Kia bouwt fabriek voor Purpose-built Vehicles

Kia bouwt fabriek voor PBV's

Kia is begonnen met de bouw van een fabriek voor elektrisch aangedreven speciale voertuigen, ook wel Purpose-built Vehicles (PBV) genoemd, in Hwaseong, Zuid-Korea. De fabriek zal naar verwachting binnen twee jaar met de productie starten.

Aanbod PBV’s wordt langzaam uitgebreid

Het eerste geplande model is een middelgroot voertuig met de projectnaam SW, gebaseerd op het ‘eS’-skateboard-platform. Dit platform is specifiek ontworpen voor elektrische PBV’s en is geschikt voor verschillende carrosserievarianten. De SW is ontworpen met voldoende stahoogte voor leverings- of passagiersdiensten. Na de lancering van de SW zal Kia haar productaanbod uitbreiden met onder meer grotere transportvoertuigen, shuttlevoertuigen met meerdere zitplaatsen, verkoopwagens en mobiele kantoren, middelgrote autonome robotaxi’s en kleinere speciale voertuigen.

Productiecapaciteit en investering

De nieuwe fabriek zal in eerste instantie een jaarlijkse productiecapaciteit hebben van 150.000 eenheden. Moederbedrijf Hyundai bevestigde haar ambitie om tegen het einde van het decennium een van de drie toonaangevende fabrikanten van elektrische voertuigen ter wereld te worden. Tegen 2030 zal de jaarlijkse productie van elektrische voertuigen in Zuid-Korea naar verwachting 1,51 miljoen stuks bedragen en wereldwijd 3,64 miljoen eenheden. Hyundai, Kia en Genesis zullen hun aanbod van elektrische modellen uitbreiden naar 31. Er wordt ongeveer 16,5 miljard euro geïnvesteerd om deze doelstellingen te bereiken.

Een slimme en milieuvriendelijke fabriek

De PBV-fabriek zal worden gebouwd als een milieuvriendelijke fabriek die toekomstige innovatieve productietechnologieën toepast en tegelijkertijd de CO2-uitstoot minimaliseert. De fabriek zal efficiëntie en intelligentie nastreven met Hyundai en Kia’s smart factory-merk ‘E-FOREST technologies’, zoals digitale productiesystemen. Een van de innovatieve productieprocessen die in de nieuwe fabriek zal worden geïmplementeerd, is de zogenaamde ‘cellulaire methode’, waarmee voertuigproductie op basis van uiteenlopende klantbehoeften mogelijk is.

In 2025 komt de eerste elektrische PBV, genaamd ‘SW’

Kia is van plan om in 2025 de SW, het eerste model in de PBV-reeks, te presenteren. Dit wordt een middelgrote PBV en zal zijn gebaseerd op het “eS”-platform, waarmee verschillende carrosserievarianten flexibel kunnen worden gecombineerd. De SW is ontwikkeld om te voldoen aan uiteenlopende zakelijke eisen, zoals bezorging, personenvervoer en business-to-business (B2B) taken, dankzij de uitstekende laadstructuur en ruime binnenruimte waar een volwassene kan staan.

Toekomstige uitbreiding van het PBV-aanbod

Na de lancering van de middelgrote SW PBV zal Kia haar productgamma uitbreiden met grotere PBV’s die kunnen worden ingezet voor logistiek, versvoedselbezorging, shuttles met meerdere zitplaatsen en mobiele kantoren en winkels. Daarnaast zal het bedrijf zich richten op kleinere speciale voertuigen en middelgrote robotaxi’s met autonome rijtechnologie.

Investeringen

Kia’s CEO Ho Sung Song benadrukte namens de Hyundai Motor Group dat Hyundai, Kia en Hyundai MOBIS gezamenlijk van plan zijn om tot 2030 ongeveer 24 biljoen KRW (omgerekend zo’n 16,5 miljard euro) te investeren in de Zuid-Koreaanse elektrische voertuigindustrie. Het doel is om Zuid-Korea een van de drie grootste spelers op de wereldwijde EV-markt te maken en de concurrentiepositie van het hele ecosysteem van elektrische voertuigen te versterken.

Vorig artikelEfficiëntie 2.0: Volkswagen presenteert krachtigere en zuinigere elektrische aandrijving
Volgend artikelDe Smart #3 SUV-coupé; nog gecamoufleerd, maar de beelden zeggen genoeg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in