Land Rover Defender brandstofcellen

JLR is bezig met prototype Land Rover Defender met brandstofcellen

Hoewel er nog steeds meer geroepen wordt dat ‘waterstof’ het niet zal worden, zijn er steeds meer fabrikanten mee bezig. Zo is Jaguar Land Rover bezig met een prototype van de nieuwe Land Rover Defender met een elektrische aandrijflijn met brandstofcellen.

Men verwacht dat de tests met het prototype nog dit jaar zullen beginnen. Het FCEV-concept maakt deel uit van de Reimagine-strategie waarmee Jaguar Land Rover tegen 2036 alleen emissievrije voertuigen wil leveren en tegen 2039 de gehele toeleveringsketen, producten en activiteiten klimaatneutraal wil hebben.

In principe lijken FCEV’s (voertuigen met een brandstofcel) heeft veel op normale accu-gevoede elektrische voertuigen (BEV’s). Hun aandrijflijn kan zelfs geheel overeenkomstig zijn. Alleen wekken FCEV’s door middel van een brandstofcel elektriciteit op uit waterstof. Hiermee voorzien ze de elektromotor via een bescheiden bufferaccu van de benodigde energie.

Voordelen en nadelen

Het voordeel van dit concept is de grote actieradius en het feit dat je ze snel kunt bijtanken. De technologie is echter wel behoorlijk kostbaar en er zijn nog lang niet genoeg waterstoftankstations. Ondanks dat is het aantal FCEV’s wereldwijd bijna verdubbeld sinds 2018. Het aantal waterstoftankstations is echter slechts met ruim 20% is toegenomen. Volgens de prognoses zijn er in 2030 wereldwijd meer dan 10 miljoen FCEV’s op de weg en zijn er 10.000 waterstoftankstations.

Land Rover Defender brandstofcellen

Project Zeus

Middels het project Zeus kunnen ingenieurs kijken hoe ze een waterstofaandrijflijn kunnen geoptimaliseerd om de vereiste prestaties te leveren. Men zal eind dit jaar beginnen met de tests van het prototype van de New Defender FCEV. Voor de uitvoering van Project Zeus werkt Jaguar Land Rover samen met befaamde R&D-partners zoals Delta Motorsport, AVL, Marelli Automotive Systems en het UK Battery Industrialisation Centre (UKBIC).

Ralph Clague, hoofd ‘waterstof en brandstofcellen’ bij Jaguar Land Rover: “We weten dat waterstof een rol moet spelen in de toekomstige mix van aandrijflijnen in de hele transportsector. Naast elektrische auto’s met accu’s biedt waterstof nog een oplossing zonder uitlaatemissies voor de specifieke mogelijkheden en vereisten van de voertuigen van Jaguar Land Rover. Het werk dat we samen met onze partners in Project Zeus hebben verricht, zal ons helpen op onze weg om tegen 2039 een koolstofvrij bedrijf te worden.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven