Joint venture Smart Automobile is operationeel

Smart Automobile

Afgelopen voorjaar werd beslist dat de Smart voortaan in China wordt gebouwd. Daimler verkoopt Daimler 50% van zijn belang aan Geely Holding om een 50:50 joint venture op te richten. Deze zal de Smart, nog steeds een van de pioniers onder de kleine stadsauto’s, opnieuw gaan ontwikkelen en wereldwijd aanbieden.

Joint venture

De joint venture is nu daadwerkelijk van start gegaan. Begin deze maand kondigden Mercedes-Benz en Geely Holding de formele oprichting aan van de joint venture Smart Automobile Co, Ltd. Er is een kapitaal van 5,4 miljard RMB beschikbaar om Smart Automobile verder te ontwikkelen tot een toonaangevende leverancier van intelligente premium elektrische voertuigen. Zoals hierboven vermeld, zullen beide partijen 50% van de aandelen in de joint venture ontvangen. Het wereldwijde hoofdkwartier van de nieuwe joint venture wordt gevestigd in Hangzhou Bay, Ningbo, met operationele verkoopfuncties in China en Duitsland.

Zes bestuurders

In de toekomst zal de raad van commissarissen van de nieuwe smart joint venture bestaan uit zes bestuurders van beide partijen. Tong Xiangbei is benoemd tot de nieuwe wereldwijde CEO van de smart joint venture en zal verantwoordelijk zijn voor alle merkgerelateerde activiteiten, waaronder verkoop, marketing, onderzoek & ontwikkeling, productie en after-sales. Tong heeft meer dan twee decennia ervaring in de automobielindustrie.

Groeimarkten

De Smart zal voortaan alleen nog in een elektrische uitvoering verkrijgbaar zijn. De Smart was in de VS en Canada al in een elektrische versie verkrijgbaar maar de verkoop van Smart in de VS en Canada is na modeljaar 2019 stopgezet. De markt voor kleine auto’s in de VS en Canada, ongeacht de aandrijving, is namelijk aan het krimpen. In plaats daarvan zal het bedrijf zich concentreren op zijn groeimarkten, zoals bijvoorbeeld China. De nieuwste generatie van de elektrische Smart wordt ontworpen door de designers van Mercedes-Benz en ontwikkeld door de engineers van Geely. De productie zal plaatsvinden in China.

Uitbreiding in sterk groeiend B-segment

Men gaat zich met de nieuwe de Smart toeleggen op volledig elektrische en ‘connected’ voertuigen in de premiumklasse. Maar men wil ook uitbreiden, vooral in het snelgroeiende B-segment.  De nieuwe Smart-modellen zullen zijn geïnspireerd op conceptmodellen zoals de Forease en de Smart Vision EQ Fortwo. Bovendien gaat men zich, vooral vanwege de Chinese markt, richten op intelligente autonome modellen. Dat heeft vooral te maken met de in China erg gewilde diensten van Didi Chuxing, Uber, Lyft en Grab.

Vorig artikelACM wil meer transparantie in tarieven laadpalen
Volgend artikelNieuwe superaccu weer een stapje dichterbij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in