maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsJaguar Land Rover versnelt elektrificatie met ambitieuze investeringen

  Jaguar Land Rover versnelt elektrificatie met ambitieuze investeringen

  Jaguar Land Rover (JLR) versterkt zijn “Reimagine”-strategie met een investering van meer dan 17 miljard euro in de komende vijf jaar. Met deze investering wil de Britse autofabrikant zijn positie als luxe elektrische autofabrikant tegen 2030 versterken en streeft JLR er ook naar om tegen 2039 netto CO2-neutraal te zijn.

  Elektrificatie-inspanningen te versnellen

  De investering van Jaguar Land Rover zal worden gebruikt om zijn elektrificatie-inspanningen te versnellen. Men gaat nieuwe elektrische platformen introduceren, productiefaciliteiten aanpassen voor de productie van elektrische voertuigen en componenten en het personeel scholen in autonome, AI- en digitale technologieën.

  CEO Adrian Mardell benadrukt het belang van de investering: “Ik ben er trots op vandaag aan te kondigen dat we onze duidelijke elektrificatiestrategie versnellen door een van onze Britse fabrieken en de volgende generatie van onze middelgrote luxe-SUV-architectuur volledig elektrisch te maken. Deze investering stelt ons in staat om onze toekomst van modern elektrisch luxetransport te realiseren, nieuwe capaciteiten te ontwikkelen en onze inzet voor netto CO2-neutraliteit in 2039 te versterken.”

  elektrificatie Re-imagine Jaguar Land Rover

  Een nieuwe generatie elektrische voertuigen

  Het hart van de investering ligt bij de ontwikkeling en productie van nieuwe generaties elektrische voertuigen. Jaguar Land Rover zal daarom de Halewood-fabriek omvormen tot een volledig elektrische productiefaciliteit, waar de volgende generatie middelgrote SUV’s op het Electrified Modular Architecture (EMA) platform wordt geproduceerd. De eerste volledig elektrische Range Rover zal naar verwachting in 2025 op de markt komen.

  Diversiteit in platformen en strategieën

  Terwijl Jaguar Land Rover met het EMA-platform inspeelt op de trend van elektrificatie in bepaalde markten, blijft het bedrijf ook vasthouden aan het flexibele Modular Longitudinal Architecture (MLA) platform. Dit platform, waarop onder andere de Range Rover en Range Rover Sport zijn gebaseerd, biedt aandrijvingsopties variërend van verbrandingsmotoren tot hybride en volledig elektrische aandrijvingen. Zo kan het bedrijf zijn modellenaanbod aanpassen aan de behoeften van verschillende wereldwijde markten.

  elektrificatie Re-imagine Jaguar Land Rover

  Drie nieuwe elektrische Jaguars

  Jaguar werkt aan drie nieuwe elektrische luxe modellen, waarvan de eerste een vierdeurs GT zal zijn, geproduceerd in Solihull. Dit model, gebaseerd op een eigen JEA-architectuur, zal naar verwachting meer vermogen, een elektrische actieradius tot 700 kilometer en prijzen vanaf 100.000 pond bieden. Verdere details zullen later dit jaar worden bekendgemaakt, met de verkoop gepland voor 2024 en levering aan klanten in 2025.

  Toekomstgerichte productiefaciliteiten

  Naast de Halewood-fabriek, zal de motorenproductie in Wolverhampton, waar momenteel de Ingenium-verbrandingsmotoren worden geproduceerd, ook een elektrische toekomst krijgen. Hier zal JLR elektrische aandrijfeenheden en accupakketten voor toekomstige voertuiggeneraties produceren. De fabriek zal ook worden omgedoopt tot “Electric Propulsion Manufacturing Centre”. Daarnaast zal de persafdeling van de historische Castle Bromwich-fabriek de carrosserieonderdelen voor de volgende generatie elektrische voertuigen produceren.

  Uitdagingen genoeg

  Ondanks de ambitieuze plannen en investeringen, staat Jaguar Land Rover voor heel wat uitdagingen.  Het slagen van een van de oorspronkelijke doelen, namelijk om Jaguar tegen 2025 om te vormen tot een volledig elektrisch merk, lijkt zeer twijfelachtig. Dit omdat er tegen die tijd slechts twee elektrische modellen in het aanbod zullen zijn: de Jaguar I-Pace en de vierdeurs GT.

  Het doel dat op de bovenste foto staat dateert overigens uit 2021, en ook daarvan is het afwachten of JLR daarin zal slagen. Maar de “Reimagine”-strategie, mede vormgegeven door Adrian Mardell, lijkt in ieder geval realistische kansen te bieden om tegen 2030 wel een elektrische autofabrikant te worden.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos