Van budgetmerk dat auto’s in licentie bouwde naar een maatgevende EV-pionier; weinig automerken evolueerden zo sterk als Kia. Nu is er de EV9, waarmee e-Drivers.com een flinke rit door de Provence ondernam.
Auto voor het grote avontuur
Stroom terug leveren, van de auto naar het netwerk, dat kan toch (nog) niet? In theorie kan het wel, en hier en daar zijn wat pilotprojecten gaande, maar het mag nog niet. Dat gaat echter veranderen. Om aan te sluiten bij die veranderende regelgeving bereiden sommige fabrikanten hun modellen vast voor. Deze EV9 heeft V2G, oftewel, kan energie vanuit de accu terug leveren aan het net, aan het huis waaraan het is gekoppeld, maar ook aan een voorwerp. Dat heet dan weer V2L, van de auto naar een object, zoals een elektrische fiets, laptop of elektrische bbq. Het maakt de EV9 geschikt als auto voor avonturiers. Daktentje erop, het dak van de EV9 kan maximaal 100 kilo dragen, vierwielaandrijving, veel stouwruimte om ‘gezelligheid’ mee te nemen, een bodemspeling van dik 17 centimeter, en het avontuur kan beginnen. Maar je zou natuurlijk ook kunnen gaan voor de tweewielaangedreven versie, de basisvariant van 67.995,- euro. Behalve integrale aandrijving blijft de rest van bovenstaande zaken overeind.
Achterin klaverjassen
De kans lijkt groter dat een consument gaat voor een EV9 vanwege het feit dat er maximaal zeven personen in mee kunnen, en niet vanwege het avonturenkarakter. Er zijn namelijk niet zo veel elektrische auto’s die meer dan vijf personen kunnen vervoeren. Volvo komt met de EX90, die fors duurder is, net als de Tesla Model X, Mercedes heeft de EQB, die minder kost en behoorlijk wat minder ruimte (en uitrusting) biedt en BYD levert een Tang, die niet perse uitblinkt door zijn innovaties. Je zit overigens redelijk op die achterste zitrij, als kind of jongvolwassene. Meet je meer dan 1,70 meter, zorg dan dat je voorin of op de tweede zitrij belandt. Leuk is de mogelijkheid om de tweede zitrij te draaien, zodat een conversatie opstelling ontstaat, kun je gezellig klaverjassen, of zoiets.
Lang, breed en zwaar
Veel binnenruimte dus in de EV9, hetgeen logisch is bij een auto van iets meer dan vijf meter lengte. Breed is ‘ie ook met 1,98 meter, dusdanig zelfs dat Kia heeft besloten digitale buitenspiegels te ontwikkelen. Vooralsnog zijn die niet beschikbaar op de EV9 in Nederland. Daar mis je ook weinig aan, althans, op de Audi Q8 e-tron zijn deze elektronische spiegels geen onverdeeld genoegen. Op zich is het dashboard heel aardig afleesbaar, redelijk intuïtief bedienbaar, maar er zit zo veel op en aan, dat de auto weldegelijk enige gewenning vraagt. Prettig is de afstemming van de wielophanging, comfortabel, ondanks dat de EV9 niet ‘op luchtvering’ rolt. Conventionele veren, die een totaal wagengewicht van ruim 2400 kilo netjes onder controle houden, zolang je althans niet het maximale vermogen op een bochtige weg gaat inzetten.
Kies de versie met één elektromotor
Dat maximale vermogen bedraagt 386 pk, als je kiest voor de versie met twee elektromotoren. Ik zou dat niet direct doen. Weliswaar komt de variant met één elektromotor (achter geplaatst, dus achterwielaandrijving) aan 204 pk, hetgeen voor een forse elektrische auto niet reusachtig veel is. Maar wetende dat de EV9 vooral een comfortabele ‘people carrier’ is en geen sprintmachine, kom je prima uit de voeten met 204 pk. Nog even wat cijfers. Laden aan een snellader lukt met maximaal 240 kWh, met dank aan het nog altijd innovatieve 800V onboard systeem. De accu heeft 99,8 kWh inhoud. Je haalt bij een relaxte rijstijl zo’n 450 kilometers op een acculading. Gezien het gewicht, en het flinke formaat moet je goed je best doen om onder de 20 kWh per 100 kilometer te komen. Of anders gezegd: er zijn elektrische auto’s met een gunstiger energieverbruik.
Veel waar voor je geld
De EV9 moet het hebben van zijn comfort, uitrusting, gebruiksgemak en ruimte. Als je achter het stuur zit, op de forse en goed zittende stoelen heb je ook echt het idee in een meer dan volwaardige auto te zitten. De materialen waaruit het volle dashboard is opgebouwd zijn mooi gekozen, en je hebt bijzonder veel mogelijkheden om de boel te personaliseren. Neem het navigatiesysteem; als je een bestemming selecteert houdt het systeem rekening met je rijstijl, het weer, de temperatuur van de accu, en zaken als verkeerscongestie, om zo doende een route te serveren die op basis van alle info de juiste laadpunten selecteert. In alles is deze EV9 uitgebalanceerd, een auto die niet teleurstelt. Goed, je zou kunnen zeggen dat een milletje of zeventig best heel veel geld is voor een Kia, maar kijk je naar wat je krijgt voor dat geld, en wat je ervoor moet betalen bij de concurrentie, dan hebben we hier zonder meer te maken met een interessante propositie. Bovendien staat er meer interessants op stapel: Kia werkt aan een concept waarbij je niet alleen een auto aanschaft, maar ook een energiecontract, liefst in combinatie met eigen energieopwekking in de vorm van bijvoorbeeld zonnepanelen. Wetende dat deze EV9 en toekomstige Kia’s energie kunnen terug leveren aan het net en aan je huis, kun je je auto dus gebruiken als energieopslag, naast de gebruikelijke kwaliteiten, zoals hierboven beschreven.
Tekst: Werner Budding