James Dyson, bekend van de stofzuigers, komt met EV op de markt.

De transitie van fossiele brandstof naar elektrisch rijden, brengt nieuwe spelers met zich mee. Toen een jaar of twintig geleden China mobiel werd, zagen honderden ondernemingen hun kans schoon om auto’s te gaan bouwen. Nu gaan we massaal aan de elektrische auto, en dus duiken bedrijven die tot op heden niets aan mobiliteit deden in de ontstane mogelijkheden. Ondernemingen als Google, Uber, Apple en Dyson ontwikkelen of overwegen auto’s te gaan ontwikkelen. Apple als kapitaalkrachtige grootmacht kan ogenschijnlijk alles, dus ook auto’s bouwen. Dat ook Dyson met auto’s komt, lijkt op het eerste gezicht wat vreemd, maar dat is het niet.

Accutechnieken en elektromotoren

Het bedrijf van grondlegger James Dyson pompte de afgelopen jaren bakken vol ontwikkelingsgeld in accutechnieken en elektromotoren. Het heeft van Dyson een sterke speler gemaakt in de markt der huishoudelijke apparatuur. Met het verdwijnen van de verbrandingsmotor in ruil voor een elektromotor is de auto versimpeld. De belangrijkste componenten in een EV zijn de elektromotor en de batterij. Die twee zaken gebruikt Dyson al jaren. En zo ontstond enkele jaren geleden het plan om ‘in auto’s’ te gaan. Het helpt natuurlijk dat Dyson het imago van een trendy merk heeft. Inderdaad, net als Apple.

Full electric in 2021

Dyson voorziet een marktstart van de full electric in 2021. Zo’n vierhonderd engineers voeren bij het hoofdkwartier op Hullavington Airfield, nabij Bristol in Engeland, de ontwikkeling uit. De productie voorziet Dyson in Singapore, waar het merk al stofzuigermotoren bouwt. Dyson zet in op productie van de zogenaamde solid state accu in de EV, maar dat het Engelse merk al in 2021 een auto kan leveren met dergelijke techniek, lijkt onhaalbaar. Een auto ontwikkelen is één, daarna bouwen is een volgende hobbel, maar dan start de verdeling van het product. Er zal een dealernetwerk moeten worden opgezet. Misschien dat James Dyson daar wel weer een creatieve oplossing voor heeft. Zoals hij in meer situaties ‘een dwarse denker’ is gebleken. Naar het schijnt overweegt Dyson de techniek van zijn bekende handendrogers te gebruiken ter vervanging van ruitenwissers. Hoe de Dyson EV eruit gaat zien, blijft voorlopig onduidelijk.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven