Kia EV9 krijgt grotere accu voor actieradius tot 541 kilometer

Kia EV9

Een paar weken geleden onthulde Kia al het design van de nieuwe EV9 SUV. Nu geeft Kia ook de meeste specificaties vrij van de nieuwe, grote SUV. De Koreaanse autofabrikant introduceert ook een groter accupakket om de Kia EV9 een acceptabele actieradius te geven.

Groter 99,8 kWh accupakket

Hoewel de Kia EV9 met een CW-waarde van 0,28 gestroomlijnder is dan je op het eerste gezicht zou verwachten, is het natuurlijk nog steeds een grote, hoge SUV. Hij is 5,01 meter lang, 1,98 meter breed en 1,76 meter hoog. Zo’n grote SUV heeft een flinke frontale oppervlakte en een stevige massa. Hoe goed je als autofabrikant ook je best doet, het energieverbruik daarvan is nu eenmaal hoger dan van een kleinere, lichte en vooral lagere sedan of coupé. Het grootste accupakket dat Kia (en ook Hyundai) tot dusver in het programma had, heeft een capaciteit van 77 kWh. Daarmee zou de actieradius van de Kia EV9 niet bepaald indrukwekkend zijn.

Kia EV9

Van 32 naar 40 modules

Daarom ontwikkelde Kia een nieuw accupakket met een capaciteit van 99,8 kWh. Omdat ook de Kia EV9 op de E-GMP architectuur staat, zal het nieuwe accupakket waarschijnlijk zijn afgeleid van het 77,4 kWh pakket. Dat bestaat uit 32 modules, te weten vier rijen van acht modules, die van voor naar achter naast elkaar liggen. Die modules hebben een netto capaciteit van 2,41 kWh. Als Kia diezelfde modules blijft gebruiken en er dan 40 van zou gebruiken, komen we uit op 96,4 kWh netto. Als de opgegeven capaciteit van 99,8 kWh bruto is, dan klopt het precies. Dat zou dus inhouden dat het E-GMP-platform daar ook ruimte voor heeft. Aangezien de EV9 een stuk langer is dan de Kia EV6 (wielbasis 2,90 m) en de Hyundai Ioniq 5 (wielbasis 3,00 m) mogen we verwachten dat de wielbasis ook groter is, en misschien wel 3,30 meter bedraagt.

Actieradius maximaal 541 kilometer

Met die nieuwe accu heeft de Kia EV9 een bereik van maximaal 541 kilometer volgens de WLTP-norm. Een kort rekensommetje leert ons dat die actieradius met het kleinere accupakket ongeveer 433 kilometer zou bedragen. Nog steeds prima te doen, maar niet iets waarmee een vlaggenschip – want dat wordt de EV9 – indruk mee kan maken. We mogen overigens verwachten dat Kia de EV9 ok wel met dat kleinere accupakket aan zal gaan bieden.

Hoge laadsnelheid dankzij 800-volt systeem

De EV9 heeft dankzij het E-GMP platform een 800-volt accusysteem, waardoor de auto bijzonder snel kan worden opgeladen. In 15 minuten kan de auto energie voor 239 kilometer (volgens WLTP) bijladen. Kia nog niet heeft bevestigd of de grote accu ook in 18 minuten van 10 naar 80 procent kan worden opgeladen.

Kia EV9

Voorlopig drie configuraties

Dat 99,8 kWh-accupakket kan worden gecombineerd met zowel achterwielaandrijving als vierwielaandrijving. Wij verwachten dat de kleinere accu alleen in combinatie met achterwielaandrijving beschikbaar zijn. Kia heeft overigens ook een krachtige GT-versie in de planning. Die zal echter pas begin 2025 gelanceerd worden.

Bij de lancering van de ‘normale’ EV9 zullen waarschijnlijk de volgende configuraties beschikbaar zijn:

RWD 76 kWh RWD 100 kWh AWD 100 kWh
Vermogen/Koppel 160 kW / 350 Nm 150 kW / 350 Nm 283 kW / 600 Nm
(Boost: 700 Nm)
Sprint 0-100 km/u 8,2 seconden 9,4 seconden 6,0 seconden
(Boost: 5,3 sec.)
WLTP-actieradius ± 433 km 541 km NNB

Kopers zullen waarschijnlijk ook kunnen kiezen uit configuraties met twee of drie zitrijen, met maximaal zeven zitplaatsen.

Semi-autonoom rijden op Level 3

De EV9 krijgt 15 sensoren, waaronder twee Lidar-sensoren. Dit maakt semi-autonoom rijden op ‘Level 3’ mogelijk, met onder anderen een “Autobahn Traffic Jam Pilot” en automatische rijstrookwisselingen.

Kia Connect Store en Vehicle-to-Load functie

Via de Kia Connect Store heb je de mogelijkheid om achteraf functies te bestellen, zoals:

  • Remote Smart Parking Assist 2
  • Boost-functie voor tijdelijk 700 Nm koppel (alleen bij de vierwielaandrijving)
  • Extra lichtpatronen voor de voorkant

De EV9 krijgt ook een Vehicle-to-Load-functie (V2L), waarmee elektrische apparaten (tot 3,69 kW) van stroom kunnen worden voorzien. In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om de accu als opslag voor elektrische energie uit het elektriciteitsnet te gebruiken (V2G).

Wereldpremière

Hierboven vind je de video van de online onthulling. Morgen beleeft de Kia EV9 zijn live-debuut op de Seoul Mobility Show 2023. Begin april wordt hij ook gepresenteerd op de New York International Auto Show. De voorbestellingen beginnen in Korea al in het tweede kwartaal, Europa volgt in de tweede helft van het jaar. Kia heeft nog geen uitspraken gedaan over de prijzen.

 

Vorig artikelFisker Ocean Extreme haalt indrukwekkende actieradius
Volgend artikelFaraday Future’s FF 91 gaat na jaren vertraging toch in productie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in