Kia e-Soul

Kia gaat de komende jaren nog 25 geëlektrificeerde modellen introduceren

V

De Koreaanse autofabrikant Kia is al heel wat jaren actief op het gebied van elektrische mobiliteit. Kia is ook een van de weinige merken die alle soorten elektrische aandrijflijnen in het programma heeft. De pers mocht gisteren met de nieuwe modellen rijden en werd ook bijgepraat over Kia’s toekomstplannen.

Kia en e-mobiliteit

Om even aan te geven hoe lang Kia al bezig is met e-mobiliteit: Kia presenteerde al in 2004 een studie met brandstofcelaandrijving. Tien jaar geleden ging de eerste Kia met een hybride aandrijving in productie en in 2011 kwam het eerste volledig elektrische model op de markt, Vijf laar later kwamen de eerste Kia plug-in hybriden en vorig jaar introduceerde Kia ook een model met een “mild hybride” aandrijving.

e-Niro en -Soul

In het Europese Kia-ontwikkelingscentrum in het Duitse Rüsselsheim presenteerde Kia vandaag onder anderen haar nieuwste volledig elektrische modellen, de e-Niro en e-Soul. Om aan de wens van de klanten tegemoet te komen, heeft Kia hard gewerkt om de actieradius zo groot mogelijk te krijgen. Dat resulteerde in een uiterst respectabele 455 en 452 kilometer. Daarnaast presenteerde de fabrikant ook de nieuwe hybride en plug-in hybride versies van de crossover Niro en een milde hybride versie van de Sportage 1.6 CRDi. Hiermee zijn alle dieselversies van deze compacte SUV beschikbaar met de 48-volt technologie.

Brede strategie op het gebied van aandrijvingen

De mensen van Kia legden uit dat Kia zich niet op één vorm van elektrische aandrijving toelegt. Het Koreaanse merk wil de klanten een breed palet aanbieden zodat de klant precies de meest geschikte aandrijving kan kiezen. Die strategie is ook op de toekomst gericht omdat volstrekt onduidelijk is welke politieke beslissingen er op het gebied van e-mobiliteit aan zitten te komen. Daarom verliest Kia ook de benzine- en dieselmotoren niet uit het oog. Ook bij die motoren wordt alles op alles gezet om ze zo emissiearm en zuinig mogelijk te maken. Evengoed is Kia er redelijk van overtuigd dat de toekomst elektrisch zal zijn. Daarom is Kia voornemens om de komende jaren nog 25 geëlektrificeerde modellen te introduceren.

Geschikt voor iedereen

Die brede strategie biedt natuurlijk ook voor iedereen wat wils. Wie voornamelijk in stedelijke gebieden woont kan prima uit de voeten met een volledig elektrische aandrijving. Als er meer kilometers worden afgelegd maar als men in de steden emissievrij wil rijden, is een hybride misschien een betere keuze. De echte kilometervreters hebben volgens Kia waarschijnlijk meer aan een milde hybride met dieselmotor. Omdat op dit moment nog lang niet alle laadaansluitingen groene stroom aanbieden, is een moderne diesel bijna net zo schoon als een elektrische auto. Kia benadrukt dan ook hoe belangrijk het is dat de leveranciers van laadpalen uitsluitend energie uit hernieuwbare bronnen moeten aanbieden. Alleen dan rijdt een elektrische auto écht emissievrij.

Ionity 800 Volt laadsystemen

Om bij te dragen aan een goede laadinfrastructuur is Kia onlangs toegetreden tot het Europese snellaadnetwerk Ionity. Dat deed Kia samen met zusterbedrijf Hyundai. Vanaf 2021 zal Kia haar volledig elektrische voertuigen uitrusten met 800 Volt laadsystemen. Daardoor kunnen ze de maximale oplaadcapaciteit van Ionity’s 350 kW snelladers volledig benutten. Het opladen van de accu van 20 tot 80 procent duurt dan slechts zes tot acht minuten, nauwelijks meer dan een tankstop.

Rijtest Kia e-Soul

Wij reden niet alleen gisteren even met de e-Soul maar hebben hem ook een hele week mogen proberen. Bekijk de rijtest van de Kia e-Soul die Werner Budding maakte.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven