Joint venture Toyota en BYD start nog dit voorjaar

Toyota en BYD gaan samen EV’s en accu’s maken

Toyota is een van de pioniers op het gebied van hybrides. Maar op het gebied van volledig elektrische auto’s kan de Japanse autofabrikant nog geen potten breken. Daar is het Chinese BYD weer heel sterk in. En samen ben je misschien nóg wel sterker. Daarom hebben deze twee concerns een joint venture opgericht.

Joint Venture

Deze joint venture, waarvoor de plannen afgelopen zomer al bekend zijn gemaakt, gaat BYD Toyota EV Technology (BTET) heten en is gevestigd in het Chinese Shenzhen. BTET moet al in mei starten met het ontwikkelen van BEV’s en accu’s. Met de 50:50 joint venture ongeveer 300 banen worden gecreëerd. De twee bedrijven delen niet alleen het kapitaal maar ook het personeel. Ingenieurs van zowel BYD als Toyota zullen vanuit de ontwikkelingsafdelingen van hun eigen bedrijf verhuizen naar de nieuwe joint venture. Hirohisa Kishi is namens Toyota de voorzitter van het nieuwe bedrijf terwijl Zhao Binggen van BYD de rol van CEO zal vervullen.

Elektrische Toyota SUV’s en sedans voor Chinese markt

BTET moet de komende jaren volledig elektrische sedans en SUV’s op de Chinese markt brengen onder het merk Toyota. Dit kondigde Toyota ook afgelopen zomer aan. Opvallend is ook de volgende zin uit het persbericht van vorig jaar: “Met gemeenschappelijk doel om het gebruik van geëlektrificeerde voertuigen te bevorderen, waarderen we dat BYD en Toyota “samenwerkingspartners” kunnen worden, in staat zijn om onze rivaliteit opzij te zetten en samen te werken”.

Inhaalslag

Toyota probeert al enige tijd een inhaalslag te maken in de ontwikkeling van elektrische auto’s. Tot nu toe verliep de toetreding van de Japanners in de wereld van BEV’s behoorlijk traag. In het kader van die inhaalslag kondigde Toyota aan dat ze een reeks samenwerkingsovereenkomsten in China zouden aangaan.

CATL

Deze omvatten ook een overeenkomst voor een intensieve samenwerking met CATL. Deze omvat niet alleen de levering van accu’s aan Toyota maar ook de ontwikkeling van nieuwe accutechnologieën, verbetering van de productkwaliteit en het hergebruik en het recyclen van gebruikte accu’s. Deze zullen waarschijnlijk worden gebruikt voor de BYD Toyota voertuigen. BYD produceert echter ook zelf cellen en Toyota heeft op haar beurt net een accu-joint venture met Panasonic opgezet. Ingewikkeld dus, en wordt het afwachten wie accu’s aan de joint venture gaat leveren.

Ook met Subaru

Los van Toyota’s plannen voor China is het bedrijf ook van plan om elektrische auto’s te bouwen met onder anderen Subaru. De twee Japanse bedrijven ontwikkelen momenteel een platform voor elektrische SUV’s.

Vorig artikelBtw-plicht voor VvE’s met laadpalen
Volgend artikelElektrische rijder schijnt verliefd op zijn auto te zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in