten, kunnen we beter beoordelen in hoeverre de Kia EV9 zal kunnen concurreren met andere grote elektrische SUV’s zoals de Audi Q8 e-tron, de Tesla Model X en de Mercedes-Benz EQC en EQE SUV. En, niet te vergeten, de grotere Chinese SUV’s die recent op de markt zijn gekomen, zoals die van Hongqi en BYD.

Vorig artikelVolgend dieptepunt voor NEVS
Volgend artikelIs ‘accuwisselen’ de toekomst?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in