B-ON, het bedrijf dat de verdere ontwikkeling, verkoop en productie van de StreetScooter op zich heeft genomen, heeft zoals eerder verteld grootste plannen. Zo wil men de StreetScooter bestelwagens ook in Noord-Amerika gaan verkopen. Daarvoor zet men nu een eerste stap door de productie bij Karma Automotive onder te brengen.
Grootste plannen
Begin vorig jaar heeft B-ON, toen nog Odin Automotive geheten, de rechten voor de StreetScooter en de fabriek in Düren overgenomen van Deutsche Post/DHL. Die fabriek heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 30.000 voertuigen. Het bedrijf wil zich niet alleen beperken tot de productie van bestelwagens. Men is namelijk druk bezig om het bedrijf te ontwikkelen tot een full-service aanbieder van de elektrificatie van wagenparken. Dat betekent niet alleen de voertuigen, maar ook het bijbehorende ecosysteem. B-ON is daarom een samenwerking aangegaan met Hitachi. Dat bedrijf zal de laadinfrastructuur en energiebeheer gaan verzorgen. Daarnaast is Hitachi’s investeringstak Hitachi Venture aandeelhouder geworden van B-ON.
De ambities van B-ON gaan nog verder. Men wil de StreetScooter wereldwijd gaan aanbieden. Om te kunnen voldoen aan de vraag en andere voorwaarde, is lokale productie bijna een must. Daarom heeft B-On besloten om Karma Automotive de StreetScooter voor de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt te laten produceren.
Stefan Krause, de oprichter, voorzitter en CEO van B-ON, verwacht dat de vraag naar de StreetScooter binnenkort groter is dan de productiecapaciteit in Duitsland: “We wisten dat we onze productiecapaciteit dit jaar moesten uitbreiden, en Karma’s vestiging in Californië is de perfecte positie om de bloeiende Noord- en Zuid-Amerikaanse markt te bedienen en tegelijkertijd toegang te krijgen tot hun personeel en capaciteiten van wereldklasse.”
Karma Automotive
Het in 2014 opgerichte Karma Automotive zal de StreetScooter in de toekomst gaan assembleren in de eigen productiefaciliteit in Moreno Valley, Californië. Op zich zal Karma alle daarvoor benodigde technische kennis wel in huis hebben. Maar een grootschalige serieproductie, zeg maar gerust massaproductie, dat hebben ze daar nog nooit eerder gedaan. Karma Automotive heeft nog alleen de voormalige Fisker Karma in het gamma, die men nu als GS-6 aanbiedt. Deze fraaie, exclusieve auto wordt alleen in heel kleine aantallen gebouwd. Dat gaat komende zomer veranderen, wanneer daar de pre-productie van start gaat.
Jeff Wawryzniak, CEO van Karma Automotive is enthousiast over de samenwerking met B-ON. Het product van B-ON, gecombineerd met Karma’s bestaande technische expertise en operationele capaciteiten als OEM in flexibele fabricage op maat, is volgens Wawryzniak een recept voor succes.
Wawryzniak: “Het product van B-ON is een bewezen winnaar in deze markt, en we zijn er trots op dat we met B-ON samenwerken om de exclusieve fabrikant in Noord-Amerika te worden van hun last mile delivery voertuigen. Hun product in combinatie met onze bestaande technische expertise en Customized Flexible Manufacturing operationele capaciteiten als OEM is een recept voor succes, zowel in 2023 als in de toekomst wanneer de samenwerking groeit.”
Tot wel 30.000 voertuigen per jaar
Volgend jaar verwacht een productiecapaciteit van maximaal 30.000 eenheden per jaar beschikbaar te hebben én ook volledig te benutten.
En dat die capaciteit benut gaat worden is al duidelijk. B-ON heeft namelijk een overeenkomst met het Amerikaanse bedrijf Creative Bus Sales voor de exclusieve distributie van de StreetScooter in de VS. De samenwerking begon met een eerste bestelling van 500 voertuigen voor eind vorig jaar. In de toekomst moet dit uitgroeien tot maximaal 20.000 voertuigen per jaar. Dat is alleen mogelijk als er een overeenkomstige toename van de productiecapaciteit in de VS is.
B-ON gebruikt op haar website en in het persbericht – behalve de namen van de afbeeldingen – de naam StreetScooter geen enkele keer meer. De elektrische bestelwagen van B-ON heet officieel namelijk ook geen StreetScooter meer. Maar in de branche wordt dat karakteristieke bestelwagentje nu eenmaal zo genoemd en dat zal niet zo snel veranderen. Vandaar dat wij de naam nog even (blijven) gebruiken.